HABER: AYŞE AKYÜZ 





Kaybolmaya yüz tutmuş meslekler grubunda yer alan terzilik mesleği ile ilgili olarak, Ödemiş Terzi ve Esnaf Sanatkârlar Odası Başkanı Ayhan Akçam ile görüşme yaptık. Terzilik mesleğinin de unutulmaya yüz tutan diğer meslek grupları arasında olduğunu belirterek terzilerin çırak bulamamaktan yakındıklarını söyledi.

Ödemiş Terzi ve Esnaf Sanatkârlar Odası 1960 yılında faaliyete başladığını belirten ve 55 yıldır hizmet verdiğini belirten Akçam Odanın kuruluşundan bu yana üç başkanın göreve aldığını dördüncü başkan olarak kendisinin göreve geldiğini söyledi. Akçam “ Odamızda 490 üyemizden 38 üyemiz terzi olarak kayıtlıdır.1960 yılında faaliyete geçen odamızın ilk Kurucu başkanlık görevini Sadık Güler yaptı. Sonra sırayla Nuri Andaç, Selahattin Okanoğlu ve dördüncü olarak da ben son başkanımız Selahattin Okanoğlun’dan görevi devraldım. Odamızda çeşitli meslek kuruluşlarından üyemizde bulunuyor.”

80’li yıllarda hazır giyim sektörünün başlamasıyla birlikte terzilikte bir iniş döneminin yaşandığını belirten Akçam “ 80’li yılarda hazır giyimin başlamasıyla birlikte terzilik sektöründe de bir iniş yaşandı. Bu iki yıl sonra vatandaşların hazır giyimde aradığını bulamaması üzerine yine terzilerin işleri hız kazandı. Bu dönüş 90’lı yılların başına geldiğimizde teknolojik | | | | ilerleyişle birlikte son buldu.”

Unutulmaya yüz tutmuş her meslekte olduğu gibi kendilerinin de çırak bulmakta zorlandığını belirten Başkan Akçam “Sadece biz terziler değil sanatkârlara ve meslek kuruluşları çırak bulmakta zorluk çekiyorlar. 12 yılık mecburi eğitim sisteminin ardından, bu sorun tamamen arttı. Çırak yok denilecek kadar az durumda yer alıyor.”

Terzilerin artık tadilattan para kazandıklarını, dikiş talebi gelse bile karşılayacak ekiplerinin olmadığının altınız çizen Başkan Ayhan Akçam “ Terzilikte artık ısmarlamanın yanında, tadilattan pazar kazanıyoruz. Dikiş talebi gelse bile bunu sağlayacak bir ekibimiz yok.”

 Konuyla ilgili olarak Ödemiş’te 65 yıldır üçüncü kuşak olarak İnci Manifaturayı işleten Nebil Genev terzilik mesleğinin azalmasının sektörlerini etkileyeceğini ama bunun yanında terzi sayısının nitelikli olmasının daha önemli olduğunu belirtti. Genev “ Terzi sayısının azalması tabi ki bizim sektörü etkiler. Bizce terzi sayısının nicelik olarak çokluğundan ziyade nitelik olarak yeterli olduğu ve yetiştiği sürece Bizce bir sorun yoktur. Bizim için en büyük sıkıntı terzilik mesleğinde yeni çırakların yetişmemiş olmasıdır. Bu eksikliğin farkında olan giderilmesi için çalışmalarda bulunan Ödemiş Terzi ve Esnaf Sanatkârlar Odası Başkanımız Ayhan Akçam’a teşekkür ediyorum.”

Editör: Haber Merkezi