Yazılı yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi, “Elektrik gücü ile çalışan araçlar Elektrikli Motorlu Bisikletler (Moped) ve Elektrikli Motosikletler olarak ikiye ayrılmaktadır. Buna göre gücü 0.25 kw (250 watt) dan az olan ve 25 km/saatten daha az hıza ulaşabilen aküsü çıkarıldığında pedalları ile hareket edebilen taşıtlar, kanunda bisiklet olarak tabir edildiğinden tescile tabi olmamakla birlikte sürücü belgesi şartı aranmamaktadır. Elektrikli Motosikletler ise gücü 0.25 kw (250 watt) tan fazla olan ve aküleri çıkartıldığında hareket edemeyen ve kanunen tescil zorunluluğu bulunan araçlardır. Emniyet Genel Müdürlüğünün 08.05.2017 tarihinde göndermiş olduğu yazıda Elektrikli Motosikletlerde gücü 0.25 kw (250 watt) tan fazla olan araçlardan tescil anında sigortasının bulunması zorunluluğu kaldırılarak sigortasız tescil edilebileceği bildirilmiştir.

11 yaşın altındaki çocuklar bisiklet kullanamaz

Elektrikli Motosikletleri kullanacak olan sürücülerin eski tip en az B sınıfı ya da A1 sınıfı sürücü belgesi, yeni tip M sınıfı sürücü belgesi olması gerekmektedir. Ayrıca bu araçlarda sürücülerin ve yolcuların kask kullanma zorunluluğu vardır. Elektrik gücü ile çalışan araçlar ve motosikletler 2017 yılı içerisinde 160 trafik kazasına karışmış olup bu kazalarda 2 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 208 vatandaşımız ise yaralanmıştır. İlçemiz genelinde elektrik gücü ile çalışan araçlar genellikle yaşı küçük çocuklar tarafından kullanılmaktadır. Karayolları Trafik Kanunun 37. maddesinde 11 yaşın altında çocukların bisiklet kullanamayacağı belirtilmiştir. Yapılan denetimlerde ve araştırmalarda, bazı satıcı bayiler tarafından gerekli bilgilendirme yapılmadığından elektrikli motosiklet kullanıcılarının araçlarının tescile tabi olduğunu bilmedikleri, bu nedenle de çok miktarda tescile tabi olduğu halde tescilsiz olarak trafiğe çıkan elektrikli motosikletlerle karşılaşılmakta ve bu araçlar da trafikten men edilmektedirler.

Trafik denetimleri artarak devam edecek

İlçemizde trafik düzeninin daha iyi bir seviyeye çıkarılabilmesi, can ve mal kayıpları ile neticelenen kazaların önlenebilmesi için başta çevreyi rahatsız edecek derecede gürültü çıkaran motosikletler ile trafik güvenliğini tehlikeye düşüren elektrik gücü ile çalışan araç sürücülerine yönelik trafik denetimlerimiz önümüzdeki günlerde de artarak devam edecek olup çocukların bu araçları kullanmaması konusunda ailelerinin hassasiyet göstermesini, bu tür araçların sürücülerinin mutlaka koruma başlığı ve koruma gözlüğü kullanmalarını tavsiye etmekteyiz.

Editör: Haber Merkezi