Bebeğe ilk ay anne sütü mutlaka verilmeli.Ödemiş Sağlık Grup Başkanlığı ve İlçe Halk Sağlığı merkezi tarafından 1-7 Ekim tarihleri arasında düzenlenen Emzirme haftası nedeniyle Dr. İbrahim Telliel ve Dr. Sevgül Barış basın açıklaması yaptılar.

Sağlık Grup Başkanı Dr. İbrahim Telliel açıklamasında şunları söyledi;“1-7 Ekim arası Anne sütünün önemi ve emzirmenin öneminin olduğu bir hafta. Anne sütünün önemini çok kez vurguluyoruz. İlk 6 ay anne sütü öneriyoruz ve 6 aydan sonra diğer gıda takviyeleri ile birlikte 2 yıl boyunca bebeğin emzirilmesi önemli. Halk arasında ağız sütü olarak bilinen (colostrum) çocuklara aşı gibi ilk sütün yarım saat içinde verilmesi gerekiyor. Dünya sağlık Örgütü, Anne sütünü almayan çocukların ölüm oranı yüksek olmakta. Doğumdan sonra bebeğin biyolojik ve psikolojik ihtiyaçları emzirme ile karşılanır. Anne sütü yeni doğan bebek için doğal, taze ve en ideal besindir. Anne sütü her zaman temiz ve mikropsuz olup bebek tarafından kolaylıkla sindirilebilir niteliktedir. Anne sütü daima hazırdır, ekonomiktir ve özel bir harcama gerektirmez. Anne sütü alan bebeklerde karın ağrısı ve kabızlık gibi şikâyetler daha az görülür. Anne sütü, özellikle doğumdan sonra gelen sarı süt (kolostrum) bebeği hastalıklardan korur. Emzirme, bebek ile anne arasında özel bir sevgi bağı kurulmasını sağlar. Anne sütü alan bebekler diğer besinlerle beslenen bebeklerden daha sağlıklı olurlar. Ayrıca ilk altı ay anne sütü alan bebeklerde demir eksikliği anemisi (kansızlık) daha az görülür.

          Emzirmenin bebek sağlığını koruması yanı sıra anne sağlığı üzerine de birçok olumlu etkileri vardır. Doğumdan hemen sonra bebeğin emzirilmesi, doğum sonrası kanamanın daha az olmasın sağlar, bu da anneyi (kansızlık) azaltır.  Emzirmenin annede yumurtalık kanseri ve meme kanseri riskini azaltmaktadır.    

 Doğumdan sonra ilk yarım saat içinde bebeğin emzirilmeye başlanması gerekmektedir. Bu ağız sütündeki koruyucu faktörlerin bebeğe aktarılmasına ve süt salgısının arttırılmasına yardımcı olur. Sütün yeterince gelmesi için emzirme işleminin sık sık tekrarlanması gerekir. Bebek her istediğinde emzirilmelidir. Yeni doğan bebekler genellikle günde 8-10 öğün emmek isterler. Öğün sayısı daha sonra giderek azalır. Sık emzirme bol süt gelmesini sağladığı gibi göğüslerin şişmesini ve acımasını da önler “dedi.

İlçe Sağlık Müdürü Dr. Sevgül Barış’ta şunları söyledi, “Anne sütünün içeriği bebeğin değişen ihtiyaçlarına göre değişim gösterir. Sabah ile akşam içeriği farklıdır. İlk doğum yapmış anneye yarım saat içerisinde anne sütü vermesini öneriyoruz. Ağız sütünü kaçırmamamız lazım.

Eğer bebek emmek istemiyorsa ve son beslenmeden 3-4 saat geçtiyse uyandırın ve emzirin. Sigara ve alkol kullanmayın. Sütünüzün miktarı azalabilir.

Emzirme ile en iyi çene, diş eti ve diş gelişimi sağlanır. İlk 6 ay başka hiçbir şey gerekmez anne sütü yeterlidir. Biz bunları zaman zaman hamile bayanlarla toplantılar düzenleyerek ve yeni doğum yapmış bayanlarımıza da anlatıyoruz” dedi.

Editör: Haber Merkezi