Ödemiş Müftülüğü tarafından gerçekleştirilen “Sağlıklı Ailenin Temelleri” konulu konferansa konuşmacı olarak Katip Çelebi Üniversitesi İslami İlimler Enstitüsü Dekanı Prof. Dr. Saffet Köse katıldı. Konferansa Ödemiş Müftüsü Mustafa Bilgiç, Şube Müdürü Feyzullah Yılmaz, Müftülük Şefi Celal Sezer, Cezaevi Öğretmeni Bayram Ural, Ödemiş M Tipi Ceza ve Tevfik Evinde görevli infaz koruma memurları, Kur’an Kursları Öğreticileri ile öğrencileri ve Din Görevlileri katıldı. Açılışta Ödemiş Müftüsü Mustafa Bilgiç katılımcılara teşekkür ederek sözü Konuşmacı Katip Çelebi Üniversitesi İslami İlimler Enstitüsü Dekanı Prof. Dr. Saffet Köse’ye verdi.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Öğretim görevlisi Prof. Dr. Saffet Köse Ödemiş’te bulunmaktan mutluluk duyduğunu ve insanlarının sıcak ilgisinden memnun olduğunu belirterek şunları vurguladı: “İslâm’ın iki ana kaynağı Kur’ân ve Sünnet aile için nasıl bir model öngörmektedir? Öncelikle aile nikâh akdiyle kurulur. Nikâh, insan neslinin varlık sebebi olan ailevî münasebetin tek meşru yoludur. Neslin devamı için kadın ve erkek birbirine ilgi duyacak şekilde yaratılmıştır. Esasen bu, fıtrat kanunudur. Çünkü zıt kutuplar birbirini çeker. Varlık da bundan doğar. Karı-koca için kullanılan zevc kelimesinde de bu incelik gözükmektedir. Zîrâ zevc aynı cinsten fakat zıt özellikteki, karşıt kutuplu varlıklar (erkek-dişi) için kullanılır. Karı-koca arasındaki uyum, ahenk ve ünsiyeti sağlayan, varlığı doğuran, sürekliliği sağlayan da budur.”

Nikah’ın önemini vurgulayan Köse, “Nikâh, dinî bir vecibe olan iffeti korumanın kalkanıdır. Esasen iffet şehvete hükmetme ve onu meşru yoldan tatmin etme sonucunda ortaya çıkan bir fazilet, şehvetin insana hükmetmesi ise iffetsizliği doğuran bir rezalettir” dedi.

Kadın ve erkeğin birbirlerine ait rolleri çalmaması gerektiğine değinen Köse, “Kur’ân- Kerîm’e göre kadın ve erkek birbirlerine karşı üstünlükleri bulunan iki farklı cinstir. İki varlık arasındaki farklılık birinde olanın diğerinde bulunmadığı özelliği gösterir. Bu husus kadın-erkek arasındaki mutlak üstünlük iddiasını ortadan kaldırmaktadır. Zevc kelimesi sözlükte aynı zamanda ayakkabı, terlik ve mest gibi çift giysilerin her bir teki (sağı-solu) için kullanılır. Karı-koca için kullanılan zevcân/zevceyn ifadesi de bir çift (iki eş) manasına gelir. Bu ikilinin temel özelliği birbirlerinin farklı rolleriyle bütünleşerek birisinin diğerinin ayrılmaz parçası hâline gelmesi, birisi olmadan diğerinin anlamsızlaşması, birinin de diğerinin yerini dolduramamasıdır. Farklılıklarıyla bütünleşen eşler güçlü bağlarla birbirlerine kenetlenerek yalnızlık hissetmelerine mâni olacaklardır.” dedi.

Prof. Dr. Saffet Köse şu hususlara da değinerek; “İslâm toplumunun en temel kurumu olan Müslüman aile, eşler arasındaki münasebetlerin meveddet ve rahmetle örgülendiği, iyilik ve ihsanın, lütufkârlığın hâkim olduğu sıcak bir yuvadır. Bu yuva içinde anne-baba ile ilişkiler de aynı merkezde yürümelidir. Yuvaya hâkim olan meveddet ve rahmet, buyurgan tavrı, güce dayalı iktidarı, duyguların bencilliğini ortadan kaldıran bir işlev görür, Kur’ân ve Sünnet’in çizdiği model çerçevesinde oluşan aile, eşlerin sevinç ve neşe içinde meleklerin karşıladığı bir törenle/seremoniyle Cennet’e girdikleri sonsuz bir sürecin ifadesidir” dedi.

Köse, Peygamber Efendimiz’in aile hayatından örnekler vererek konferansı sonlandırdı.

Editör: Haber Merkezi