ÖZEL HABER:DİLEK ACAR ÖZDEMİR
Bu sayı istifalar ve üyeliklerden düşürülmeler ile Ak Parti 16, CHP 12, MHP 3 meclis üyesi ile görevine devam ediyor. Dördüncü yılını dolduracak olan Ödemiş Belediye Meclisinde bir kez koltuk sayısı ve sekiz meclis üyeleri değişikliği yaşandı.  

Bir şehrin yönetilmesinde alınan kararların daha sağlıklı yürütülmesinde belediye meclis üyelerinin rolü ve üstlendikleri mesuliyet önemli yer teşkil etmektedir. Göreve gelmiş olan ve kent halkının pek de tanımadığı belediye meclis üyelerinin, seçildikleri kent için neler yaptığı hemen hiç gündeme gelmez. Oysa belediye meclis üyeleri, yerel demokrasi açısından son derece önemli bir işleve sahiptir. Seçmenler, seçtikleri belediye meclis üyeleri ile o kentin sorunlarının çözülmesini, daha yaşanabilir bir kente ulaşmayı istemektedir. Sadece meclis toplantılarına katılıp el indirip kaldırarak apar topar geçen kararları oylayıp, ardından her toplantı için “huzur hakkı” ücretini alarak görevlerini yaptıklarına mı inanmaktadır. Belediye meclis üyeliğinin anlamı ve işlevi bu mudur. Maalesef ülkemizdeki belediye meclis üyelerinin büyük bölümü bu önemli görevin içini boşaltarak algılamakta, yerel demokrasinin önemli bir parçası oldukları bilinci ile hareket etmemektedir.

Ödemiş Belediye Meclis üyelerinin de büyük sorumluluk sahibi olduğu ortadadır. Bir şehri sadece Belediye Başkanı değil, belediye meclis üyelerinin aldığı kararlarda etkiler. 2014 Mahalli idareler seçiminden sonra Ödemiş Belediye Meclisinde sürekli olarak değişiklikler yaşandı.

CHP’de sayı değişmedi 3 meclis üyesinin ismi değişti
CHP’den ilk olarak Cumhur Şener istifa etti. Yerine Metin Uçar belediye meclis üyesi olarak getirildi. Daha sonra Erol Soyuer’in geçirdiği rahatsızlık sebebiyle hayatını kaybetmesinin ardından yerine Bahriye Kaner belediye meclis üyesi olarak seçildi.  İş yoğunluğu sebebiyle belediye meclis üyeliğinden istifa eden Bahriye Kaner’in yerine Zihni Duran belediye meclis üyesi oldu.

MHP koltuk sayısını kaybetti
Ödemiş Belediye meclisinde 2014 mahalli idareler seçiminde Milliyetçi Hareket Partisi 4 meclis üyesi seçilme şansını yakaladı. Belediye meclis üyesi Kudret Özdamar’ın Ödemiş Belediyesi’nin İller Bankası'ndan 41 milyon 600 bin TL kredi çekilmesi kararında MHP grubunun ‘hayır’ kararına uymayarak ‘evet’ oyu kullanması üzerine istifası istendi. İstifanın ardından yerine Sedat Turman belediye meclis üyesi olarak seçildi.

MHP meclis üyeleri arasında çıkan ayrışmaların ardından Ödemiş Belediyesi 2017 Nisan ayı olağan meclis toplantısında Milliyetçi Hareket Partisinde Belediye Meclis Üyesi olan Avukat Anıl Selek ve Sedat Turman meclis toplantısında partiden istifa ettiklerini belirterek, meclis üyeliğine bağımsız devam edeceklerini açıkladılar. İki meclis üyesi meclisin dilek ve temenni bölümünde bir anlık duygusallıkla bu kararı aldıklarını, daha sonra gözden geçirip karardan vazgeçtiklerini açıkladılar. Daha sonra iki meclis üyesinin istifası alındı. Bu durumun ardından iki meclis üyesinin birinin yerine Mutlu Işıktaş geçirildi.  Diğer üyenin yerine geçecek olan yedek üyelerin daha önce partiden istifa etmeleri sebebiyle MHP’den seçilecek olan 4. Meclis üyesi seçilme hakkı kanunen Ak Parti’ye geçti. MHP’nin Ödemiş Belediye Meclisindeki koltuk sayısı 4 ten 3’e düştü. Ak Parti belediye meclis üyesi yedek üye olan Ali Bozkan belediye meclis üyesi oldu.  


Ayrıca CHP grubundaki büyükşehir belediye meclis üyeliği sayısı istifaların ardından MHP’ye geçmişti. Avukat Anıl Selek Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi seçilmişti. İstifaların ardından büyükşehir belediyesi meclis üyeliği Ak Parti’ye geçerek Anıl Selek yerine Ak Parti’den belediye meclis üyesi Özlem Katırcı İzmir Büyükşehir Belediye Meclis üyesi oldu.


Ak Parti’de Avukat Halil Kartal istifa etti
İpek Yılmaz meclis üyeliğinden düşürüldü
2014 mahalli idareler seçiminde Ak Parti Belediye Meclis üyeleri 15 kişiden oluştu. Avukat Halil Kartal’ın istifasının ardından yerine Erdal Başar belediye meclis üyesi seçildi. MHP’de Avukat Anıl Selek ve Sedat Turman’ın istifasının ardından MHP’de koltuk sayısının 3 e düşmesinin ardından hak Ak Parti’ye geçmesi ile Ali Bozkan Ak Parti’den belediye meclis üyesi oldu.  15 kişiden oluşan Ak Partili meclis üyeleri böylelikle 16 ya yükseldi.
Uzun süredir belediye meclis toplantılarına katılım sağlamayan belediye başkanı Mahmut Badem ile aralarında kırgınlık yaşandığı bilinen Ak Partili Belediye Meclis Üyesi İpek Yılmaz,  Kasım 2017 meclis toplantısında, 3 Nisan 2017 tarihinden itibaren arka arkaya üç toplantıya mazeret bildirmeden katılmaması ve herhangi bir açıklama yapmaması nedeniyle 5393 sayılı Belediye Kanununun 29. Maddesi gereğince meclis üyeliğinden düşürülmesine oy birliği ile karar verildi.  Yerine yedek üye olan Serpil Kuzum’un gelmesi bekleniyor.

Büyükşehir Meclisinde 1’i CHP’li, 6’sı AK Partili
2014 mahalli idareler seçimi sonrasında Ödemiş’i temsil edecek olan, biri kontenjan olmak üzere 6 siyasi parti temsilcisi Büyükşehir Belediye Meclis üyesi olarak görevlendirilmişti. 2014 Mahalli İdareler seçiminde Belediye Başkanı Mahmut Badem ile birlikte 4 Ak Partili belediye meclis üyesi, 2 CHP li meclis üyesi temsil ederken, Erol Soyuer’in vefatının ardından Büyükşehir Meclis üyeliğine Nazan Dönmez geldi. Daha sonra kanunen Nazan Dönmez’in Büyükşehir Belediye Meclis Üyeliği MHP’den Avukat Anıl Selek’e geçti. Selek’in istifasının ardından Büyükşehir Belediye Meclis Üyeliği Ak Partili Meclis Üyesi Özlem Katırcı’ya geçti. Büyükşehir Belediyesi Meclisini Ödemiş’ten Ak Parti grubundan  Belediye Başkanı A. Mahmut Badem, Hayrettin Özbudak, Halil Güler, Halil Deveci, Erkut Şenbaş, Özlem Katırcı,  CHP’den Ali Demirel temsil ediyor. 

Editör: Haber Merkezi