HABER: SÜLEYMAN GÜLEROĞLU
         
         Ödemiş ve Kiraz ilçelerinde çiçek hastalığı görülen 30 civarındaki büyükbaş hayvanın itlaf edildiği bildirilmişti.

İzmir Hayvancılık ve Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal konuyla ilgili olarak bir basın açıklaması yapmış Ödemiş ve Kiraz’da çiçek hastalığının görülmesi üzerine aşılama çalışmalarına başlandığını belirtilmişti. Güldal konuyla ilgili olarak 28-30 yakın hayvanın çiçek hastalığı nedeniyle itlaf edildiğini söylemişti.

Karantina bölgesine alınan yerlerde yapılan aşılamaların sonucuna göre diğer hayvanlarda da çiçek hastalığı olup olmadığı ortaya çıkacak.

35 hayvanın itlaf edildiği Üçkonak Mahallesi ‘n de hayvan yetiştiricileri hem kayıplarına üzülüyor hem de diğer hayvanlara bulaşıp bulaşmadığının endişesi içerisinde.

“Üreticiler hastalıklara karşı tam olarak bilgilendirilmiyor”

“Bu daha önce başımıza gelmeyen bir hastalık yaklaşık bir hafta 10 gündür insanlarımız karamsarlık içerisinde ne yapacaklarını bilmiyorlar” diyen Üçkonak Mahalle Muhtarı Mevlut Topuz, “Veterinerler gelip her gün kontrollerini yapıyorlar. Şuana kadar köyümüzde 35’e yakın hayvan telef oldu. Vatandaş olarak tereddüt ve sıkıntı içerisindeyiz. Bu konuda araştırmalar devam ediyor. Bu hastalığın çaresinin olmadığını belirtiyorlar. Sebep nedir hata nerededir bizde bulmaya çalışıyoruz. Bu hastalığın daha önceden insanlara anlatılması gerekiyor. Çünkü bu hastalığın çaresi bulunmuyor. Bu nedenle büyük ekonomik kayıplar meydana geliyor. Yeni çıkan bir aşı yaptırdık. Çiçek aşısı olmasına rağmen mikrop kapan bazı hayvanlarda tek tek hastalık görülmeye başladı.”

Mahallerinde 900-1000 civarında büyükbaş hayvan bulunduğunu belirten Muhtar Topuz,  “Mahallemizde büyük hayvan damı olanda var. Aileden görüp kendi ihtiyaçlarını karşılamak için hayvan üretimi yapanlarda var. Kendi sütünü peyniri üreten hayvan üreticileri biraz daha mağdur oldu. Çünkü ufak üreticiler hayvanları meralarda olduğu için aşılama yapılmamış olanlarda mağduriyet daha fazladır.30-40 tanede olsa hastalık korkutuyor. Bunun önü alınmasa bu şekilde devam ederse üreticimiz mağduriyeti devam edecek. Bakanlığımızın tespit komisyonunda görevli olan veterinerlere hastalık çıktığı zaman bildiriyoruz. Bildirdiklerimizi incelemeye alıyorlar. Yetkililerde bu hastalığın çaresi olmadığını fazla yayılmaması gerektiğini çünkü bu hastalığın taşıyıcı olduğunu bunların imha edileceğini, bakanlığın bu imha edilen sığırların bedelini karşılayacağını belirtiler. Biz buradan gelecek ücretin derdinde değil hayvanlarımızın telef olmasının sıkıntısı içerisindeyiz” dedi.

“Hastalıkla ilgili bilgimiz yok”

Mağduriyet yaşayan Hayvan Üreticisi Tuncay Yıldız (34),“Bu hastalık başımıza geldi. Mağdur durumdayız yetkililerden yardım talep ediyoruz. Birde aşı yapılacağı zaman yetkililerimizin bu hastalığın tehlikeli olduğuna bizlere belirtmelerini istiyoruz. Bizler çiçek hastalığı denildiği için bu hastalığı pek dikkate almadık. Bizler bu konuda bilinçlendirilirsek daha iyi olacak. Benim iki hayvanım vardı arka arkaya hastalığa yakalanarak telef oldular. Bundan iki ay kadar önce dere yatağına atılmış bir hayvan leşi buldum. Sonra Ödemiş Belediyesi zabıta müdürlüğüne bu konuyu illetim. Yetkililer gelip bu leşi gömdüler. Küpesini aldıkları için kime ait olduğunu bulamadık. Bu leş gömüldükten sonra bu hastalık ortaya çıkmaya başladı. Bu leşin bulunduğu alanda inekler otluyordu tahminim bu leşten hastalığın yayıldığıdır. Bu konuda insanlarımızın bilinçli olması gerekiyor çünkü atılan leş bir virüs taşıyor”dedi.

 

Editör: Haber Merkezi