Ödemiş Balkan-Boşnak kültürü, Dostluk yardımlaşma ve dayanışma derneği dün Yanbastı iş hanında düzenlenen törenle açıldı.

Derneğin açılışına Kaymakam Celil Ateşoğlu, Belediye Başkanı Mahmut Badem, Bosna Hersek Fahri Başkonsolosu Ahmet Kemal Baysak, Çevre İl ve ilçelerin Boşnak derneği temsilcileri, Daire Müdürleri, Ak parti İlçe başkanı Ali Hadim, MHP İlçe Başkanı Metin Kırlı ve Boşnak vatandaşlar ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Açılışta konuşma yapan Dernek başkanı Tuncay Satılmış şunları söyledi, “

Bugün derneğin kurulmasında bana destek veren yönetim kurulu üyesi arkadaşlarıma ve Boşnak soydaşlarıma çok teşekkür ediyorum.

Dernekçilik meşakkatli bir iştir. Kurmak kolay ama yaşatmak önemli. Geçte olsa burada bir arada olmanın mutluluğu içerisindeyiz. 1930 yıllarında Ödemiş’e gelen atalarımız,  Bir asra yakın süredir burada yaşamakta. Ödemiş’te 6500 civarında Boşnak, Muhacir, Arnavut bulunmakta. Aynı çatı altında bu topraklarda doğduk, evlendik ve iş sahibi olduk. Kimse bizi ötekileştirmedi. Kültürümüzü yaşatmak, gelenek ve göreneklerimizi sürdürmek adına bugün bir araya gelmenin mutluluğu içerisindeyiz. Burada geçmişi, geleceğe taşıma adına, Çocuklarımıza birbirlerini tanımalarını ve kaynaşmalarını sağlamak ve kültürel, sosyal alanlarda bir arada olmalarını istedik. Yöneticilerimiz kadar üyelerimizde bize sahip çıktılar. Esas olan sevince ve üzüntüye ortak olmaktır. Bu ülkede Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak birlik olalım ve güçlü olalım. Bugün Türk toprakları üzerinde Huzur içinde yaşıyorsak, Bunu Türkiye Cumhuriyetine borçluyuz” dedi.

Açılış töreninde konuşan Kaymakam Celil Ateşoğlu’da şunları söyledi,

“Bugün derneğin açılışının anlamı günü var. Cumhuriyetimizin 91. Yılına denk gelmesi de ayrı bir önem ve anlam katmakta. Burası birlik ve beraberliğimize vesile olur.

Belediye başkanı Mahmut Badem’de konuşmasında, “Ödemiş’te biz yıllardır bir arada kardeş gibi omuz omuza yaşıyoruz. Türk olmanın gururunu taşıyoruz. İzmir Milletvekilimiz Sayın Rıfat Sait bugün açılışımıza gelecekti. Ancak başka bir programı olduğu için buraya daha sonra ziyarete gelecek” dedi.

Bosna-Hersek Fahri Başkonsolosu Ahmet Kemal Baysak’ta konuşmasında, “Bugün çok önemli bir günde derneğimizin açılışını yapıyoruz. Bizim adımız Balkanlar olabilir, Bosna-sancak olabilir. Ancak bu etnik ayrımcılığı getirmez. Biz Boşnaklar topluluğu 1878’den beri Berlin kongresinden beri Avrupa’daki Anadolu topraklarını kaybettik.

Atalarımız ana yurda geldiler. Anayurt Türkiye’yi vatan bildiler. Boşnaklarımızla onur, Türk olmakla gurur duyarız. Bugüne kadar ayrışmaya bizim topluluğumuzdan giden olmamıştır.

Biz Türk dünyası için varız. Bugün Kırım, Azerbaycan, Kazakistan’la işbirliğimiz var. Bunlar bizi işbirliği ile daha da güçlendirecektir ”dedi.

Konuşmaların ardından dernek binasının kurdelesi protokol üyelerince kesildi. İzmir’den gelen Boşnak dernekleri başkan ve üyeleri de Mostar köprüsü yağlı boya tablosunu derneğe hediye ettiler.

 NAZİF HARUPÇU

 

Editör: Haber Merkezi