ÖDEMİŞ KÖFTE

Yağda kızartılmış kıtır ekmek üzerindeki meşhur Ödemiş Köftesi, ilçede gireceğiniz her sokakta en az bir restaurantta karşınıza çıkar. Düğünlerde davetlilere keşkekle birlikte ikram edilen bu yöresel köftenin orijinal ismi Hafız'ın kebabı imiş. Mübadele sırasında gelen göçmenlerle birlikte gelmiş bir lezzet olan bu özel köfte, zamanla Hafız'ın çırakları tarafından kendi açtıkları mekanlarda sunulmuş ve Ödemiş'in vazgeçilmez lezzeti haline gelmiş. Köfte kaburgaya yakın yağlı etlerden yapılıyormuş ve içerisine %25 civarında irmik giriyormuş. Aslında ızgara olarak pişiriliyor ama en son tereyağında çevriliyor. Ustanın yağlı mı yağsız mı diye sormasının nedeni de işte bu ızgara köftenin yağda çevrilip çevrilmeyeceği. Köftenin başka bir özelliği de tereyağ ve toz bibere batırılmış ve küçük parçalar halinde kesilmiş ekmeği.

TONGÜL PİDE

Töngül Pide, ismini mucidinden alan bir pide... Hamuru bildiğimiz klasik pide hamuru şeklinde hazırlanmış ve birkaç saat dinlendirilmiş. Bildiğimiz pide biçiminin biraz daha kısa ve orta kesiminden şişkin olarak hazırlanmakta. İç malzemesinin büyük kısmını Ödemiş salamura tulum peyniri, maydanoz, az miktarda kıymadan hazırlamaktalar. Hazırlanan malzeme yumurta eşliğinde iyice karıştırılarak emiştirilmesi sağlanmış. Maydanoz normal pidelerden biraz fazlaca konulmakta. Pide odun ateşinde pişirilmekte. Fırından çıkan pidelerin üzerine bilinenin aksine az miktarda zeytinyağı sürülmekte. Pidenin üzerine rendelenmiş Ödemiş tulum peyniri serpilmekte. Tereyağı ise yine bilinenin aksine pidenin üzerine değil bol miktarda altına konulmakta. İster açık ister kapalı olarak pişirilmekte.

LOR PEYNİRLİ KURABİYE

Yemekler enfes... Sıra tatlıda...

Ödemiş’in “Lor Peynirli Kurabiyesi”, 5 çaylarının vazgeçilmezi... Lor Kurabiyesi'ni Ödemiş'te yemediyseniz, henüz gerçek tadını bilmiyorsunuz.

BU KADAR DA DEĞİL

Ödemiş'in lezzetleri bu kadarla sınırlı değil. Geleneksel yemekleri arasında ev yapımı küçük kabuklu kumpir kızartması, keşkek, ekmek dolması, yağlı sulu akıtma, kestirme çorbası, höşmerim, heybeli çorba, yağlı ekmek, sinkonta, ısırgan avunması, dibile, kabak aşı tatlısı, kalbur bastı gibi yemek ve tatlılar da yer alıyor.

Editör: Haber Merkezi