Serhat Birgilioğlu kimdir?

Tire doğumluyum. Eğitim hayatımın liseye kadar olan bölümünü Tire’de tamamladım ve daha sonra üniversite okumak için Tire’den ayrıldım. İstanbul Üniversitesi Elektrik Elektronik bölümü mezunuyum. İngilizce ve Rusça dillerine hâkimim.

Kosgeb Girişimcilik Kursu hakkında ne söyleyeceksiniz?

Tire Ticaret Odası’nca açılan Kosgeb Girişimcilik Kursu’na katıldım. Kursta, ticaret hayatında nelere dikkat edilmesi gerektiğini ve iş hayatının risklerini gördük. Kurs sayesinde kendimizi her türlü kötü şarta karşı nasıl hazırlamamız şeklinde bizi bilinçlendik. İş hayatının tozpembe olmadığı gördük kursta. Bu nedenlerle tire Ticaret Odası’na girişimcilik kursları açtıkları için teşekkür ediyorum.

İş tecrübeleriniz nelerdir?

Yaklaşık 15 yıldır sektörde otomasyon sistemleri üzerine faaliyet gösteren büyük şirketler ile yurt içinde ve dışında pek çok projede yer aldım. Yaklaşık 22 ülkeye iş yaptım. DHMİ Adnan Menderes Havalimanı klima santrallerinin merkezileştirilmesinden Harran Üniversitesi Merkez Kantin Şantiye Şefliğine proje kontrolörlüğünden bilgi teknolojileri yöneticiliğine kadar farklı firmalarda farklı görevler üstlendim.

Nova Otomasyon’un neler yaptığını bize anlatır mısınız?

Nova Otomasyon olarak biz; küçük ve orta ölçekli işletmelerde iş gücü ve zaman kaybını minimum seviyeye düşürmek, yapılan işin kalite ve standardını belirli seviyede tutmak, arıza ve hataların kolayca bulunup en kısa sürede müdahale edilerek kayıp zamanı azaltmak için ve eğer gerekirse işletmenin çalışmasını ve verimliliğini uzak erişimle takip edilebilme avantajlarını sunuyoruz. Böylelikle hem kaza ve yaralanmaların önüne geçmiş hem de teknolojinin sunduğu üstün avantajla imalatta oluşabilecek hata, kusur ve kayıpların önüne geçebiliyoruz. Talaşlı imalat atölyesinden büyük ve küçükbaş hayvan çiftliklerine, yem fabrikası ve silo tesislerinden akıllı bina sistemlerine kadar çok geniş yelpazede değerli müşteri, üretici ve işletmecilerimize çözüm sunabiliyoruz. Partneri olduğumuz Peka Metal AŞ. ile tasarım, proje, kurulum ve montaj dahil anahtar teslimi çözümler sunuyoruz.

Otomasyon Sistemi ile ilgili bir örnek verebilir miyiz?

Örneğin basit bir raf sistemi düşünün. Forklift malzemeyi alır ve raflardan hangisi boş ise aldığı malzemeyi oraya istif eder. Forkliftin manevra görüş açısı amirlerden gelen hızlı hareket etmelerine dair direktifler kullanıcıya etki ederken; birkaç tuşla konveyör bandın sonundaki paletli malzeme istenen kodlanmış alana zahmetsizce taşınıp istiflenebilir ya da raftaki istifli malzemeyi alıp belirlenen yere minimum hareket alanı ve süresi içinde taşınması sağlanmış olur.

Sadece Otomasyon sistemi üzerine mi faaliyet gösteriyorsunuz?

Biz otomasyon haricinde fabrikaların ve üretim tesislerinin elektrik tesisatını proje aşamasından ele alarak hazırlıyoruz. Burada devreye Gersan Buspar giriyor. Bu sistem sizi kablolardan tamamen kurtarıyor. Alüminyum gövde içerisindeki 3 faz, 1 nötr ve 1 de toprak hattı olmak üzere dağıtım yapan buspar ile 8 bin ampere kadar elektrik taşınabiliyor. Buspar ile her makine için ayrı kablo çekmeye gerek kalmıyor. Ama busparın en önemli özelliği tabi ki bununla sınırlı değil. Buspar tesisatı kurulmuş bir işletmede aydınlatmalar da busparla sağlanıyor ve bu aydınlatmalar otomasyon sistemi ile cep telefonunuzdan istediğiniz bölümün elektriğini kesme ve açma yeterliliğine erişiyorsunuz. Ayrıca az önce de söylediğim gibi Peka Metal AŞ ile özel tipte kesme, paketleme, mikser makineleri ile üretim tesisleri, çiftlikler, süt sağım tesisleri gibi anahtar teslimi mühendislik çözümleri ile iş ve sosyal hayatı kolaylaştırıyoruz.

Nova Otomaston’un misyonu nedir?

Nova Otomasyon, kaliteli hizmet vermeyi, teknolojiyi ekonomik ve güvenli çözümler ile müşterilerine taşımayı misyon edinmiştir.

Nova Otomasyon’un proje hedefleri nelerdir?

Tirelilere hayatı daha çok kolaylaştıracak, çok kısa zamanda örneklerini gösterebileceğimiz bir proje ile çağı takip eden ve çağı yaşayan bir Tire yaratmayı hedefliyoruz.

Partner çalıştığınız firmalar var mı? Ne gibi projeler üretiyorsunuz?

Örneğin Peka Metal A.Ş. ile birlikte gelecekte yurt dışına paketleme makineleri ihraç etmeyi planlıyoruz. Bu projede makinelerin tüm otomasyon sorumluluğunu üstlenmiş durumdayım.

Son olarak bize gösterdiğiniz ilgi ve hoş sohbetiniz için çok teşekkür ederim.

Biz de Nova Otomasyon olarak Tire Ticaret odasına ve size çok teşekkür ederiz. 
Röportaj: Dilek Kart

Editör: Haber Merkezi