İstanbul Ağaç A.Ş ile Süs-Bir arasında alım garantili sözleşme imzalandı

 Sözleşmeyle 1 Milyon liralık bitki alacak.

Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi 10. kez merhaba dedi. Türkiye süs bitkileri üretiminde piyasanın yüzde 50’sini temin eden Ödemiş’te 10. Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi düzenlenen törenle açıldı.

23-26 Ekim tarihleri arasında açık kalacak Süs Bitkileri Sergisinin açılışına Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu, Garnizon Komutanı Per. Binbaşı Hasan Yüzüak, Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem,Ödemiş Cumhuriyet Başsavcısı Celal Tekin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ağaç A.Ş Genel Müdürü Murat Ermeydan, Kazakistan Cumhuriyeti Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, İl Tarım Müdürü Ahmet Güldal, Ödemiş Eski Kaymakamı yeni Eyüp Kaymakamı Abdullah Dölek, Çevre ilçelerin Kaymakam ve Belediye Başkanları, Süs Bir Alt Birlik Genel Başkanı Selahattin Altun, Ödemiş Süs-Bir Başkanı Hüseyin Cabbar, Ak Parti İlçe Başkanı Ali Hadim, CHP İlçe Başkanı Mehmet Birlik, MHP İlçe Başkanı Metin Kırlı, Belediye meclis üyeleri, daire müdürleri, üreticiler ve çok sayıda davetli katıldı.

Açılış töreni belediye nikâh ve kongre merkezinde düzenlendi. Tören de ilk konuşmayı Ödemiş Süs Bitkileri Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Cabbar yaptı. Konuşmasında, “Bu sene 10.’su düzenlenen sergimize 82 üretici firma, 25 lojistik firması, 13 kurum ile toplamda 220 stant ile 4 gün boyunca Üretici ile tüketiciyi buluşturacağız” dedi.

ÖDEMİŞ ÇİÇEKÇİLİKTE KOŞMAYA BAŞLADI

Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem’de, “Ödemiş’te bundan 10 sene önce doğan çocuk, artık gürbüz duruma geldi ve koşmaya başladı. Bu sene Geçen seneye göre sergimize katılım iki kat arttı. Ödemiş süs bitkileri üretiminde artık söz sahibi. İlçemizde yaylaları ile Hem kuzey iklimini, Ovası ile hem güneyi ve Akdeniz iklimini aynı anda barındıran eşsiz bir yapıya sahip. Ödemiş’in Süs bitkilerinden daha fazla pay alması için bizde Belediye olarak hem destek oluyoruz, hem de öncülük yapıyoruz. Ödemiş'in, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ve diğer kurumların vereceği desteklerle süs bitkisi ve ağaç üretiminde Türkiye'de hak ettiği yeri alacağına inanıyorum.

İlk kurşun mevkiinde bulunan hazine arazisinin tahsisi ile 600 dekarlık bir alanda, Organize süs bitkileri bölgesi oluşturulması için Bakanlık ve Valilik nezdinde çalışmalarımız devam ediyor. Bu alanda Ödemişli üreticilerimizin önünü açacak güzel bir proje olacak” diye ifade etti.

KALİTELİ ÜRETİM OLURSA

GELECEK SENE 2 KATI ÜRÜN ALINACAK   

Geçtiğimiz yıllarda da Ödemişli Süs bitkileri üreticilerine büyük destek verdiklerini ifade eden İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ağaç A.Ş Genel Müdürü Murat Ermeydan ’da törende yaptığı konuşmada şunları söyledi,

“Ödemiş ve Küçük Menderes Havzasındaki üreticilerimize destek olmak amacıyla alımları zaten yapıyorduk. Bizim öncelikli hedefimiz kaliteli fidan ve süs bitkileri yetiştirilmesi. Bu nedenle Ödemiş Süs-bir ile alım garantili sözleşme imzalıyoruz. Bu sene 1 milyon lira değerinde çalı grubu bitki alımı yapacağız. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Kadir Topbaş

ile yaptığımız görüşmede şu müjdeyi verdi, Bizim istediğimiz kalitede üretim yapsınlar seneye iki katı ürün alalım diye söz verdi. Bu üreticilerimiz için güzel bir başlangıç. Hayırlı olsun.”

ÜRETİME DESTEK İÇİN ÜRETİM YOLLARI YAPIYORUZ

   İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’da törende yaptığı konuşmada, “Büyükşehir belediyesi olarak 10 yılda önemli yatırımlar yaptık. Cumhuriyet tarihinde ilk kez Belediye olarak 258 milyon lira yatırımla sadece arazi yollarını yaptık. 2015 yılında da  “tarımsal kalkınma için 85 milyon lira arazi yolu kaplamalarını yapmaya devam edeceğiz. Yani 10 senedir toplam yaklaşık 340 milyon liralık arazi yolu yapıyoruz. Anlaşmalı üretimle Ödemiş’te, Tire’de, Bayındır’da ve birçok ilçede üreticimizin yanındayız. Türkiye'nin 2023 yılında varmak istediği 500 milyar dolarlık ihracat rakamına tarımda çok büyük bir ihracat bir hamle yapılmadan ulaşılamayacağına, tarımın mutlaka desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz. İzmir köylüsü, çiftçisiyle son derece bilinçli ve biz elinden tutulduğunda harikalar ortaya koyuyor. Merkezi hükümet, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İlçe belediyelerimiz, Ziraat odalarımız, bilim insanlarımızla tarımı hep birlikte kalkındırmamız ülkenin önündeki en elzem soru olarak görüyoruz."

Tarıma büyük görev düşüyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, Türkiye'de son 10 yılda büyük bir dönüşüm yaşandığına işaret etti. Arzu, "Türkiye'nin dünyada tarım alanında 11. büyük ekonomi iken,  son 4 yıldır 7., Avrupa'da ise 1. büyük ekonomi oldu. Birçok tarımsal üründe ilk beş içinde bulunuyoruz. 2023 yılımız hedefimiz olan 500 milyar dolar ihracat içinde tarımda kendimize 40 milyar dolarlık bir pay biçiyoruz. Sanayicimiz, yerel yöneticilerimiz, üreticilerimiz, ihracatçımız ve merkezi hükümet işbirliği yaparsa bunu başaracağımıza inanıyorum. Görüyorum ki İzmir'de de çok güzel bir işbirliği yapılıyor. Son 10 yılda geldiğimiz nokta, gönümüzdeki 10 yılda gideceğimiz noktayı göstermek açısından güzel bir örnek. Bu başarıda İzmir'in çok büyük payı var. Ülkemizin dünya da hak ettiği yeri alabilmesi için tarıma büyük görev düşüyor. İşbirliği içinde, bu sektörün kalkınması konusunda çaba gösteriyoruz ve göstereceğiz."

HEDEFİMİZ, İZMİR’İ HAK ETTİĞİ YERE EL BİRLİĞİ İLE ULAŞTIRMAK

Son olarak da İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir'in çevresiyle birlikte çok önemli bir tarımsal ve hayvansal üretim merkezi olduğunu söyledi. Nitelikli ve organik üretimin önemine dikkat çeken Ödemiş'i bu kapsamda göz ardı etmenin mümkün olmayacağını belirten Vali Toprak, "İzmir doğasıyla suyuyla, havasıyla, üretimdeki verimliliğiyle, insan gücüyle yani tüm değerleriyle önemli bir alan ve güç oluşturuyor. İzmir'de ülkemizde ve dünyada hak ettiği noktada el birliğiyle taşımak arzusundayız. El birliğiyle, tüm kurumlar, belediyelerimizle çok daha iyi noktaya getirmek için el birliğiyle çalışıyoruz" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bademli, Bayındır, Urla'dan alımlar yaparak desteklediğini belirten Vali Toprak, "İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve yetkilileri ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür ediyorum. Nereden olursak olalım üreticilerimizi desteklemek için bir borcu var, bu borcu da yetkilerimizle bir yere taşıyoruz. 500 milyar dolarlık ihracat hedefine varabilmek için el birliğimizle üreticimizi destekleyeceğiz, Bakanlıklarımızın rehberlik ve önderlik desteklerle 158 milyarlık ihracat rakamını da Cumhuriyetimiz ‘in 100. kuruluş yılı olan 2023'te 500 milyar dolarlık rakama kavuşturacak şekilde çalışacağız" diye konuştu.

Üretimin olduğu yerlere gittiklerinde kendilerini ayrı bir heyecan sardığını ifade eden İzmir Valisi Mustafa Toprak, "Çünkü emek, alın teri, özveri ve temiz, organik üretim var. 12 ay çabalıyorsunuz. Bu güzel coğrafyada bu güzel insanlar sürekli üretim yapıyor. Siz çalışkan İzmir ve Ödemiş halkı üretimi gerçekleştiriyoruz. Biz size güveniyoruz. Ülkemizin 2023 ve 2071 yılı hedeflerine taşıyacak üretimi ve gücünü, yerel yönetimler, bakanlıklarla ve temel noktada halkımızla birlikte gerçekleştireceğiz" dedi.Konuşmaların ardından protokol üyeleri Süs bitkileri sergisinin açılışını birlikte yaptılar.

Daha sonra 4 gün devam edecek Süs bitkileri sergilerini gezerek, üreticilerle buluştular.

 

Editör: Haber Merkezi