Yeni Torba yasanın yürürlüğe girmesinin ardından Vergi Borçları ile ilgili esnafların ve vergi borcu bulunan mükelleflerin neler yapacağı konusunda Ödemiş Vergi Dairesi Müdürü Hamza Cihaner, Ödemiş’te hizmet veren oda başkanları ile toplantı yaparak bilgilendirme yaptı.

ESNAFLARDA ÜYELERİNİ BİLGİLENDİRECEK

Toplantıda, Ödemiş Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Turgut Usluca’da şu açıklamayı yaptı, “Vergi borçlarını yapılandırmak isteyen esnaflarımıza Kooperatif olarak kredi desteği sağlayacağız. Vergi dairesinden borç yapılandırması için ödenmesi gereken faiz yüzde 1,75 iken bu oran Kooperatifimizde 0,60 olarak sağlanmaktadır” dedi.

Toplantı sonrası Ödemiş’te bulunan oda başkanları, Odalarına bağlı üyelerine gerek mail yoluyla, gerekse mesajla bilgilendirme yaparak, Borçlarının nasıl yapılandırılacağı ve ödeneceği konusunda bilgiler verecekler.

Yeni Yasa ile birlikte Vergi borçlarında izlenecek yolu şu şekilde sıraladı,

“6552 sayılı Kanunun 73 üncü maddesi uyarınca başvurularla  ilgili vergi dairesine elden, posta yoluyla veya Başkanlığımız internet adresi (www.gib.gov.tr) üzerinden yapabilecektir.

 Borçluların birden fazla vergi dairesine olan 30 Nisan 2014 tarihinden (bu tarih dahil) önceki dönemlere ait kesinleşen borçları için her bir vergi dairesine ayrı ayrı, 01 Aralık 2014 tarihi mesai saati bitimine kadar ve yazılı olarak başvurmaları gerekmektedir. 

Yapılandırılan borçların ilk taksit ödeme süresi içerisinde tamamen ya da ikişer aylık dönemler halinde azami on sekiz eşit taksitte ödenmesi mümkün olup ilk taksit ödeme süresi 31 Aralık 2014 tarihinde mesai saati bitimine kadar devam edecektir.   

Kredi kartı kullanılmak suretiyle yapılacak ödemeler, Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesi (http://www.gib.gov.tr/) yapılabilecektir. 

Yapılandırılması mümkün olan askerlik, seçim, trafik, nüfus, karayolu taşıma, otoyollar ve köprülerden ihlalli geçiş idari para cezaları ile Radyo ve Televizyon Kurumu tarafından verilmiş olan idari para cezalarından asılların tamamı ve hesaplanacak Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarı, ödenmesi şartıyla bu alacaklara bağlı gecikme zammı gecikme faizi gibi feri alacakların tahsilinden vazgeçilecektir. 

Motorlu taşıtlar vergisinin Temmuz/2014 ayında ödenmesi gereken ikinci taksitinin madde kapsamında yapılandırılması mümkün bulunmamaktadır. 

11 Ağustos 2014 tarihi itibarıyla (bu tarih dâhil) 2918 sayılı Kanunun 34 üncü maddesi uyarınca zorunlu araç muayenesi yaptırılması gerektiği halde muayeneleri süresinde yaptırılmamış olan araçlarda Kanunun 79 maddesi kapsamına girmektedir. Bu kanunun uygulamasına ilişkin işlemler aracın muayene için götürüldüğü istasyonda yapılacak olup kanundan faydalanabilmek için geçmişe yönelik ödenmesi gereken tutarın peşin olarak ödenmesi zorunludur.  

 BAŞVURU SÜRESİ VE ŞEKLİ:6552 sayılı Kanunun 73 üncü maddesi hükümlerinden yararlanmak isteyen mükellefler, Tebliğ ekinde yer alan dilekçe örnekleriyle ilgili vergi dairesine elden, posta yoluyla veya Başkanlığımız internet adresi (www.gib.gov.tr) üzerinden başvuru yapabileceklerdir. 

Borçluların birden fazla vergi dairesine olan borçları için Kanundan yararlanma talebinde bulunmaları halinde, her bir vergi dairesine ayrı ayrı başvurmaları gerekmektedir

Motorlu taşıtlar vergisi mükelleflerinin, her bir taşıt itibarıyla hesaplanacak toplam borç tutarı için başvuruda bulunmaları zorunludur. 

Kanunun 73 üncü maddesi kapsamına giren borçlarını bu madde kapsamında yapılandırarak ödemek isteyen borçluların 1 Aralık 2014 tarihi mesai saati bitimine kadar borçlu bulundukları idarelere (tahsil dairelerine) yazılı olarak başvurmaları gerekmektedir. 

Alacağın türü; 

6552 sayılı Kanunun 73 üncü maddesi kapsamına, 213 sayılı Kanun kapsamına giren vergiler ve vergi cezaları ile bunlara bağlı gecikme faizleri, gecikme zamları gibi fer'i alacaklar girmektedir. 

Alacağın dönemleri; 

30/4/2014 tarihinden (bu tarih dahil) önceki dönemlere, beyana dayanan vergilerde bu tarihe kadar verilmesi gereken beyannamelere ilişkin vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları madde kapsamındadır.

-Yapılan düzenlemeye göre, madde kapsamında yapılandırılacak alacakların Kanunun yayımlandığı 11.09.2014 tarihi itibarıyla (bu tarih hariç) kesinleşmiş olması gerekmektedir.

Bir alacağın kesinleşmesi, alacağın varlığının hukuk düzeninde ihtilaflı olmaması veya ihtilaflı hale gelme olasılığının kalmamasıdır.

-2014 yılına ilişkin olarak 30/4/2014 tarihinden (bu tarih dâhil) önce tahakkuk eden vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları madde kapsamındadır.

2014 yılına ilişkin olarak tahakkuk eden motorlu taşıtlar vergisinin Temmuz/2014 ayında ödenmesi gereken ikinci taksitinin madde kapsamında yapılandırılması mümkün bulunmamaktadır. 

-Vergi aslına bağlı olmayan vergi cezalarında 30/4/2014 tarihinden (bu tarih dahil) önce yapılan tespitlere ilişkin olarak kesilen ve Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla (bu tarih hariç) kesinleşmiş olup, vadesi geldiği halde ödenmemiş ya da ödeme süresi henüz geçmemiş olanlar kapsamdadır. 

Kapsama giren idari para cezaları; 

6552 sayılı Kanunun 73 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi hükmü gereğince madde kapsamına; 

- Askerlik Kanunu, Karayolları Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun, Milletvekili Seçimi Kanunu, Karayolları Trafik Kanunu, Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun, Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkında Kanun, Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun, Karayolu Taşıma Kanunu, Nüfus Hizmetleri Kanunu, Karayolları Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun, Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun, hükümlerine göre 30/4/2014 tarihinden (bu tarih dahil) önce verilen idari para cezaları girmektedir. 

Bir Vergi Aslına Bağlı Olmaksızın Kesilmiş Olan Vergi Cezaları 

-Vergi aslına bağlı olmayan vergi cezalarının (I. ve II. derece usulsüzlük cezaları ile özel usulsüzlük cezaları) %50'sinin maddede belirtilen süre ve şekilde tamamen ödenmesi şartıyla cezaların kalan yüzde 50'sinin tahsilinden vazgeçilecektir.  

Kanunun 73 üncü Maddesi Kapsamındaki İdari Para Cezaları; 

Buna göre, madde kapsamında yapılandırılması mümkün olan askerlik, seçim, trafik, nüfus, karayolu taşıma, otoyollar ve köprülerden ihlalli geçiş idari para cezaları ile Radyo ve Televizyon Kurumu tarafından verilmiş olan idari para cezalarından asılların tamamı ve hesaplanacak Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarı, ödenmesi şartıyla bu alacaklara bağlı gecikme zammı gecikme faizi gibi feri alacakların tahsilinden vazgeçilecektir.  

ÖDEME SÜRESİ VE ŞEKLİ  

Madde kapsamında yapılandırılan borçların ilk taksit ödeme süresi içerisinde tamamen ya da ikişer aylık dönemler halinde azami on sekiz eşit taksitte ödenmesi mümkün olup ilk taksit ödeme süresi 31.12.2014 tarihi mesai saati bitiminde sona ermektedir.  

Kredi Kartı İle Ödeme; 

Bu Tebliğin yayımlandığı tarih itibarıyla Maliye Bakanlığına bağlı vergi dairelerine ödenecek alacakların tahsilatı amacıyla ödemeye aracılık yapacak bankalarla gerekli anlaşma sağlanmış olup kredi kartı kullanılmak suretiyle yapılacak ödemeler Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesi (http://www.gib.gov.tr/) üzerinden yapılabilecektir. Ancak, bankaların uygulama geliştirmeleri halinde, internet siteleri veya şubeleri üzerinden de kredi kartıyla tahsilat işlemleri yapılması mümkündür. 

30.04.2014 tarihi itibariyle vadesi geçtiği halde ödenmemiş olan vergi, vergi ziyaı cezası gibi kesinleşmiş borçlarının hesaplanacak olan Yİ-ÜFE aylık değişim oranı ile ödenmesi halinde bu alacalara bağlı gecikme zammı gecikme faizi gibi feri alacakların tahsilinden vazgeçilecektir. 

 6552 SAYILI KANUN İLE ARAÇ MUAYENELERİNİ YAPTIRMAYANLARA GETİRİLEN İMKÂN 

6552 sayılı Kanunun 79 uncu maddesi kapsamına; Kanunun yayımlandığı 11.9.2014 tarihi itibarıyla (bu tarih dâhil) 2918 sayılı Kanunun 34 üncü maddesi uyarınca zorunlu araç muayenesi yaptırılması gerektiği halde muayeneleri süresinde yaptırılmamış olan araçlar girmektedir

Kapsama giren araçları muayene ettirmek mecburiyetinde olanlar, 31/12/2014 tarihine kadar (bu tarih dahil) araçlarını muayene ettirmeleri durumunda, anılan Kanunun 79 uncu maddesi hükmünden yararlanabileceklerdir. 

6552 sayılı Kanunun 79 uncu maddesi gereğince, zorunlu araç muayenesinin süresinde yaptırılmaması nedeniyle 2918 sayılı Kanunun 35 inci maddesi uyarınca gecikilen her ay ve kesri için hesaplanan yüzde 5 fazla yerine, 6552 sayılı Kanunun yayımlandığı 11.9.2014 tarihine kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak; Hesaplanacak tutar ile Kanunun yayımlandığı tarihten (yayımlandığı ay dâhil) araç muayenesinin yapıldığı tarihe kadar geçen her ay ve kesri için aylık yüzde 1 oranı esas alınarak hesaplanacak tutarın toplamının ödenmesi halinde yüzde 5 fazlaların tahsilinden vazgeçilecektir. 

Bu kanunun uygulamasına ilişkin işlemler aracın muayene için götürüldüğü istasyonda yapılacak olup kanundan faydalanabilmek için geçmişe yönelik ödenmesi gereken tutarın peşin olarak ödenmesi zorunludur” dedi.

 

 NAZİF HARUPÇU

 

 

Editör: Haber Merkezi