Çinlilerin bir atasözü var 10 yıl sonrayı düşünüyorsanız ağaç,100 yıl sonrayı düşünüyorsanız insan yetiştirin. Ben insanın eğitmenin toplumu geliştirmedeki en önemli etkenlerden olduğunu düşünüyorum. Bunun için bu ülkede yaşanan olumsuzlukları öncelikle gençlere anlatılması gerektiğine inanıyorum.”

Halil Demir’in basın açıklamasının ardından Eğitim Sen tarafından Eğitim Sen Vekili Av.Nedim Değirmenci vekâletinde İzmir Valiliğine Ödemiş İlçe Milli Eğitim Müdürü ve okul müdürleri, öğretmenler hakkında suç duyurusunda bulundu.

EĞİTİM SEN “İTİRAZIMIZ MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ ARACILIĞI İLE BİR PARTİ ETKİNLİĞİNE ÖĞRENCİ GÖTÜRÜLMESİNEDİR”

Eğitim Sen tarafından yapılan yazılı basın açıklamasında şunlara yer verildi ;  “25 Kasım 2016 tarihinde Ödemiş’te AK Parti tarafından gerçekleştirilen ’15 Temmuz Destanı’ konulu panele Ödemiş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü aracılığı ile okullardan öğrenci götürülmesi konusunda yaptığımız açıklama ve milli eğitim müdürlüğüne sorduğumuz soruların ardından Ak Parti ilçe başkanlığı tarafından açıklamalara yanıt verilmiş ve iddiaların mesnetsiz olduğunu ifade edilmiştir. Bilindiği ve yerel gazetelerden de izlendiği gibi panele çok sayıda okul müdürü, müdür yardımcısı ve öğrenci katılmıştır. Ödemiş Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen panele, AK Parti İzmir Milletvekili Hüseyin Kocabıyık, AK Parti Ödemiş İlçe Başkanı Halil Demir, Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem konuşmacı olarak katılmış, panelin düzenlendiği salona da Ak Parti flamaları asılmıştır. Ayrıca, Ak Parti ilçe başkanlığı panel öncesinde gazetelere verdiği ilanlarla, panelin parti tarafından düzenlendiğini duyurmuştur. Şurası anlaşılmalıdır ki Eğitim Sen olarak dile getirdiğimiz konu panelin düzenlenmesi veya panelin içeriği değildir. Yaptığımız açıklama AK Parti veya panelle ilgili olmadığı gibi itiraz noktamız Milli Eğitim Müdürlüğü aracılığı ile bir parti etkinliğine öğrenci götürülmesidir”

“SİYASİ BİR PARTİNİN ÖĞRENCİLERİ ETKİNLİĞE ZORLAMASI KABUL EDİLEMEZ”

Eğitim Sen açıklamayı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünden beklerken AK Parti Ödemiş ilçe teşkilatından bir siyasi partinin panel düzenlemesinin yasal olduğunu bu konuda olumlu yada olumsuz bir açıklamalarının bulunmadığını belirterek şöyle devam etti  ;  “ Sendikamızın konuyla ilgili iddialarının doğru olmadığını belirten Ak Parti ilçe başkanı basına düzenlediği bir kahvaltıda ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından verilmesi gereken yanıtları pas geçip, sorularımıza yanıt vermek yerine panelle ilgili iddia sahiplerinin 15 Temmuz’da ne yaptığını sormuştur. Fakat bir siyasi partinin, milli eğitim müdürlüğü aracılığı ile okullara yazı çıkartıp, okullardan idareci eşlinde en az 100 öğrenci istemesi normal değildir. Kongre merkezi girişinde idareci ve öğrenci yoklaması yapılması ise işin tuzu biberidir. Panel esnasında siyasi sloganların attırılıp, öğrencilere bir parti ile özdeşleşen 4 (Rabia) işaretinin yaptırılması da eğitimin siyasallaştırılmaya çalışıldığının somut bir örneğidir. Ödemiş Belediyesi’nin resmi facebook sayfasından da görülebileceği gibi panele, başta milli eğitim müdürü olmak üzere şube ve okul müdürleri de izleyici olarak katılmışlardır. Bir sivil toplum kuruluşu olarak lanse edilmeye çalışılan bir vakıf üzerinden öğrencilerin derslerinden alınarak siyasi bir parti etkinliğine katılmaya zorlanması kabul edilebilir bir davranış değildir.”

Eğitim Sen yayınladığı basın açıklamasını sorularla son verdi ; “Konunun daha iyi anlaşılması ve sorularımızın açıklığa kavuşması için yeniden soruyoruz:

1- Normal zamanlarda bile bir sınıfın ya da rastgele seçilmiş öğrencilerin okul dışındaki tiyatro ve benzeri bir etkinliğe katılması için bir sürü yazışma ve veli izni istenirken bu panel için böyle izinler aranmış mıdır?

2- Öğrencilerin panele katılımı hangi kurumun izni/oluru ile gerçekleşmiş ve olur ne zaman gelmiştir?

3- Başka bir siyasi parti benzeri bir etkinlik düzenlerse milli eğitim kanalı ile öğrenciler derslerinden alınıp çağrılabilir ve salon doluymuş gibi gösterilebilir mi?

Bu soruların ardından Eğitim-Sen olarak konuyla ilgili gerekli yasal takibi yapacağımızı gerekirse panele çağıran ve öğrenci götürenler hakkında suç duyurusunda bulunacağımızı kamuoyuna bildireceğimizi ifade etmiştik.

Ödemiş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün kaymakamlık ve okullarla yaptığı elektronik yazışmalar ortadadır. Buna göre söylediklerimiz iddia değil gerçektir ve bu da yasalarımıza göre suçtur.

Şimdi sorularımıza yeni sorular ekleyerek bu kez milli eğitim müdürlüğünden yanıt beklediğimizi yineleyelim: “Eğer salonu dolduran öğrenciler ve okul idarecileri panele gönüllü katıldı ise bu öğrencilerin kaçı derse girmedikleri için okullarındaki yoklamalarda ‘yok’ gösterilmiştir!

Öte yandan Ak Parti ilçe başkanı, panelle ilgili rahatsızlık çektiğimizi belirterek, 15 Temmuz günü ne yaptığımızı sormuştur. Bunu da yanıtlayarak biz de Ak Parti ilçe başkanına soralım:

Eğitim Sen, bütün darbelere karşı olduğu gibi darbelerden en çok zarar gören TÖS ve TÖB-DER geleneğin devamı bir sendikadır.

Biz de bu soruya şu soru ile karşılık vermek istiyoruz:

1- Eğitim Sen üyeleri 15 Temmuz’dan önce milli eğitimi teslim ettiğiniz FETÖ mensuplarının haksızlıklarına uğrarken siz bir tepki gösterdiniz mi? Eğitim Sen üyesi idareciler çeşitli yönetmelik ve kumpaslarla görevlerinden edilip, milli eğitimden tasfiye edilirken ‘liyakat’ aklınıza geldi de herhangi bir açıklamanız oldu mu?

2- Eğitim Sen üyeleri 15 Temmuz’dan önce şifre skandalları, cemaat atamaları ve 4+4+4 gibi uygulamaları protesto ederken milli eğitimdeki “FETÖ/F Tipi” örgütlenmeye dikkat çekiyordu. Siz o zamanlar “Fethullah Hocaefendi’ye hakaret edemezsiniz; onun bir adı var” diyenlerin içinde mi yer alıyordunuz?

Editör: Haber Merkezi