Biyogüvenlik konusunda Türkiye’nin öncü firmalarından REFARM A.Ş. tarafından, Ödemişli Veteriner Hekimleri bilgilendirme amacıyla seminer düzenlendi. Ödemiş Saray Düğün Salonu’nda saat 12.00’de başlayan seminer yaklaşık 3 saat sürdü. Seminere konuşmacı olarak, Veteriner Hekim Zafer Bozdoğan, Prof. Dr. Sezgin Şentürk, Veteriner Hekim Mustafa Aydın, Veteriner Hekim Cafer Dinç katıldılar.

Yaklaşık 50 veteriner hekim katıldı

Prof. Dr. Sezgin Şentürk yaptığı konuşmada, hayvancılık sektörünün son yıllarda büyüdüğünü, sektörün büyümesiyle beraberinde sorunlarında büyüdüğünü söyledi.

İşletmelerde hayvan sayısının son yıllarda arttığına dikkat çeken Şentürk, şöyle konuştu:

"Hayvancılık son 10 yılda konjektör değiştirdi. 10-15 kg süt veren inek, 40-50 kg veriyor. Bizler bu bakımdan işletmelere yön çizmeliyiz. Bu durum da, aşı programına varana kadar veteriner hekim kontrolünde olmalıdır. Sağlıklı hayvanlara sahip olduğumuz sürece, sağlıklı çevre, sağlıklı insana sahip oluruz. Yarına sağlıklı çevre bırakmak adına bunlara dikkat edilmelidir. Sektör büyüyor. Bunun beraberinde, sorunlarda büyüyor. İşletmelerde hayvan sayısı son yıllarda arttı. Bu artış güzel gibi gözükse de kötüye gidiyor. Büyük işletmelere sıcak bakan biri değilim.”

“Yurtdışından ithal edilen hayvanların 5 tanesi test ediliyor. 100 tanesi ülkemize alınıyor. Hayvan bir canlıdır. Bizler bunu unutuyoruz. Bir hayvanın 500-600 kg ağırlığı vardır. Hayvan toprağa yattığı zaman toprak bir nebze esner. Fakat betonda esneme, ezilme yok. Hayvanlar, betona yatırılmamalıdır.”

Silajda ve yoncada meydana gelen bozulmaların, çürümelerin hayvanların sağlığına zarar verdiğini ifade eden Şentük, “Sığırlarda immunsupresyon”, “Kötü kaliteli kaba yemle beslenme”, “Nutrisyonel Yetersizlik”, “Selenyum, bakır ve çinko eksikliği”, “Hayvan Refahı”, “Hastalıkların nasıl bulaştığı” konularında veteriner hekimleri detaylı olarak bilgilendirdi.
Daha sonra veteriner hekimler ve konuşmacılar son yıllarda ortaya çıkan hayvan hastalıkları ve çözümleri hakkında görüş alışverişinde bulundular. Seminer, düzenlenen yemek programı ile sona erdi.

 

Editör: Haber Merkezi