HABER: SÜLEYMAN GÜLEROĞLU


Eğitim İş Ödemiş Temsilciliği tarafından yapılan nöbet eylemi hakkında yazılı bir basın açıklaması yayınladı.

Ödemiş Eğitim İş Temsilcileri yapılan basın açıklamasın da

Yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verdiler. Eğitim İş Sendikası bir önceki yönetimi 2013 yılında, angarya bir görev olan ‘’Nöbet Görevi’’ için eylem kararı aldı.

Uzunca bir süre tek başına bu eylem kararını sürdüren Eğitim İş, eylemi diğer sendikalardan da destek buldu.

Eğitim iş sendika yetkilileri diğer sendikalar ile eylem birlikteliği yapmak zor olsa da başardıklarını belirterek şöyle dediler.

“Ödemiş Eğitim İş Temsilciliği üyelerinin ve işkolu çalışanlarının mevcut hak ve çıkarlarını korumak ve yeni haklar kazanmak bilinciyle okullarda öğretmenler tarafından yerine getirilen Nöbet Görevini 2012 yılının Şubat ayında gündeme taşınmış olup bu kapsamda o tarihten bu güne kadar bir dizi eylem gerçekleştirdik.”

Sendikamızın öğretmenlerin nöbet görevine,  yani okullardaki nöbetçi öğretmen uygulamasına bakışını şöyle anlatabiliriz:“ Nöbet görevini öğretmenler yerine getirmelidir: Nöbet hizmetine karşı olmadığımız gibi aksine nöbetin gerekli ve vazgeçilmez olduğunun bilincindeyiz. Nöbet görevinin de öğrenciyi en iyi tanıyan, sorunlara anında müdahale edebilen ve çözüm üreten öğretmenler tarafından yapılması gerekmektedir. Talebimiz yasal dayanağı bulunmayan, sorumluluğu çok fazla olan, zaman zaman öğretmenlere karşı bir silah olarak kullanılan nöbet hizmetlerinin Anayasamızın 18. Maddesine aykırı bir angarya düzenlemesi olmaktan çıkarılarak ücretlendirilmesi ve ek ders görevinden sayılarak norm kadroyla ilişkilendirilmesidir.”

Nöbet değişiminin yasal dayanaktan yoksun olduğuna dikkat çeken Ödemiş Eğitim İş Temsilcileri “Nöbet görevi yasal dayanaktan yoksundur.  1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nun öğretmenlik mesleğini tanımlayan 43. Maddesinde “Öğretmenlik, Devletin eğitim, öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleğidir” denilerek, mesleğin kapsamının “eğitim, öğretim ve eğitim yönetimi” olarak belirlenmesine karşın, ilgili yasada bir güvenlik görevi olan nöbet görevinden bahsedilmemiştir. Temel yasalarda olmayan nöbet görevinin ancak bir alt hukuki normu olan yönetmelikler ile zorunlu kılınmaya çalışılması hukuk biliminin ruhuna aykırıdır.”

 Ödemiş Eğitim İş Temsilcileri Nöbet görevinin angarya olduğunu belirterek şöyle konuştular: “Nöbet görevi açık bir angaryadır: Öğretmenler de diğer ücretli kesimler gibi harcadıkları emek karşılığında ücret alarak yaşamlarını sürdürmektedirler. Eğitim-öğretim işleriyle ilgili harcadıkları emeğin çok ucuz olduğu ülkemizde; temel ücretlerinin yükseltilmesi, insanca yaşam ve onurlu bir gelecek için taleplerini her geçen gün daha yüksek sesle dile getiren öğretmenlerimizin bu talepleri, siyasal iktidarlar tarafından görmezden gelinmektedir. Bununla yetinilmeyerek angarya niteliği tartışılmaz birçok görev yüklenen öğretmenlerimize zorla nöbet tutturulmaktadır. Evrensel tanımda angarya; “Bir kimseye veya topluluğa ücret verilmeden zorla yaptırılan iş” olarak belirtilmektedir. Bu tanıma göre nöbet görevi açık bir angaryadır. Angarya çalıştırmak hem anayasamızın “angarya yasaktır” hükmünü içeren 18. maddesine hem de ülkemizin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere aykırıdır. “

Eğitim İş  Nöbet görevi ile ilgili olarak 2012 yılından beri eylem yaptıklarını belirterek “Yasal dayanaktan yoksun ve angarya niteliğindeki nöbet görevi ile ilgili Eğitim-İş olarak 2012 yılının Şubat ayından başlayarak yürüttüğümüz eylemler:1 Mart-1 Nisan 2012: Nöbet göreviyle ilgili imza kampanyası13-17 Mayıs 2013: “Nöbetimi Tutuyorum Ücretimi İstiyorum” yazılı kokartlar takarak nöbet tutma;20-24 Mayıs 2013: “Ücret Yoksa Nöbet De Yok” yazılı kokartlar takılarak nöbet tutmama eylemi başlatılmıştır. Merkez Yönetim Kurulumuzun 17.01.2014 tarihli kararıyla, her ayın ilk haftası nöbet tutmama yönündeki eylem kararı kapsamında; Mart ayı için: 3-7 Mart 2014 Nisan ayı için: 7 - 11 Nisan 2014 Mayıs ayı için: 5-9 Mayıs 2014 Haziran ayı için: 2-6 Haziran 2014 tarihleri arasında nöbet tutmama eylemi gerçekleştirilmiştir Merkez Yönetim Kurulumuzun 07.11.2014 tarihli kararı kapsamında; Kasım ayı için: 17-21 Kasım 2014 tarihleri arasında 1 hafta süreli Aralık ayı için: 01-12 Aralık 2014 tarihleri arasında 2 hafta süreli nöbet tutmama eylemi gerçekleştirilmiştir. Son olarak ise yine Merkez Yönetim Kurulumuz ’un 26.12.2014 tarihli kararı ile; 05.01.2015 ile 12.06.2015 tarihleri arasında kesintisiz olarak nöbet tutmama eylemi yapılmasına karar verilmiş ve eylemimiz devam etmektedir. Bundan sonraki süreçte öğretmenlerin büyük çoğunluğunun katılacağı nöbet tutmama eyleminde taleplerimiz şu şekildedir: Angarya niteliğindeki nöbet görevi ücretlendirilmelidir. Nöbette geçen süreler öğretmenlerin norm hesaplamalarında dikkate alınmalıdır. Okullarda öğretmenlere verilen nöbetlerin sayısı ve nöbet yeri tespitinin okul müdürlerince hiçbir somut kurala bağlı olmaksızın belirlenmesi uygulamasına son verilmelidir. Çünkü kuralsız uygulama birçok okulda suistimal edilmekte, öğretmenler haftada birden fazla nöbet tutmak zorunda bırakılmaktadır Yönetmeliklerin ilgili maddelerinde yer alan, “Okuldaki öğretmen sayısının yeterli olması durumunda, bayanlarda 20, erkeklerde 25 hizmet yılını dolduran öğretmenlere nöbet görevi verilemez” hükmü okul idarelerince yeni nöbet alanları yaratılarak fiilen uygulanmamaktadır. Bu yüzden ilgili madde, “bayanlarda 20, erkeklerde 25 yılını dolduran öğretmenlere kendi istekleri halinde nöbet görevi verilir” şeklinde düzenlenmelidir.”

Nöbetçi öğretmenlerin dinlenme haklarının elinden alındığını belirten Ödemiş Eğitim İş Temsilcileri Nöbetçi öğretmenin, aynı gün içinde hem boş derse girip hem de teneffüslerde nöbet görevi yaptırılarak dinlenme hakkı elinden alınmamalıdır. Nöbetçi öğretmen nöbet gününde ya sadece boş derslere girmeli ya da sadece ders dışı genel nöbet görevini yerine getirmelidir.

Yasal dayanaktan yoksun nöbet görevi yasal zemine kavuşturularak öğretmenlerin yetki ve sorumluluklarının çerçevesi belirlenmelidir.”

 Taleplerinin karşılanmadığı takdirde nöbet görevlerini yerine getirmeyeceklerini belirten Ödemiş Eğitim İş Temsilcileri “Okullarımızın huzur ve güvenliğinden öncelikli sorumlu olan siyasal iktidarın, eylemlerimizi görmezden gelmek yerine, uluslararası sözleşmelerden doğan yükümlülüklerini yerine getirerek taleplerimizi bir an önce yaşama geçirmesini; taleplerimizin karşılanmaması durumunda ise angarya nöbet görevini bir daha yerine getirmeyeceğimizi bir kez daha vurgulamak isteriz. Bu bağlamda Eğitim-İş, “Hak verilmez, alınır” ilkesini kendisine şiar edinerek öncü ve önder olmaya devam edecektir. Bu haklı, meşru ve demokratik eylemimize sendikalı-sendikasız tüm öğretmenlerimizi destek vermeye çağırıyoruz.”

Editör: Haber Merkezi