HABER: AYŞE AKYÜZ


        Ödemiş’te cumartesi günü açılan köylü pazarı her geçen gün ilgiyi üzerine çekmeye devam ediyor. Ödemişlilerden ve Ödemiş’i ziyaret etmek için cumartesi gününü tercih edenlerden yoğun ilgi gören pazarda doğanın insanoğluna sunmuş olduğu tüm lezzetlere rastlamak mümkün. Her bütçeye uygun ürünlerin satışa sunulduğu pazarda, çeşitli otlardan birbirinden farklı sebzeleri de tezgâhlarda rastlana biliniyor.

Ödemiş köylü pazarında uzun yılardan beri satı yaptığını belirten Ayşe Teyze “Kendi tarlamızdan topladığımız, turp otu, iğnelik, ısırganları Ödemiş köylü pazarında satışa sunduk. Bunların yanı sıra tarlamızda yetiştirmiş olduğumuz tatlı kabaklarımızı, patateslerimizi pazarımıza getirdik. Bunların yanında kendi üretmiş olduğumuz zeytinyağını, çökelek peynirini de satışa sunduk. Kendi tavuklarımızdan elde ettiğimiz yumurtalarımızı 80 kuruştan satıyoruz. Zeytinyağının kilosu 8-10 TL arasında değişiyor. Çökelek peynirimizi ise 8 TL’ye satıyoruz. Kabak ve otlarımız ise 50 kuruş ile 1TL arasında fiyat değiştiriyor.”

Ödemiş köylü pazarında keşkek satışı yapan Akdağ Aile Lokantası gazetemize keşkek yapımıyla ilgili olarak bilgi verdi. Usta Akdağ “Bir gece önceden ıslattığımız buğdayları sabahın ilk ışıklarıyla birlikte soğan ve zeytinyağı ile beraber kavuruyoruz. Sonrasında ise dana eti ve köy tavuğuyla pişirip elde keşkek ezmek için hazırlanmış olan sopalarla dövüyoruz. Dövme işlemi bitikten 3 saat sonra keşkek yemeye hazır hale geliyor. Keşkek Ödemiş’te genelde düğün, sünnet ve mevlit gibi etkinliklerde misafirlere ikram olarak sunulur.”

Ödemiş Cumartesi Pazarı’nda tarım el aletleri satışı yapan Ali Usta “Ödemiş ziraatla geçimini sağladığı için bizde çiftçilerimizin bir hayli zor olan işlerini kolaylaştırmak için tarım el aletlerini Cumartesi Pazarı’nda satışa sunuyoruz. Tarım el aletlerimizin arasında parmak kazığı, dirgen, bıçkı, zincir çapa kürek ve çeşitli nalburiye eşyalarını satışa sunuyoruz. Satışlarımızı ilçemizin tarım bölgesi olması sebebiyle diğer meslek dallarına göre biraz daha iyi gidiyor ama genel olarak satışlarda bir durgunluk yaşanıyor.”

Editör: Haber Merkezi