HABER: AYŞE AKYÜZ



Ödemiş Devlet Hastanesi’nde geçtiğimiz 2014 Haziran ayında açılan Gebe ve Menopoz Okulları açılış töreni geniş katılımlı olarak gerçekleştirildi. Ödemiş Devlet Hastanesi’nde yapılan bir törenle katılımcılara sertifikaları verildi. Sertifika töreninin ardından gebe okulunun açılışı ilk mezunlarıyla birlikte yapıldı. Düzenlenen törenlere İzmir İli Kamu Hastaneleri Birliği Güney Sekreteri Prof. Dr. Behzat Özkan, İzmir İli Kamu Hastaneleri Birliği Güney Tıbbi Hizmetler Başkanı Murat Türkyılmaz, Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu, Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, Ödemiş Devlet Hastanesi Yöneticisi Ziya Yurdakonar ve Ödemiş daire amirleri katıldılar.

“Amacımız bilinçli anneler yetiştirmektir”

Düzenlenen sertifika töreninde Ödemiş Devlet Hastanesi Yöneticisi Ziya Yurdakonar “Ödemiş politikaları gereği koruyucu sağlık hizmetlerinin yanında eğitici sağlık hizmetlerini de vatandaşlarımıza veriyoruz. Bu eğitimler kapsamında kronik hastalımıza, hastalıkları ile ilgili olarak Ödemiş Devlet Hastanesi konferans salonunda eğitimler veriyoruz. Bu eğitimlerinin en önemlisi olan Gebe ve menopoz okulunun açılışını yapacağız. Burada bilinçli anneler yetiştirerek sağlıklı nesillerin yetişmesi açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum. İzmir İli Güney Bölgesi Kamu Hastaneleri Birliği genel sekreterliğinin desteğiyle burada Gebe ve Menopoz okulunu hayata geçirdik. 50 öğrencimizi mezun ettik. Bunlardan 30 doğum yaptı, bunlardan yalnızca 5 tanesi sezaryenle doğum yaptı. Bu bizim çok önemli bir rakam çünkü sezaryenle doğum oranını amacımız düşürmekti. Burada anne adaylarını 22 haftadan sonra eğitime alıyoruz. 22 haftadan itibaren eğitim yaptırıyoruz bu eğitimde pratik ve teorik bilgileri annelerimize aktarıyoruz. Bunların yanı sıra plates ile anne adaylarımızı doğuma hazırlıyoruz. Bu çalışmada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Ödemiş Devlet Hastanesi Yöneticisi Ziya Yurdakonar’ın konuşmasının ardından; İzmir İli Kamu Hastaneleri Birliği Güney Tıbbi Hizmetler Başkanı Murat Türkyılmaz Ege bölgesinde Gebe okullunda yapılan çalışmalarla ilgili olarak ilçelerden çekilmiş görüntülerden oluşan, slayt gösterileriyle ilgili olarak konuklara bilgi verdi.

İzmir İli Kamu Hastaneleri Birliği Güney Sekreteri Prof. Dr. Behzat Özkan da katılımcılar gebelik ve doğumdan sonra bebek ile ilgili olarak yapılan işlemler ve çalışmalar hakkında bilgi verdi. Yapılan sertifika töreninde Ödemiş kaymakamı Celil Ateşoğlu da kısa bir konuşma yaptı.

Ateşoğlu “İlçemizde böyle bir okullun açılmasından dolayı çok mutluyum. Bu devam eden bir süreç, okulumuz bu mezunlarla kapanmadan devam edecek.1987 ve 1992 doğumlu iki çocuk sahibiyim. O dönemlerde böyle imkânlarımız maalesef yoktu. Hata il çocuğum evde ebe yardımıyla dünyaya geldi. Şimdi çok aşama kaydettik. Ödemiş Devlet Hastanesi dışında doğum olduğunu düşünmüyorum. Aile hekimliği, toplum sağlığı hekimliği, koruyucu hekimlik uygulamaları devam ediyor. Aile hekimliğinde amaç; vatandaşların hastaneye gitmeden aile hekimliğiyle sorunlarının çözümü ihtiyaç duyulduğunda da hastaneye başvurmasıydı. Bu anne adayları eğitim çalışması da aile hekimliği uygulamasının bir aşmasıdır. Başlatılması ve devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye’deki her 100 doğumun % 48 gerçekleşiyor olması elbette hoş değil. Dünya ortalaması % 16’da iken Türkiye’deki bu oranın nedenleri araştırılabilir. Sezaryenle doğumun kolay olduğu söyleniyor. Bunların en önemlisi öncelikle eğitim bu konuda anne adaylarının eğitimle bilinçlendirilmesidir. Menopoz konusu da bu eğitim içerisinde görülmüş bu konuda eğitim verilmesi de çok güzel bir uygulamadır. Ben İlçe kaymakamı olarak başta, İzmir İli Kamu Hastaneleri Birliği Güney Sekreteri Prof. Dr. Behzat Özkan olmak üzere Ödemiş Devlet Hastanesi Yöneticisi Ziya Yurdakonar’a teşekkür ediyorum.”

Konuşmaların ardından kurslara katılan Gebe ve menopoz okullu mezunlarına sertifikaları verildi. Gebe okulunun açılışı İzmir İli Kamu Hastaneleri Birliği Güney Sekreteri Prof. Dr. Behzat Özkan, İzmir İli Kamu Hastaneleri Birliği Güney Tıbbi Hizmetler Başkanı Murat Türkyılmaz, Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu, Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem ve gebe okulu öğrencisi Gülcan Kara ve 3,5 aylık kızı Yağmur yaptı.

Editör: Haber Merkezi