HABER:DİLEK AYVALI 
Tire Kültür Derneği yaklaşmakta olan Nevruz Bayramı için hazırladığı etkinlik projesini basınla paylaştı.  “NEVRUZUN KENTİ TİRE DOĞA VE BEREKET FESTİVALİ” ismiyle hazırlanan projede Nevruzun hayvancılığa dayalı bir üretim toplumunun kültürü olduğuna değinilerek, Tire’nin bir tarım kenti olması nedeniyle bu kültürü çok daha yakından tanıdığı ve Tirelilerin yüzyıllardır sürdürdüğü Nevruz kutlamalarının,  günümüzde katılımcı sayısı bakımından Türkiye’nin en büyük Nevruz kutlaması özelliğini taşıdığı anlatıldı. 

Nevruz hayvancılığa dayalı bir kültürdür
Nevruz’un tarih boyunca Türk Milletinin en büyük bayramı olarak günümüze taşınan köklü bir kültür olduğunu söyleyen Tire Kültür Derneği Başkanı Seyfullah Ayvalı, “Bilindiği gibi Türk insanının tabiatı merkez alan inanç ve yaşam biçimini sembolize eden Nevruz Bayramı, bu gün tüm Türk cumhuriyetlerinde ve Türk topluluklarının yaşamakta olduğu tüm coğrafyalarda coşkuyla kutlanmaktadır. “ dedi.
 

Ayvalı, İnsanlık tarihinde hayvancılığı ilk kez sektör haline getiren Türk milletinin hayvancılıkla yoğun olarak ilgilendiği çağlarda, mevsimsel dönüşümlerin önemini fark ederek geliştirmiş olduğu kendine özgü 12 hayvanlı Türk Takviminin başlangıcı olan 21 Mart tarihinin o çağlardan bu yana kutladığını ve bir kutsanma biçimi olarak oldukça önemsediğini ifade ederek; “Türkler bu nedenle 21 Mart tarihini “Ulu Gün” olarak benimseyip, kutsallaştırmış ve tarih boyunca “En Büyük Bayram” olarak kabul etmiştir. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk de 21 Mart tarihini bir bayram olarak kabul edip, kutlamalara bizzat katılmıştır. Günümüzde barışın, sevginin, doğaya saygının,  bereketin, sağlığın, huzurun, sevincin, mutluluğun kaynağı ve sembolü olarak Orta Asya’dan Kafkaslara, Batı Asya’dan Anadolu’ya ve Avrupa’ya kadar geniş bir coğrafyada bilinen ve kutlanan Nevruz Geleneğinin, özelde bir hayvancılık ve doğa bayramı olarak Türk Milletinin insanlığa sunduğu köklü bir milli gelenektir. Öte yandan Nevruz kültürü, insanların tabiatı doğru anlaması ve koruması, doğanın nimetlerinin adil bir şekilde bölüşülmesi, barış ve sevginin yaygınlaşması gibi oldukça önemli evrensel mesajları ile başta ülkemiz olmak üzere tüm insanlığın öncelikli ihtiyacı ve ulaşması gereken medeniyetin, okulu gibidir” dedi.
Türkiyenin en büyük Nevruz kutlaması Tire'de gerçekleşiyor 
Türk milletinin tarih boyunca ayak bastığı tüm coğrafyalarda yaşadığı ve yaşattığı Nevruz Geleneğinin son yıllarda akademik çevrelerce yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda tarım ve hayvancılık kültüründen kaynaklandığının net bir şekilde ortaya konduğunu hatırlatan Seyfullah Ayvalı;  “Bu bakımdan Nevruz, uluslararası makalelerde hayvancılığa ve buna bağlı olarak göçerlik kültürüne ait bir gelenek olarak yer almış ve geniş kabul görmüştür. Nevruz ayrıca, 2014 yılında UNESCO tarafından, “İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası” listesine kaydedilmiştir.” Şeklinde konuştu.
Nevruz Tire'nin tüm değerlerinin bir üst markası olabilir
Tarihi 21 Mart olan Nevruz kutlamalarının Tire'deki geleneksel kutlanış biçimi halk tarafından 21 Martı takip eden ilk hafta sonuna denk geldiğini sözlerine ekleyen Ayvalı, “Tire'de kutlanmakta olan Nevruz Bayramı her yıl on binlerce vatandaşımızın katılımı ile ülkemizde yapılan Nevruz kutlamalarının en büyüğü olma özelliğini taşımaktadır. Bu bağlamda Tire için oldukça önemli bir kültürel ve sosyal değeri ifade etmektedir. Ancak bu kültürel ve sosyal değerin de ötesinde, Tire’nin şehir kimliği ve markası olabilecek kadar Tire ile ilgili tarihsel ve sosyal içeriği bulunmaktadır. Bu nedenle Tire’nin yöneticileri,  kurum ve kuruluşları, hatta tüm Tireliler,  bu sosyal ve kültürel değerimiz karşısında her yıl bir kez daha samimiyet ve sahiplenme sınavıyla karşı karşıya kalmaktadır. Üzülerek ifade etmeliyim ki, ilçemiz bu sınavlardan her defasında başarısız olmaktadır. Tire Kültür Derneği olarak, 3 yıldır yaptığımız gibi bu yılda bir proje hazırladık ve şehrimizin kanaat önderlerine, kurum ve kuruluşlarına ve siyasi parti yetkililerine ilettik. Ancak Nevruza bir ay kalmasına rağmen yeterli desteği henüz aldığımızı söyleyemeyiz” dedi.  
Seyfullah Ayvalı daha sonra hazırladıkları taslak etkinlik projesinin detaylarını geçtiğimiz yıllarda düzenledikleri etkinliklerin fotoğrafları eşliğinde paylaşarak, Tire’deki kurum ve kuruluşların, Nevruz geleneğinin Tire adına güçlü bir şekilde sahiplenilmesi için duyarlı olacağını ümit etiklerini söyledi.
Tire Kültür Derneği Tarafından hazırlanan taslak Nevruz projesinin tanımı, hedef kitlesi, gerekçesi, hedefleri, kazanımları ve etkinlik önerileri şu şekilde.
PROJENİN ADI :  “NEVRUZUN KENTİ TİRE” DOĞA VE BEREKET FESTİVALİ
PROJENİN TANIMI: Tabiat merkezli inanç sistemi, Doğa, Tarım ve hayvancılık kökenli yaşam biçimi ile tarih boyunca mevsim dönüşümlerini kutsallaştıran Türk Milletinin günümüze kadar taşıyarak tüm insanlığa sunduğu 21 Mart Nevruz Kutlamaları, özellikle Tire açısından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir.
Tire açısından kesinlikle ihmal edilmemesi gereken bu kültürel zenginliğin doğru bir planlama dahilinde sahip çıkılması halinde, başta ilçemiz Tire olmak üzere ülkemizin ekonomisine, toplumsal hayatına, tarım ve hayvancılık sektörüne son derece büyük kazanımlar getirecektir.
Katılımcıların sayısı bakımından ülkemizin en büyük Nevruz kutlamalarının yapıldığı ilçemiz Tire, kültürel zenginliği ve turistik değerlerinin yanı sıra, aynı zamanda tarım ve hayvancılık sektöründe, tarımsal sanayi alanında da önemli bir merkez halindedir.
Bu proje, “Marka Şehir” olma konusunda her türlü altyapıya sahip olan ilçemizin dünya çapında bir markaya sahip olabilmesi ve “Nevruzun Kenti” markası ile anılması amacıyla düşünülmüştür. 
Tire’nin ekonomi, ticaret, sanayi, tarım ve hayvancılık, turizm ve kültür alanında ortak markası, “Nevruzun Kenti”  olmalıdır.
GEREKÇESİ :
1-      Nevruz, tarih boyunca Türk Milletinin milli bayramı olarak kabul edilmiştir.
2-      Nevruz geleneği tarihsel açıdan Doğa, Tabiat, tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır.
3-      Tire’deki Nevruz kutlamaları katılımcı sayısı bakımından ülkemizin en büyük kutlamasıdır.
4-      Tire ilçesi başta süt hayvancılığı olmak üzere tarım ürünleri ve hayvancılık sektöründe ülkemizin önde gelen ilçelerinden biridir. Bölgemizin güçlü temsilcisidir.
5-      Tire ekonomisi ve sanayisi tarım ve hayvancılık sektörünün temel alındığı bir gelişim süreci içerisindedir.  
6-      Tire’nin kültürel ve turistik potansiyeli de aynı şekilde doğal güzellikleri ve değerlerinin zenginliği, tarımsal ekonomiye dayalı tarihi kent yapılanması,  tarım ve hayvancılığı esas alan el sanatları ile doğrudan ilintilidir.
7-      Günümüzde Nevruz geleneği, geniş bir coğrafyada bilinmekte ve kutlanmaktadır. Ancak hiçbir yerde Tire ilçesi kadar Nevruz ile birlikte anılabilecek özellikte değildir. Bu Tire ilçesi için hazır bir tanıtım aracı ve güçlü bir markalaşma yoludur.
8-      Konya Mevlana, Adıyaman Nemrut, Artvin boğa güreşleri, Balıkesir Susurluk ayranı, Bursa kestane şekeri, Uludağ kayak merkezi ve tarihi yapıları, Safranbolu Osmanlı evleri, Çeşme rüzgarı ve sahili, Çanakkale Şehitlik, Eskişehir lületaşı, Bayındır çiçekçilik, Tokyo yüksek teknolojisiyle, Paris romantizmiyle, Milano modasıyla bilinen şehirlerdir. Tire ilçesi de Nevruzun güçlü bilinirlik ve marka özelliğinden faydalanarak tüm değerlerini rahatlıkla pazarlama ve tanıtma imkânına sahip olmalıdır.
9-      Nevruz etkinliği Tire için rahatlıkla duyurabileceği ve sonraki yıllarda geliştirerek sürdürebileceği bir sosyal sorumluluk projesi olmalıdır.
10-   Bu proje kapsamında hedeflenen etkinlikler ve sonraki süreçte yıl içerisine yayılarak yapılacak çalışmalar doğrultusunda ilçemiz Tire’de böylesine büyük bir organizasyona ev sahipliği yapabilecek tüm altyapı olanakları mevcuttur.
PROJENİN HEDEFLERİ:
1.       Tire’ye marka değeri kazandırmak ve Tirenin ve temel geçim kaynaklarının tanıtılması
2.       Tabiatın korunmasına yönelik bilinçlendirme
3.       Tarımsal yaşam biçiminin vurgulanması
4.       Hayvancılığa dayalı toplumların toplumsal yaşantılarının özelliklerinin açığa çıkarılması
5.       Gençlere ve öğrencilere doğa bilincinin ve duyarlılığının aşılanması
6.       Toplumda çevre bilincinin oluşturulması
7.       Tarım ve Hayvancılığın öneminin vurgulanması
8.       Toplumsal barışın yaygınlaştırılması
9.       Adalet, sevgi ve hoşgörü düşüncelerinin desteklenmesi.
10.   Milli ve kültürel değerlerimizin yaşatılması.
PROJENİN KAZANIMLARI:
1.       Tire’nin etkin tanıtımı.
2.       Tire’de yıl boyunca yapılacak tüm etkinliklerde “Nevruzun Kenti” üst markasının oluşturulması.
3.       Yurtdışı ve yurtiçi tanıtımlarda ilgi çekici unsurların açığa çıkarılması.
4.       Kamuoyunda güçlü ve kalıcı bir şekilde yer alma imkanları… 
5.       Tire’de üretilen ürünlerin bilinirliklerinin artırılması.
6.       İlçemizin ekonomik potansiyelinin artırılması.
7.       Tarım, hayvancılık, sanayi ve turizm sektörlerinin ilgisinin Tire’ye çekilmesi
8.       Basın ve siyasi çevrelerin ilgisini Tire’ye yönlendirmek.
9.       Katılımcı kurum ve kuruluşların daha geniş kitlelerce desteklenmesi.
10.   Ülkemizin ihtiyaç duyduğu huzur ve barış ortamı için doğru bir örnek oluşturulması.
11.   İçinde yaşadığımız zenginlikler ve kaybolmakta olan değerler ile ilgili farkındalık oluşturulması.
PROJENİN HEDEF KİTLESİ:
1.       Devlet yöneticileri, bakanlar, milletvekilleri
2.       Akademik çevreler ve üniversiteler
3.       Belediyeler, Devlet Kurumu idarecileri ve bürokrasi
4.       Tarım ve hayvancılık sektörü kuruluşları, tarım üreticileri.
5.       Sanayi ve iş dünyası çevreleri
6.       Sivil toplum kuruluşları, Türk cumhuriyetleri temsilcileri.
7.       Doğaseverler, Doğa dernekleri, Doğa sporları dernekleri.
8.       Gençler, ortaöğretim öğrencileri, üniversite öğrencileri
9.       Ülke kamuoyunda Nevruz bayramının aslına uygun olarak temsil edilmesini sağlayacak olan sivil toplum kuruluşları, basın kuruluşları, akademisyen, araştırmacı, yazar ve sanatçılar.
10.   Nevruz bayramını aslına uygun olarak kutlamak isteyen tüm vatandaşlar.
TASLAK ETKİNLİK ÖNERİLERİ :
1-      PANEL : Tarım ve Hayvancılık açısından Nevruz Geleneği konulu panel
2-      KONFERANS : Doğal güzelliklerimiz ve değerlerimizin korunması, doğaya saygı
3-      DOĞA SPORLARI : Paraşüt, bisiklet, dağcılık, atçılık ve okçuluk kulüplerinin etkinlikleri
4-      SANATSAL ETKİNLİKLER : Fotoğraf dernekleri ile işbirliği içerisinde fotoğraf yarışması, doğa ve doğal yaşam konulu resim ve fotoğraf sergisi, kitap standları
5-      ÖĞRENCİ ETKİNLİKLERİ :  Resim ve şiir yarışması
6-      ÇEVRE BİLİNCİ : Ağaç dikim etkinliği ya da ağaç fidanı dağıtımı etkinliği
7-      TANITIM STANDLARI :  Tarım, hayvancılık ve turizm sektöründe faaliyet gösteren firmaların tanıtım standları
8-      ÖDÜL TÖRENLERİ : Tarım, Sanayi, Turizm ve kültür alanında şehre katkı verenler.
9-      DEMİR DÖVME TÖRENİ : Demir dövme ve Nevruz Ateşi
10-   ÜRETİCİ YARIŞMALARI :  En güzel buzağı, kuzu, süt, ayran, tarım ürünü veya yemek yarışması
11-   DEFİLE : Geleneksel Türk kadını kıyafeti defilesi
12-   YARIŞMALAR : Uçurtma yarışması, çuval yarışması, ip çekme yarışmaları
13-   GÖSTERİLER :  Çeşitli il ve ilçelerden çağrılacak olan ekiplerin halk oyunu gösterileri
14-   KONSER : Türk halk müziği sanatçıları tarafından verilecek Nevruz Konseri  
15-   GEZİ : Köy ve kültür gezileri
16-   KAMPLAR : Dağcılık kulüpleri ile kamp organizasyonu, oryantrik etkinliği ve kamp ateşi
17-   ÜLKEN İÇİN BİR DİLEK TUT : Etkinlik alanına konulan ya da belirlenecek bir dilek ağacına katılımcıların daha önceden hazırlanmış dilek kağıtlarına ülkemiz ile ilgili dileklerini yazması ve ağaca asılması. 

Editör: Haber Merkezi