HABER: AYŞE AKYÜZ


İzmir İl Sağlım Müdürlüğü ve Diyanet İşleri Başkanlığının ortaklaşa olarak düzenlemiş oldukları “Organ Bağışı Konferansı” Ödemiş’te görev yapan din görevlilerine verildi. Yaklaşık olarak konferansa 300 din görevlisi katıldı. Konferansta İzmir İl Müftü Yardımcısı Ekrem Saydam, Ödemiş Müftüsü Mustafa Bilgiç, Ödemiş Sağlık grup Başkanı Dr. İbrahim Teliel hazır bulundular.

Konferansa konuşmacı olarak İzmir Doku ve Organ Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Dr. Sermin Akgün ve Katip Çelebi Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi öğretim görevlisi Yr. Doç. Dr. Mehmet Dirik katıldılar. Konferansta saygı duruşu ve İstiklal marşının ardından Ödemiş Gürcüzade Cami İmam Hatibi Hüseyin Çoban tarafından kuran okundu. Konferansın açılış konuşması Ödemiş Müftüsü Mustafa Bilgiç tarafından yapıldı. Bilgiç ; “Müftülüğümüzün girişimleriyle birlikte Ödemiş Bıçakçı Mahallesinde kuran kursuna katılan bayanlarımızı organ bağışı konusunda bilgilendirdik. Bu vesile ile organ bağışında bulunan öğrencilerimiz oldu. Bu anlamda emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.”

İzmir İl Müftü Yardımcısı Ekrem Saydam ; “Çağdaş bir dünyada önyargılarla yaşıyoruz. Bilmediğimiz pek çok konuyla içe içe yaşamımızı sürdürüyoruz. Bu tür toplantılar iletişimizin daha da güçlenmesine bizim dışımızdaki insanların hayatlarıyla daha yakından ilgilenmemize bir vesile oluyor. Organ başının yaşamımızdaki yerinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Şeyh Edebali’nin dediği gibi İnsanı yaşat ki Devlet yaşasın. Çünkü İnsan yaşamadıktan sonra dünyanın bir önemi yoktur.”

Konuşmaların ardından, İzmir Doku ve Organ Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Dr. Sermin Akgün hazırlamış olduğu sunum eşliğinde Organ bağışı nedir? Organ nakli nedir? kimler organ bağışında bulunabilir? Hangi organ ve dokuların nakli yapılabiliyor? Konularda bilgi verdi. Akgün Türkiye’de 9 organ koordinasyon merkezinin bulunduğuna, İzmir’in bu 9 koordinasyon merkezinden biri bulunduğuna dikkat çekerek İzmir’e bağlı, 7 ilin bulunduğunu söyledi.

Akgün; “ Organ nakli beyin ölümü gerçekleşmiş donör dediğimiz kişilerden gerçekleştirebiliyoruz. Canlıdan nakil ise kişinin 4. dereceye kadar yakın akraba akli dengesi yerinde olan 18-60 yaş aralığında olması gerekiyor.2013 yılı haziran ayından önce yapılan bağışlar elektronik ortama alınamamasından dolayı bu bağışların tekrar geçerli olabilmesi için bağışçıların tekrar başvurmaları gerekmektedir. 2013 yılına kadar Türkiye’de İzmir ili organ başında hep birinci sırada yer aldı. Türkiye maalesef % 75 oranında canlıdan organ nakli yapılmaktadır.%25 oranında ise kadavradan organ nakli yapılıyor. Durum donör de böyle değil donör de 7-8 kişiye birden hayat bağışlama şansımız var. Batıda bizdekinin tam tersi durum söz konusu % 75 kadavradan % 25 oranında ise kişinin yakınları tarafından bağışlanma oranı daha fazla maalesef Türkiye kadavradan organ bağışında son sıralarda yerini alırken Dünyada kadavradan organ bağışında bulunan ülkeler arasında İspanya birinci sıradaki yerini alıyor. Türkiye’de 28.420 hasta organ bekliyor.1500-2000 kişi organ nakli beklerken hayatını kaybediyor.”

Din görevlilerine yönelik olarak son konferanslarını gerçekleştirdiklerini belirten Akgün ; “Din görevlilerinin bilgilendirme toplantımızın dokuzuncusunu gerçekleştirdik. Bundan önce 25.000 bin öğretmenimize, muhtarlarımıza lise öğrencilerimizi bilgilendirdik.15 Eylül den itibaren de Kuran Kursu öğreticilerimize konuyla ilgili bilgilendireceğiz. Bu çalışmalarla birlikte bağış sayısında artışlar oluyor. Bu organizasyonda katkı sunan İl Sağlık Müdürlüğümüze ve Kâtip Çelebi Üniversitesine teşekkür ediyorum.”

Kâtip Çelebi Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi öğretim görevlisi Yr. Doç. Dr. Mehmet Dirik’te dinin organ nakline bakışını kurandan ayetler eşliğinde anlattı.

Program sonunda İzmir Doku ve Organ Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Dr. Sermin Akgün ve Kâtip Çelebi Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi öğretim görevlisi Yr. Doç. Dr. Mehmet Dirik katılımcılardan gelen soruları yanıtladılar.

 

 

 

Editör: Haber Merkezi