HABER: TOLGA KIZGIN

Yaklaşık 130 bin nüfusa sahip Ödemiş’te akşamları ve Pazar günleri sadece bir nöbetçi eczane olmasından dolayı vatandaşlar ilaçlarını alabilmek için uzun süre nöbetçi eczanelerde sıra bekliyorlar. Kış mevsimi dolayısıyla artan hastalıklara karşı ilçede bulunan hastaneler, sağlık birimleri, özel poliklinikler yoğun mesai yapıyor. İlçede buna karşın sadece bir tek nöbetçi olmasından dolayı da hastalar ve hasta yakınları nöbetçi eczanelerde kuyruk oluşturuyor. Nöbetçi eczanelerde ilaç alabilmek için kuyruk bekleyen vatandaşlar ise nöbetçi eczane sayısının arttırılmasını isteyerek, bir nöbetçi eczanenin yetersiz olduğunu söyleyerek tepkilerini dile getirdiler.

Ödemiş’te 59 eczaneden 8’i 24 saat açık

Ödemiş’in merkezinde 51 eczane bulunmasına karşın ilçede her akşam bir nöbetçi eczanenin bulunduğunu ve çevre beldelerde de 8 eczanenin, 24 saat açık olduğunu belirten İzmir Eczacı Odası Ödemiş Bölge Temsilcisi Semra Sever, aynı akşamda 2 eczanenin nöbet tutmasının zor olacağını ve nöbet sırasının çok sık geleceğini ifade etti. Ödemiş’in çevre mahallelerinde bulunan eczanelerin, 24 saat hizmet verdiğini söyleyen Sever, merkezde ikinci bir nöbetçi eczanenin olmasına gerek olmadığını belirtti.

Konuyla ilgili detaylı bilgi veren İzmir Eczacı Odası Ödemiş Bölge Temsilcisi Semra Sever,” Eczanelerin konumları farklı olduğu için Hastane Caddesi üzerinde bulunan eczanelerde yığılma oluyor. Ödemiş çevresinde ki beldelerde 8 eczane mevcut ve 24 saat hizmet veriyorlar. Fakat Ödemiş’in uzak mahallelerinden gelen hastalar, ilaçlarını Ödemiş’ten almayı tercih ediyorlar” dedi.

“Bu durumla geçmiş yıllarda da karşılaştık”

Hava şartlarının değişiklik gösterdiği son günlerde grip salgınında artması vatandaşları, sağlık birimlerine ve hastanelere yöneltti. Sever, “Son günlerde grip salgını ile karşı karşıyayız. Bu nedenle sağlık birimlerinde, hastanelerde, polikliniklerde ve eczanelerde yoğunluk görülüyor. Fakat biz bu durumla geçmiş yıllarda da karşılaştık.”

“Medula Sistemi”

Sever daha sonra, “Son 15-20 gün içinde Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) “Medula Sistemi’nin düzenli çalışmaması, yaşanan yoğunluğu çözmemizi zorlaştırdı. Eczanelerde de gündüz ve gece saatlerinde sistemlerin çalışamamasından dolayı, hastalar birikiyor ve yoğunluk oluyor. Bu da işlemlerin yavaş yapılmasına neden oluyor. “

“Cumartesi günleri de çalışıyoruz”

“İlçemizde her gün bir eczanenin nöbetçi eczane olarak hizmet vermesi zaman zaman gündeme getiriliyor. Bizler uzun mesaisi olan meslek grubuyuz. Bunun yanı sıra Cumartesi günleri de çalışıyoruz. Nöbetlerde her eczane 2-3 bilgisayar ve en az 2-3 kişiyle hizmet veriyor. Son zamanlarda ki yoğunluk her zaman olmuyor. Çok ağır hastalar hastanelerde yatırılarak tedaviye alınıyor. Onların ilaçları eczanelerden, hastane tarafından temin ediliyor. “

“Muayene ücretleri, işimizi yavaşlatıyor”

“Nöbetlerde bizi oyalayan işlerimizi yavaşlatan unsurlardan bir diğeri de, hastaların reçetelerini işledikten sonra çıkan muayene ücretleri ve reçete katkı payları oluyor. Bu ücretler, emekli hastaların maaşlarından kesilirken, çalışanların ve yakınlarının ücretlerini devlet adına biz tahsil ediyoruz. Aldığımız ücretler, ay sonunda faturalandırdığımız ilaç ödemelerinden toplu olarak kesiliyor. Bizim bu ücretlerle hiçbir ilgimiz olmadığı gibi bunun hesabını biz hastalara ve yakınlarına anlatmak durumunda kalıyoruz. “

Ücretler nasıl belirleniyor?

“Hastanede yapılan muayenenin ardından, hastaya 5 TL muayene ücreti çıkıyor. Eğer muayene sonunda hastaya reçete veriliyorsa ve reçeteye 3 veya daha az ilaç yazılmışsa 3 TL reçete katkı payı ödeniyor. Reçeteye 3’ten fazla ilaç yazılmışsa ilaç başı 1 TL alınarak, bu ücrete ilave olmaktadır.”

“Biz bununla uğraşmak istemiyoruz”

“Muayene ücretleri hemen çıkmayabiliyor. Birikip daha sonra toplu çıkabiliyor. Bazı hastalıklarda reçete yazılmayabiliyor. Ama muayene ücreti her defasında kişinin adına giriliyor. Bu muayene ücreti daha sonra ki ilk reçete ile birlikte birikmiş olabiliyor. İşte biz bunları anlatmakta zorlanıyoruz. Bu aslında bizim görevimiz değil. Muayene ücretleri kesinlikle hastanelerden alınmalıdır. Biz bununla uğraşmak istemiyoruz.”

Editör: Haber Merkezi