Ödemiş Şoförler Odası ve İzmir Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Büro Amirliği işbirliğiyle, Ödemiş'te bulunan şoförlere kimlik kartı tanıtımı ve trafik hakkında, Palet Restoran’da bilgi verildi.

Konuyla ilgili olarak İzmir İl Emniyet Müdürlüğünden, Emniyet Amiri Mustafa Sarı, “Mesleğinize olan bu saygı, kazancınıza olan saygıdan dolayı buradasınız. Hepimizin amacı, siz 24 saat yolda olduğunuz için, trafik kurallarına uymamız gerekli. Uymaz isek kaza kaçınılmaz. Böyle olunca işin maddi boyutu sizi vuruyor. Bu nedenle bu eğitimleri sizlere veriyoruz.

Ege üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversiteleri, Avrupa Birliği ülkelerinde bir araştırma yaptı.

Bir saatte ışıklı, üç şeritli yolda, 1500 araba geçti. Bu araştırmayı trafik kurallarına uyulan İzmir'de yaptılar.

Kanunda, kavşaklara yaklaşırken, yerleşim yerlerinde, 30 metre, yerleşim yeri dışında da 150 metre mesafede şerit değiştiremezsiniz. Ama bizde öyle değil. Sağa dönecek olanlar sol şeritten, sola döneceklerde sağ şeritten dönüş yapıyorlar. Kurallara uymayınca trafik akışı yürümüyor. Ama kurallara uyulmuş olsaydı; Trafik akışı yürürdü. Kanun der ki; bir kavşakta hem polis, hem trafik lambası hem de uyarı levhası varsa öncelikle üniformalı kişiye uymak zorundayız. Kanunumuzun 74. maddesi der ki; Görevli kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan, ancak başka bir trafik işareti ile belirlenmiş, yaya veya okul geçidine yaklaşırken, bütün sürücüler araçlarını yavaşlatmak ve bu geçitlerden geçen veya geçmek üzere olan kişilere veya öğrencilere geçiş hakkı vermek zorundadır.

Köşe başlarında ışık olmasa bile yaya geçidi varsa, geçiş hakkı yayalara aittir. Bundan altı ay öncesine kadar, emniyet kemeri takmak zorunda değildiniz. Ama altı ay önce kanun değişti ve artık herkes emniyet kemeri takmak zorunda.

İstatistiklere bakıldığında, ölümlü kazaların yüzde 80’i kişinin evine 30-35 km mesafede ve 55-60 km hız arasında oluyor.

“Ben iyi bir sürücüyüm, emniyet kemeri taksam ne olur ya da emniyet kemeri beni rahatsız eder.” der.

 

 

Emniyet kemeri, tekerlekli sandalye kadar rahatsız etmez

Emniyet kemeri, Tekerlekli sandalye ya da koltuk değnekleri kadar rahatsız etmez. Hava yastığım var, emniyet kemeri takmama ne gerek var demeyin.

Mesela, aracınızın 60 km hızla gittiğini düşünün, duvara çarptınız, 60km basınçla da hava yastığı açıldı. O geldi sizin süratinizi 60 km kadar hızla hava yastığı çarptı. Bu hız 120 kilometreye çıktığı için öncelikle, boynunuzu kırar. Suratınızı parçalar . Eğer emniyet kemeri takılı ise, o hava yastığı, boyun hasarını önler. Ama emniyet kemeriniz takılı değilse hava yastığı size daha çok zarar verir. Emniyet kemeri bedava bir koruma tedbiridir. Emniyet kemerinin takılması lazım. Bu bir kültürdür. Kanun derki; hızınızı hava, yol, yük ve trafik durumuna göre ayarlamalısınız. 90 km hızla giden bir araç kuru asfaltta 80 metrede dururken, ıslak asfaltta ise; 150 metrede durur.

Demek oluyor ki; sizin buna göre takip mesafenizi ayarlamanız gerekir. Onun için, yağışlı havalarda arkadan çarpmalar ve savrulmalar çok oluyor.” dedi.

Seminer sonrası, İzmir Esnaf Odaları Birliği Ulaşım Birimi Personeli Efe İncedoğan'da, “İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin almış olduğu karar gerekçesiyle, İzmir’de yolcu taşıyan herkes uyuşturucu, testinden geçerek, emniyetin verdiği trafik eğitimi ve konularında uzman hocaların Halkla İlişkiler ve Stres, Öfke Yönetimi konusunda yaptıkları bilgilendirmeden sonra Sürücü Tanıtım Kartı almaktadırlar.” .

İzmir'de şu ana kadar 6200 kişi kart aldı. Belgenin geçerlilik süresi ise 2 yıl. Toplam da ise 15 bin taşımacıya eğitim verilmesini hedeflediklerini söyledi.

 

 

Editör: Haber Merkezi