Cumhuriyet Halk Partisi Ödemiş İlçe Başkanlığı yapmış oldukları basın açıklaması, “Çöp depolama tesisi için, Ödemiş Belediyesi’nin de üyesi olduğu, Küçük Menderes Çevre Kültür Ve Turizm Birliğinin 1998 yılında, yer arayışıyla başlayan süreci ve günümüzde geldiği noktayı halkımıza anlatmamız gerekiyor.

2006 yılında, Ödemiş Belediye başkanı Mahmut Badem 1. döneminde, Türkönü köyü, Yelaldı Mevkiinde bulunan 220.374 m2’ de, KATI ATIK DÜZENLİ DEPOLAMA ALANI PROJESİ çalışması hız kazanıyor, kurum görüşleri alınıyor.

2007 yılında, 220.374 m2’lık alan, hazineden Ödemiş Belediyesine tahsisi yaptırılsa da, Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulunca 2008 yılında önce 110.000 metre kareye, ardından 2009 yılında 65.000 metre kareye indiriliyor.

2010-2012 yıllarında yani Sayın Bekir Keskin Belediye başkanlığı döneminde, alana ulaşım yolu ile ilgili kamulaştırma, güzergâh değişimi ve yol için kurum görüşleri alınıyor.

2012 ilkbaharda, Ertuğrul köyü ve Kurucuova köyü muhtarlıkları çöp depolama tesisinin iptali için dava açıyorlar, nihayet Ekim 2015 de, Danıştay 14.Dairesi kararların BOZULMASINA ve alanda Çevre mühendisi, arkeolog, sanat tarihçi, makine mühendisi, ziraat mühendisi ve ilgili mesleki akademisyenlerden oluşan, sayısı sınırsız uzman görüşü ve raporlamasına karar veriyor.

2016 yılında Ödemiş Belediyesi yukarıdaki bozma kararına itirazı da, Mayıs ayında reddediliyor.

“Alternatif alan incelendi”

2016 yılı sonunda ise, Ödemiş belediyesi devam eden hukuki sürecin sonunu beklemeden, çöp depolama alanının yanına, 1.derece Arkeolojik SİT alanı ve Kurucuova bitişiğine 50 dekarlık inşaat molozu dökme alanı kararını, Ödemiş Belediye meclisi gündemine koymuştur. Mecliste CHP meclis grubunun ısrarlı itirazları üzerine, plan-bütçe, hukuk ve İmar komisyona sevk edildi. Komisyonca, alanda bulunan NEİKAİA antik kentinde uzman akademisyen arkeolog ve sanat tarihçilerinden brifing alındı, birlikte yerinde inceleme yapıldı, alternatif alan incelendi.

“Geri dönülmez hata olacak”

Komisyonlarda bulunan Ak Parti’li Ödemiş Belediye meclis üyeleri de, bütün bu bilimsel bilgilenmeler sonunda; gerek Türkönü mahallesi, Yelaldı mevkiine çöp depolaması, gerekse Kurucuova mahallesi 1287 parselin 50 dekarına inşaat moloz dökümünün, geri dönülemez hata olacağını, bilakis korunması gerektiğinin söylemişlerdir. Ama alan incelenmesinden bir kaç gün sonra, tüm AKP’li komisyon üyeleri, söylediklerinin tam tersine politik bir algı oyununun içerisine dâhil olmuşlardır.

“Yerel kararlara saygı duyacak”

“İzmir Büyükşehir Belediyesi çöp depolama yapmasın, biz de moloz dökmeyiz” gibi şartlı yaklaşım Ödemiş’in geleceğinin, kültürel değerlerinin siyasete alet edilmesinin kaygı verici bir örneğidir. Oysa İzmir Büyükşehir belediyesi, Sayın Mahmut Badem’in 1.dönem belediye başkanlığı döneminde yaratılan; Türkönü ’ne, Kurucuova ’ya çöp depolama alanını bütün şehir yasasıyla kendine devir halinde bulmuştur. Ve geçen hafta içinde, Sayın Aziz Kocaoğlu ile yaptığımız görüşmelerde; “alan incelemelerini hızlandıracağını, tarihe, bitki örtüsüne, orada yaşayan insanların yaşamına olumsuz etkilerinin uzmanlarca değerlendireceğini ve yerel kararlara da saygı duyacağını” belirtmiştir.

“Ödemiş’in en önemli turizm merkezi olma özelliği taşıyor”

Neikaia antik kenti, üzerine yazılan kitapta belirttiği gibi bölgemiz tarihi için son derece önemli kaynak olmasının ötesinde, kapladığı alanın büyüklüğü ve tamamının henüz el değmemiş halde hazine parselleri içinde olması, Efes antik kenti büyüklüğüne eşdeğer etkin sağlık kenti olması, Kaymakçı, Türkönü, Kurucuova, Ertuğrul mahalleri ve aslında tüm Ödemiş’in en önemli turizm cazibe merkezi olması potansiyeli taşımaktadır. Bölge insanının ekonomik, sosyal, kültürel gelişmelerinde bu derece önemli bir tarihsel değerin üzerine çöp dökmeye, inşaat molozu dökmeye yönelik meclis kararı almak, Ödemiş Belediye meclisine hiç yakışmamıştır.

Bir milyon seksen bin dekarlık Ödemiş’te, toplam 300 dekarlık çöp ve moloz alanı için, kentin en değerli yerinde, tüm bilimsel ve hukuksal yönergeler görmezden gelinerek, niye ısrar edilir?

Ama CHP grubu olarak insanımızın ve topraklarımızın geleceğine yönelik her türlü art niyetli saldırıların sürekli karşısında olacağımız bilinmelidir.

Editör: Haber Merkezi