İlçe Kaymakamı Fatih Aksoy,  Belediye Başkanı Mehmet Eriş, protokol üyeleri, siyasi parti temsilcileri, meclis üyeleri, muhtarlar, sivil toplum örgütleri, gaziler, efeler ve Ödemişlilerin katılımıyla gerçekleşen tören saat 10:00’da yapıldı. Program, Belediye Başkanlığının Atatürk Anıtına çelenk sunmasıyla başladı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın söylenmesinin ardından üç top atışı yapılarak sirenler çalındı.

Günün anlam ve önemimi belirten konuşmasını Belediye Başkanı Mehmet Eriş yaptı. Konuşmanın ardından Ödemiş Belediyesi halk oyunları ekibi ve İlkkurşun Efeler Derneği’nin gösterilerine yer verildi. 

Başkan Mehmet Eriş konuşmasında şunları ifade etti. “Ödemişimizin düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yılını büyük bir kıvançla ve coşkuyla kutluyoruz. Hepimize kutlu olsun. Kahramanlıklarıyla tarihe iz bırakan Kuvayi milliye ruhunun öncüleri

Vatan üstüne yazılan gerçek bir destanın canlı kahramanları

Yiğitliğin mertliğin özgürlüğün şanlı sembolleri

Küçük Menderes Havzası’nın kahraman efeleri

Ulusal kurtuluş mücadelesine adını İlkkurşun direnişi ile yazdıran Ödemişimizin düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yılı hepimize kutlu olsun.

Her 23 Nisan’da, 19 Mayıs’ta, 30 Ağustos’ta, 29 Ekim’de heyecanla uyandığımız sabahlar gibi bir heyecan var bugün yüreğimizde.

Çünkü bugün 3 Eylül…

Çünkü bugün, Kuvayı Milliye ateşini yakan bir kentin dağlarında çiçeklerin açtığı gün. Çünkü bugün, bu eşsiz topraklara “artık hiçbir kirli ayağın basamayacağını” tüm dünyaya ilan ettiğimiz gün.

İdam fermanıyla çıktığı yolda “Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır” diyen Mustafa Kemal’in milletine olan güveni ve inancı var bugün yüreğimizde.

Emperyalist işgale karşı vatanı ve bayrağı uğruna gözünü bile kırpmadan Hacı İlyas tepelerine koşan Ali Orhan İlkkurşun komutasındaki Yiğit Ordusu’nun vatan aşkı var bugün yüreğimizde.

Ege’nin dağlarında ve ovalarında düşmana göz açtırmayan Yörük Ali Efe’nin, Anadolu’daki ayaklanmaları bastıran Poslu Mestan Efe’nin, düşmana aman vermeyen İsmail Efe’nin, Çaylılı koca Mehmet Efe’nin, Birgili Karaerkek Efe’nin, Hanaylıoğlu Mehmet Emin Efe’nin ve son kurşununa kadar direnen Gökçen Efe’nin cesareti var bugün yüreğimizde.

26 Ağustos 1922 tarihinde saldırıya geçen Türk Ordusu, 30 Ağustos 1922’de kesin zaferini ilan etmişti.

O gün o meydanda iki Mareşal vardı. Birisi Mustafa Kemal, birisi Fevzi Çakmak. Dünyada ender görülen böyle bir savaşın iki kahramanı. Fevzi Paşa’nın Mareşal unvanını da Büyük Millet Meclisi’nde 31 Ağustos’ta öneren, yine Büyük Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk. Böyle bir değer bilirliğin silah arkadaşlığının en güzel örneğini yaşatmıştır Mustafa Kemal.

30 Ağustos Zaferi’nin ilanı sonrası dağılan ve İzmir’e doğru çekilen Yunan birliklerine karşı Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri!” emri bugün bile düşünenlerin tüylerini diken diken yapan, esaretin bittiğinin ve özgürlüğünün başlangıcının simgesi ve meşalesi olmuştur.

Ödemiş, 31 Mayıs 1919’u 1 Haziran 1919’a bağlayan gecede, ulusal Kurtuluş Savaşımızda işgalcilere karşı ilk sivil direnişin ve ilk halk savaşının örgütlendiği yer olarak, 3 Eylül 1922’ye kadar geçen süreçte kahraman yiğitlerimiz her daim düşmanla çarpışmışlardır. Ve verilen bu büyük, onurlu mücadeleler 3 Eylül 1922’de nihayete ermiştir… Bu şehrin halkı, ülkemiz işgal altındayken milli mücadele ateşini yakan, namusunu, toprağını ve bayrağını savunmak için büyük bir direniş destanı yazan unutulmaz bir halktır.

Bugün ‘’ya istiklal, ya ölüm’’ diyenlerin, yani bizlerin bu topraklarda özgürce yaşayabilmesi için, ölümü seçtikleri gündür.

Bu kutlu gün; bu buram buram şehit kokan gün, vatanımızın kıymetini bilenlere, rengini şehitlerimizin kanından alan şanlı bayrağımızdaki hilalle yıldızın anlamını bilenlere, derdi vatan olanlara, derdi Türk Milleti olanlara kutlu olsun…

98 yıl önce yok edilmek istenen bir milletin, işgalden – istiklale, kanıyla ve canıyla yazdığı unutulmaz destanı, o günkü coşku ve  heyecanla  yaşıyoruz ve kutluyoruz. Bizlere bu bayrağın altında hür bir şekilde yaşama imkânını sağlayan ve bu uğurda canlarını hiçe sayan vatan evlatlarımızın aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum.

Bu topraklarda yetişen yiğit efelerimiz, atalarımız düşmana karşı her zaman dik durarak, bize Türkiye Cumhuriyeti’ni miras bıraktı. Türkiye Cumhuriyeti; gönlünde vatan aşkı olan, ülkesi için çalışan, fedakarlıkta bulunan, gerektiğinde canını verecek insanlarındır. Ne mutlu bizlere ki, büyük bir gururla ve onurla, onların bizlere bıraktığı o büyük mirasın emanetçisi olmaya devam ediyoruz ve ve sonsuza kadar edeceğiz…”

Kurtuluş yıl dönümü etkinlikleri 

Ödemiş’te kurtuluş yıl dönümü etkinlikleri Ödemiş Belediyesi Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi’nde 3-13 Eylül tarihleri arasında keçe ustası Emine Keskin’in “UNESCO Dünya Mirası Keçe Sergisi” ile sürecek. 3 Eylül Perşembe akşamı 21.00’da da Atatürkçü Düşünce Derneği Ödemiş Şubesi işbirliğiyle 125. Yıl Kültürpark’ta “Ezgilerle Kuvayı Milliye ve Kurtuluş Savaşı” şiir gecesi ve müzik dinletisi yapılacak. 

10 Eylül Perşembe günü 16.30’da Ödemiş Belediyesi Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi’nde tarihe ışık tutan bir panel düzenlenecek. Tarihçi-yazar Ahmet Gürel, “İşgalden Milli Egemenliğe”, araştırmacı-yazar Emin Başaranbilek ve eğitimci-yazar Selim Şahan da “Kurtuluş Yıllarında Ödemiş” sunumlarıyla Ödemişlileri tarihte yolculuğa çıkartacak. 

Ödemiş’in düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıl dönümü etkinliklerinde Koronavirüs tedbirleri nedeniyle bu yıl Ödemiş Milli Fuarı etkinlikleri ve konserler yer almıyor.  

Editör: Haber Merkezi