HABER: GAMZE ONAN


Ödemiş’te yolların bazı yerlerinde çökmeler meydana geliyor ve 10 – 15 saniye gibi çık kısa bir zaman içerisinde gerçekleşen bu çökmelerin sebeplerinin en başında yeraltı sularının çekilmesi gösteriliyor. Bunun dışında yağan yağmurlarında yeraltındaki killeri şişirmesi ve etrafındaki bölgelere baskı yapması bir süre sonra zeminin oturmasına sebep olurken aynı zamanda çökmeleri de meydana getiriyor.

Konuyla ilgili görüştüğümüz Basma Yeraltı Aramacılık’ ın sahibi JEOFİZİK MÜHENDİSİ Eğtuğrul Basma Ödemiş’te meydana gelen çökmeler için şunları söyledi; “ Küçük Menderes Havzası çöküntü ile oluşmuş bir ova yüzeyde 30-170 metre arası alüvyon ve 170 metre derinlikte metamorfik kayalar bulunuyor. Alüvyon zeminin su seviyesi 1990’da 10 metreydi tulumbaların sığ kuyuların kullanıldığı zamanlarda, 2015 yılına gelindiğinde ise barajların geç kalması ve kuyu açıp sondaj yapılarak sulama yapıldı. Bu şekilde yeraltında sular çekildikçe yer yer boşluk oluştu ve oturmalar meydana geldi görmüş olduğumuz çökmeler bu yüzden. Zaten bir süre daha böyle devam ederse ve önlem alınmazsa yeraltı suları çekildikçe yer yer çöküntüler meydana gelecek büyük ölçüde bir çöküntü beklemekteyiz.”

“Çökmeler nasıl önlenecek?”

Meydana gelen çökmelerin önlenmesi konusunda ise Jeofizik Mühendisi Mustafa Acar, Gökhan Yiğit, Serhat Değirmenci, Ertuğrul Basma ve Jeoloji Mühendisi Hakan Alışık önerilerini şöyle sıraladılar; “Öncelikle tarla sulamalarında bilinçsizce su kullanılmasının önlenmesi gerekiyor. Yeni yapılacak olan binalar için sondajlar binaya en 30 metre mesafede bir yerde yapılması gerekiyor, mümkünse binanın temelinin geniş bir alanı kaplaması ve radye temel olsun böylece binalar daha sağlam olacaktır. Barajların devlet tarafından bir an önce bitirilmesi ve faaliyete geçirilmesi ve tarlaların sulamalarının barajlardan yapılması gerekiyor. Dere yataklarında ıslah çalışmaları yapılması gerekmekte Üzümlü, Birgi, Zeytinlik, Genev Çayı gibi dere bulunan yerlerde derelere set kurulursa suyun akış hızı yavaşlatılır ve yeraltı beslenmiş olur.”

Editör: Haber Merkezi