HABER: GAMZE ONAN
  

        Ödemiş’te son zamanlarda özellikle Bozdağlarda ve Gölcük yöresinde altın arama konusundaki faaliyetlerin artması, çevreyi korumak için duyarlı vatandaşlardan kurulu HAVZAPLAT üyelerinin ve Ödemişlilerin tepkisini çekerken, CHP Belediye Meclis üyeleri de ilçe merkezinde bir basın toplantısı düzenleyerek bu konuda ki yeni bir görüşü ortaya attılar. Belediye Meclisinde oy birliği ile alınan kararın detaylarını açıklayan Ödemiş CHP ilçe başkanı Nazan Dönmez, “Bu iş yalnız CHP’nin işi değil bütün partililer bu konuda gerekli hassasiyeti göstermelidirler. Belediye meclisine verdiğimiz önergenin Ak Parti ve MHP’liler tarafından da oy birliği ile kabul edilmesi, bizleri son derece sevindirdi, kendilerine teşekkür ediyoruz.
 Bu işin sonuçlanarak, Ödemiş halkının gelecekte sağlık ve çevre sorunları yaşamaması için, bu işe el birliği ile sarılacağız “ diyen başkan daha sonra CHP’li Belediye Meclis üyeleri ile basına birlikte poz verdikten sonra, hazırladıkları basın bültenini okudu.

Basın bildirisi şöyle, “Küçük menderes havzasının can damarı ve Ege bölgesinin en büyük sıradağı Bozdağların, sürdürülebilir doğal yapısını korunması ilçemiz adına hayati önem taşımaktadır. Bilimsel ve resmi istatistikler ışığında; ülkemiz tarım alanlarının binde dördünü oluşturmasına karşın, ülke tarımsal hasılasının yüzde beşine katkı koyan, yani Türkiye birim getiri ortalamasının on iki katı getiriye sahip. Dünya incir üretiminin yüzde sekizini, patates üretiminde İzmir’in yüzde doksan sekizini, Türkiye’nin yüzde onunu, ülke aşılı meyve fidanının yarısını,  park-bahçe bitkilerinin şimdilik %20’sini, İzmir tarımsal hasılasının yüzde yetmişini, Türkiye büyükbaş hayvan varlığının yüzde dördünü, süt üretiminin yüzde onunu Küçük Menderes toprakları karşılıyor. Bunun yanında Bozdağlar sıradağları üzerinde yetmiş tür endemik bitki bir arada yaşıyor ve üç tür endemik bitki dünyada tek bu ekosistem de yaşayabiliyor. Yani, 500 bin insanın alın teriyle bereketlenen, 1,7 milyon dekarlık Küçük Menderes topraklarının yer üstü değerleri, hiç bir yer altı madeniyle kıyaslanamaz. 

Son yıllarda Bozdağların yer altı kaynaklarına yönelik, maden işletmeleri kurmak adına çok sayıda firmanın girişimleri mevcuttur ve ardı adına devam etmektedir.  Bozdağların yer altı zenginliğini elde etme arzusu,  sıradağların yüzyıllardır yarattığı yer üstü zenginlerini yok edecektir oysa. Dolayısıyla, ilçemizde, topraklarımızda, havzamızda yaşamımızın devamlılığı adına; ideolojik, etnik, dini, mezhepsel, ekonomik ya da kişisel nedenlerden dolayı, bir anlık ayrılığa ve gerçeklerden uzaklaşmaya yer yoktur. Doğal olarak da, Bozdağların etkilediği yaşamın korunmasından birinci sırada,  atanmış ve seçilmişler sorumludur.

 Havzanın başkenti konumundaki Ödemiş’in en büyük kurumsal yapısı Ödemiş Belediyesi,  Bozdağların korunması, tarımsal koruma alanı, doğal koruma alanı ilan edilmesine yönelik, devletin kurum ve kuruluşları ile bilimsel tabanda çalışma yapması, acilen gereklidir. Ödemiş Belediyesinin kurumsal kimliğiyle yapılan bir dizi araştırma, yazışma ve görüşmeler sonunda Bozdağları koruma altına alınması, uzun vade de sıradağların eteğindeki üretenleri ve üretim değerlerini korurken, havzadaki yaşamın sekteye uğraması da, kalıcı olarak engellenmiş olacaktır.

Son derece önemli ve acil olan bu çalışma için; Ödemiş Belediyesi bünyesinde çalışma grubunun oluşması, performans programına eklenip, bütçesinin oluşturulması,  üniversitelerin ilgili bilim dalları ile işbirliği ve yasal dayanaklarının belirlenmesi gereklidir.”

Editör: Haber Merkezi