HABER: GAMZE ONAN

Atatürkçü Düşünce Derneği Ödemiş Şubesi 21 Ekim 1999 tarihinde saat 09.40'da Ankara'da evinin önünde uğradığı bombalı saldırı sonucu hayatını kaybeden Ahmet Taner Kışlalı’yı anmak adına bir basın açıklaması yayınladılar.

Atatürkçü Düşünce Derneği’nin yayınlamış olduğu basın açıklaması, “Ahmet Taner Kışlalı 1939 yılında Tokat'ın Zile ilçesinde doğmuştur. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni bitirip Paris Üniversitesi'nde Anayasa Hukuku ve Siyaset Bilimi doktorası yapan, 33 yaşında doçent olan, 1978'de kültür bakanlığı yapan, 1988'de profesörlüğe yükselen Ahmet Taner kışlalı laik Cumhuriyetin yılmaz savunucusuydu. 1966 sonbaharında tanıştığı, hep güler yüzlü, neşeli, cana yakın Nicole ile evlendi. Bu evliliğinden Altınay ve Dolunay isimli iki kızı dünyaya geldi. 9 Eylül 1995’te eşini trafik kazasında yitirdi. Yitirdiği günün ertesinde bile kolu sarılı derse giren demokrat bir öğretmendi. Hayatını bilime, ülkeye, öğrencilerine adayan bir insandı. Kendisi aynı zamanda Atatürkçü Düşünce Derneği kurucularındandı ve derneğin genel başkan yardımcılığını üstlenmiştir.

Ahmet Taner Kışlalı diyordu ki: “ Kemalizm batının desteğiyle değil batıya rağmen bir uygarlaşma hareketidir. Cumhuriyetin temelinde yatan felsefe insancıldır, ilericidir. Yirmibirinci yüzyıla ışık tutacak niteliktedir. Ama o Cumhuriyet’in valisi, kaymakamı, polisi ve de Milli Eğitimi o felsefenin yandaşı mıdır? Cumhuriyet’i mi yeniden tanımlamalıyız, yoksa tanımına ters düşenleri mi Cumhuriyet yönetiminden ayıklamalıyız?”sırf bu sözüyle bile Ahmet Taner Kışlalı Cumhuriyetçi, laik ve sosyal bir bilimci olduğunu göstermiştir.

Ahmet Taner Kışlalı, 21 Ekim 1999 günü saat 09:40'da Cumhuriyet gazetesine yazdığı son yazısını faksladıktan yaklaşık 19 dakika sonra evinden çıktı. Aracına yönelen Kışlalı, arabasının üstüne silecek ile kaput arasına konulmuş poşete sarılı paketi alıp sol eliyle kapıyı açtığı sırada büyük bir patlama meydana geldi. Sol kolu kopan Kışlalı, Tıp Fakültesi Hastanesi'ne getirildi. Operatör Dr. Hasan Karakış tarafından yapılan muayene sonrası öldüğü tespit edildi. Mezarı Ankara'da Karşıyaka Mezarlığı'ndadır. Ölümünden sonra 1999 Sertel Demokrasi Ödülü'ne layık görülmüştür. Ahmet Taner Kışlalı bizim için düşünceleriyle yaşamaya devam edecektir. Işıklar içerisinde yatsın.”

Pazar günü kahvaltı

Ödemiş Atatürkçü Düşünce Derneği’nin kahvaltısı Pazar günü saat 09.30’da Atatürkçü Düşünce Derneği Şubesi yanında bulunan Saray Kafe’de gerçekleştirilecek. Atatürkçü Düşünce Derneği düzenleyecek oldukları “Cumhuriyet Kahvaltısı’na” katılmak isteyen herkesi beklediğini belirtti. Kahvaltıya katılmak isteyenler için iletişim numarası 0232-544-68-01

 

 

 

 

 

 

Editör: Haber Merkezi