ÖZEL HABER:EGEMEN SÜLEYMAN TURGUT/OĞUZ AKTÜRK
Son zamanlarda yaz aylarının gelmesiyle birlikte yurdun dört bir yanından yangın haberleri gelmeye başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlı Ödemiş İtfaiye Grubunda İtfaiye Çavuş’u olarak gören yapan Nedim Acun, Yurt genelinde ve Ödemiş’te çıkan yangınların nedenini ve yangın konusunda alınacak tedbirleri anlattı. Konuşmasında Acun, “ Ödemiş İtfaiye Grubunda İtfaiye Çavuş’u olarak görev almaktayım. Yaz ayları ve aşırı sıcaklar nedeniyle Ödemiş ilçemizde son zamanlarda yangın ihbarları sıklıkla gelmeye başladı, bu yangınların çoğu büyük çaplı olmakla birlikte, küçük çaplı anız yangınları ‘da meydana geliyor. Bu yangınların çıkış nedeni genelde tedbirsizliğe bağlı olarak gerçekleşiyor. Kimi zaman beklenmedik durumlardan kaynaklanan yangınlarda oluşabiliyor, rüzgârlı havadan dolayı elektrik tellerinin birbirine değmesiyle oluşan kıvılcımlardan birçok ağaç yanıyor. Orman yangınlarının çıkmasının en büyük nedenleri bilinçsizce yapılan piknik sonrası bırakılan cam eşyaların, piknik ateşlerin kontrollü söndürülememesi, yol kenarına atılan sigara izmaritileri, temizlik amacı ile yakılan anız ateşlerin kontrolden çıkması başlıca sebepler arasında yer almaktadır. ” 

Tam teçhizat’lı araçlarla yangına kısa sürede müdahale
Ödemiş İtfaiye Grubunda bulunan ekipman ve araçlar hakkında detaylı bilgi veren İtfaiye Çavuşu Nedim Acun, “ Ödemiş İtfaiye Grubumuza bağlı olarak tam donanımlı 11 aracımız, 7/24 hazır bekleyen 30 itfaiye eri personelimiz mevcuttur. İtfaiye Grubunda bağlı olan 11 aracın 5’i arazöz, 2 merdivenli itfaiye aracımız, Deprem, sel, intihar vakalarına müdahale etmek için 2 hizmet aracımız, 1 adet 4x4 araziye uygun tam teçhizat’lı paramedik AKS(110)  7/24 görev başındayız. Amacımız meydana gelen yangınlarda hızlı müdahale ile zararı en aza indirmektir.” Ödemiş ilçesi dışında bölge il ve ilçelerde oluşan büyük çaplı yangınlara tam teçhizatlı ekipman ve araçlı personelimizle takviye olarak görev alıyoruz.

Hazırlanmamız 2 dakika
İhbar geldiği anda anında hareket ettiklerini belirten Nedim Acun, “ İhbarın birimimize ulaşmasıyla birlikte er’lerimizin hazırlanması araçların hareket etmesi toplam 2 dakika sürüyor. Aksi bir durum gerçekleşmediği sürece 2 dakika içerisinde birimden ayrılıp olay yerine ulaşmak için yola çıkıyoruz. Ödemiş genelinde gerçekleşen yangınlarda olay yerine gidişimiz toplam 5 dakika sürüyor. Amacımız bu süreyi’de en aza indirerek oluşabilecek felaketi önlemek ”
Vatandaş’ın güveni tam
Ödemiş’te son zamanlarda çeşitli nedenlerle çıkan yangınlara kısa sürede ulaşan Ödemiş İtfaiye Grubu ekipleri, olay yerinde vatandaşın kendilerine yardımcı olduklarını, ve vatandaşların kendilerine büyük destek verdiklerini belirtiler.
Her olaya karşı 4x4 çözüm
Ödemiş İtfaiye Grubunun Hizmet Kadrosuna 2014'te dahil olan her arazi koşullarına uygun 4x4 AKS(110) paramedik aracıyla, sadece yangınlara değil, oluşabilecek kaza, intihar ve doğal afet durumlarına tıbbi müdahale ve ilk yardım gibi durumlarda tam teçhizatı bir şekilde anında müdahale edilebileceğini belirtildi.

Vatandaşlardan ricamız araçlarını uygun yerlere park etsinler
Yangın olaylarının geç müdahale edilmesinin en büyük nedeni olarak Ödemiş’in çeşitli yerlerinde bulunan sokak girişlerine uygun park edilmemesi olduğunu belirten Nedim Acun, “ Vatandaşlarımızdan ricamız lütfen araçlarını sokak girişlerine yaşanabilecek bir olumsuz olayı düşünerek park etmelerini ve bu konuda bizlere yardımcı olmalarını istiyoruz. Araçlarımız manevra konusunda yanlış park nedeniyle zor dönüş yapıyor. Özellikle gece geç saatlerde araçların park durumunun uygun olup olmadığını kontrol etmelerini istiyoruz.”
AKS (110)’da dinamik kadro
Ödemiş itfaiye grubu hizmet personeli olarak genç ve dinamik bir ekip ile olaylara hızlı müdahalede avantajlı olduklarını belirten İtfaiye Çavuşu Nedim Acun, “ Ödemiş İtfaiye grubu olarak genç ve görev bilinci yerinde bir kadroya sahibiz bu durum bizlere olaylara daha çabuk ulaşmamızı ve daha hızlı hareket etmemize olanak sağlamaktadır. Aramızda en genç personelimiz AKS(110)’da paramedik olan görev yapan Ali kardeşimiz, kendisi İstanbul Üsküdar Üniversitesinden 2015’te mezun olmuştur. Azimli ve başarılı bir genç kardeşimiz  olarak ekibimizde görev yapıyor .”

Vatandaşlarımız daha duyarlı olsun 

Türkiye Genelinde çıkan yangınların çıkış sebebinin tedbirsizlik ve duyarsızlık olduğunu belirten İtfaiye Çavuş’u Nedim Acun, “ Vatandaşlarımız özellikle yaz aylarında biraz daha duyarlı olması gerekiyor. Piknik alanlarında ateşlerin söndüğüne emin olmadan piknik yerinden ayrılmamasını, araç içerisinden yol kenarlarına sigara izmaritinin atılmaması gerektiğini, evde çok ısınmaya bağlı olarak prize takılı olarak bırakılan sarj aleti ve klimaların yangına sebebiyet verebileceğini bildirdi.”
 

Yangının mevsimi yok kış aylarında da dikkat edilmesi gerekiyor
Yangınların mevsime bağlı olarak gerçekleşmediğini bildiren İtfaiye ekipleri kış aylarında da vatandaşların duyarlı olması gerektiğini, baca temizliğinin zamanında yapılmasını, elektirikli sobaların prizde açık unutulmaması gerektiği belirtildi.
Türkiye yanıyor. Son 3 günde 147 yangın çıktı
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, yurt genelinde son 3 günde 147 yerde yangın çıktığını, çıkan bu yangınların çoğunun büyük çaplı olduğunu belirtti.

Editör: Haber Merkezi