Aydın merkezli Akfeld Madencilik Şirketi tarafından Küçük Menderes havzasına yapılmak istenen feldspat ocağı ve kırma-eleme tesisi ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan duyuruda şirket sahibi Saffet Sever tarafından Ödemiş’in Kaymakçı ve Uzundere mahallelerine yapılmak istenen ocakla ilgili bakanlık kararını verdi.

Bakanlık projenin ÇED sürecinin iptal edildiği açıkladı. İptale gerekçe olarak ÇED Yönetmeliği’nin 6’ncı maddesinin 4 hükmü gösterildi. Duyuruda “İzmir İli, Ödemiş İlçesi, Kaymakçı ve Uzundere Mahalleleri mevkiinde Akfeld Mad. San. ve Tic. A.Ş. tarafından yapılması planlanan “RN:200804648 (ER:3178224) Nolu IV. Grup Feldspat Ocağı ve Kırma- Eleme Tesisi” projesine esas hazırlanarak Bakanlığımıza sunulan ÇED Başvuru Dosyasına ilişkin ndevam eden ÇED süreci ÇED Yönetmeliği’nin Madde 6. (4) hükmü gereğince Bakanlığımızca 06.06.2022 tarih ve 3800667 sayılı yazısı ile iptal/iade edilerek sonlandırılmıştır.” ifadeleri yer aldı.

Projenin 17 Şubat 2022 tarihinde yapılmak istenen ÇED toplantısı bölge halkının protestolarına sahne olmuş, toplantı; Ödemişlilerin karşı çıkmasından kaynaklı yapılamamıştı.

VERİMLİ MENDERES HAVZASI ÜZERİNE

Akfeld Madencilik Şirketi açmak istediği ocak Küçük Menderes Havzası sınırları içerisindeki yeralırken tarım ve meranın üzerinde kurulması planlanıyordu. İptal edilen ÇED alanının yanı başında incir bahçeleri, üzüm bağları, zeytinlikler ve tarlalar bulunuyor.

İlgili hüküm maddesi şu şekilde: Bu yönetmelik hükümlerine göre karar tesis edilmeden önce, projenin gerçekleştirilmesinin mevzuat bakımından uygun olmadığının tespiti halinde, aşamasına bakılmaksızın süreç sonlandırılır.

Editör: Haber Merkezi