Valilik, Ödemiş sınırları içinde Abdullah Şentürk tarafından yapılması planlanan 4.grup kompleks maden (altın-gümüş) ocağı kapasite artışı projesi ile ilgili ÇED dosyasını kabul ederken projeyi halkın görüşüne açtı.

İzmir Valiliği’nin onay verilmediğini ifade ettiği Ödemiş’te kurulması planlanan altın-gümüş madeni ile ilgili sürecin yürütüldüğü ortaya çıktı. Valiliğin ÇED dosyasını kabul ettiği proje ile ilgili 5 Mart’ta halkın katılım toplantısı düzenlenecek.

Ödemiş’te maden ruhsatları ve arama izinleri nedeniyle yaşanan tartışmalı süreç devam ediyor. İzmir Valiliği’nin “onay yok” diyerek kesin dille ret ettiği altın-gümüş maden ocağı ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Valilik, Ödemiş sınırları içinde Abdullah Şentürk tarafından yapılması planlanan 4.grup kompleks maden (altın-gümüş) ocağı kapasite artışı projesi ile ilgili ÇED dosyasını kabul ederken projeyi halkın görüşüne açtı.

Bu kapsamda valilik, ÇED Yönetmeliğinin 9. maddesi gereğince 5 Mart 2015 tarihinde halkın katılım toplantısı düzenleyecek. ÇED Başvuru dosyasını incelemek isteyenlerin bakanlık ya da valiliğe görüş bildirebileceği ifade edilirken toplantı yeri ve saati ile ilgili gerekli bilginin orada verileceği ifade edildi.

Valilik açıklama yapmıştı

Konunun basın yayın organlarında yer almasından sonra İzmir Valisi Mustafa Toprak, bölgeye giderek altın ve gümüş madeni başta olmak üzere bölgede hiçbir şekilde maden arama ruhsatı ya da izni verilmediğini ifade etmişti. Valilik yaptığı açıklamada, “Ödemiş ve Gölcük’te kendine özgü endemik bitki türleri ve güzel manzarası ile özel bir yerdir. Bu güzelliklerin gelecek nesillere aktarılması için yasal mevzuatlar çerçevesinde, sahada uzun yıllar gerçekleştirilecek bir madencilik faaliyetinin önemli ölçüde görüntü kirliliği yaratarak Bozdağ’ın görüntü bütünlüğünü bozabileceği, yörenin mevcut ve gelişime açık turizm potansiyelini sekteye uğratabileceği, bu nedenle projenin yörenin tarımsal ve turizm değerlerine olası etkilerinin daha detaylı incelenmesi, kurumsal ve sosyal bütün tarafları ve boyutlarıyla ele alınabilmesi için ÇED raporu hazırlanması gerektiği değerlendirilerek Valiliğimizce 16 Ocak 2013- 22 Ocak 2014 tarihlerinde iki ayrı ’ÇED gereklidir’ kararı verilmiştir.

 

ÇED gereklidir kararına ilişkin işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle müracaatçı ilgili kişi tarafından İzmir 3. İdare Mahkemesinde dava açılmış ancak, mahkeme yürütmenin durdurulması talebini reddetmiş olup dava süreci halen devam etmektedir. Yine müracaatçı ilgili şahıs tarafından aynı ruhsat sahasında işletilmesi planlanan altın-gümüş madeni ile ilgili olarak e-ÇED sistemi üzerinden 25.10.2014 tarihinde başvuru yapılmıştır. Bu başvuru içinde, 16 Ocak 2013- 22 Ocak 2014 tarihlerinde Valiliğimizce verilen iki ayrı ÇED gereklidir kararlarındaki koşullarda ve gerekçelerde önemli bir değişiklik olmadığı gerekçesiyle bir kez daha Valiliğimizce ÇED gereklidir kararı verilmiştir. Müracaatçı ilgili şahsa, proje ile ilgili ÇED raporu hazırlayarak ilgili Bakanlığımıza başvurması gerektiği bildirilmiştir. Tüm bu süreçte Valiliğimizce altın-gümüş madeni işletmesi için iddia edildiği gibi verilen her hangi bir izin-onay kesinlikle bulunmamaktadır” ifadelerini kullanmıştı.

 

14 milyon ton

Şirketin sunduğu ÇED dosyasında tesis ile ilgili ayrıntılı bilgiler yer alıyor. Ruhsat alanı 2 bin 706,7 hektarlık olan altın madeninin şimdilik 11,34 hektarlık alanında arama yapılması planlanıyor. Ödemiş’e 6 kilometre uzaklıkta olan tarihi Birgi Beldesi’nin yakınlarında olan alan dört köyün ortak sınırında bulunuyor. Henüz bölge halkının bilgilenmediği sürecin ayrıntıları kurumlar arasındaki yazışmalarda netleşirken vatandaşların duruma ne diyeceği ise bilinmiyor.  Maden arama sahası İzmir’in doğal güzellikleri ile bilinen Gölcük Gölü’nün alt bölgelerinde Bozdağ’ın eteklerinde yer alıyor.

 

Kayıtlarda işletilebilir görünür rezerv 14 milyon 784 bin ton,  ortalama yıllık üretim miktarı 20 bin ton olarak tespit edilirken tam 739 yıl çalışma yapılabileceği öngörülüyor. Başvuru ise 10 yıllık süreç için yapılırken çalışmalar devam ettikçe süre uzatımı alınması düşünülüyor.

 

İngiliz arşivleri

Madenin yeri kadar ruhsat başvurusu yapan ve izinlerin büyük bölümünü alan Abdullah Şentürk’ün hikayesi de ilginç… Şu anda 73 yaşında olan İşadamı Şentürk’ün Osmanlı arşivlerinden yararlandığı ifade edilirken 1890'da İngilizler, 1910'da Almanlar, 1969 – 1973 yılları arasında da Birleşmiş Milletler kayıtlarından yararlandığı ifade edilmişti. O döneme ilişkin belge ve haritaları inceleyen Şentürk’ün yıllar önce yapılan başvurunun üzerine geçen zamanda farklı çalışmalar da yaptığı ifade edildi.

 

Altından daha değerli

Aynı zamanda felsefeci ve sosyolog da olan Şentürk ruhsat başvurusunu yaptığı zaman yaptığı açıklamada, “Bazı kurumlar,  çıkan madenlerle ilgili ‘bu işe yaramaz' diye baştan savma, tavırlar sergiledi. Yılmayarak, 375 dekarlık alanda maden arama ruhsatı aldım. Birçok kuruma ve özel şirkete incelemeler yaptırttım. Altından daha kıymetli, değeri milyonları bulan iridyum metali içerisinde, platin, paladyum, radyum, renyum, osmiyum, rutenyum, teknetyum metallerini içeren karışımın analizinde altın ve altından daha kıymetli diğer metaller bulundu” açıklaması yapmıştı.

Editör: Haber Merkezi