ÖZEL HABER:EGEMEN SÜLEYMAN TURGUT/OĞUZ AKTÜRK
Çırakların üç ay sonra işi öğrendiğine inanarak kendi dükkanlarını açmaya başladığını, son yıllarda bu durumun daha çok arttığını ifade eden Abdüllatif Kortacı, Ödemiş Köftesi’nin lezzetinin bu yüzden sadeleştiğini çünkü çırakların püf noktaları öğrenmeden dükkan açarak köfte kalitesini düşürdüğünü belirtti.

Pazar kahvaltısı Ödemiş Köftesi’dir
Ödemiş Köftesi’nin belli başlı püf noktalarını aktaran Abdüllatif Kortacı,   “Ödemiş Köftesi’ni 1950’li yıllarından sonra yaşayanlar iyi bilir.  Ödemiş Köftesi hayvanın her kısmından olmaz.  İçine her zaman aynı baharat girmez, kışın ayrı yazın ayrı baharat girer. Mideye dokunmaz. Tereyağlıdır, domates ve ekmekle ikram edilir. Bir diğer lezzet özelliği ise büyük şehirlerde sabah kahvaltısında klasik peynir, zeytin, tereyağı verilir, Ödemiş’te Pazar günleri sabah kahvaltısı Ödemiş Köftesi’dir” dedi.  
Herkes Ödemiş Köftesi yapamaz

1981 yılından beri baba mesleği olarak Ödemiş Köfteciliği yapan Abdüllatif  Kortacı, “Şu an Türkiye geneli başta olmak üzere Ödemiş genelinde de Ödemiş Köftesi adı altında köfteler yapılmaya başlandı. Tabi Ödemiş’teki gibi lezzetli olmaz, her yerin kendine has yiyeceğini o bölgede bulunan eski ustaların elinden yemek gerekiyor” ifadelerine yer verdi.
Üç ay çalışan köfteci olmaya çalışıyor
Meslek öğrenme konusunda birçok sıkıntıların olduğunu belirten Abdüllatif Kortacı, “Bizim yanımıza çırak olarak verilen çocuğun velisi iki üç ay sonra sen işi öğrendin gel dükkan açalım kendi işinde çalış diyerek yanımızdan alıyor, bu zaman zarfında köfteci olunmaz. Etin nasıl pişirileceği, işin püf noktasını öğrenmeden Ödemiş Köfte yapılmaz.  Kasaptan hemen alınan köfteyle anında Ödemiş Köftesi olmaz.  Muhakkak o köftenin bir gün beklemesi gerekiyor bunlar olmadan damak zevkini yakalamak kesinlikle mümkün değil. Bu mesleğe önce bulaşıktan girilir, zamanla ustalığa doğru ilerlenir” şeklinde konuştu.
Eskiden veliler çocuklarını bize bırakırdı
Çırak ve kalfa konusunda sıkıntılarının olduğunu kaydeden Abdüllatif Kortacı, “Eskiden veliler çocuklarını meslek öğrensinler, iş sahibi olsunlar diye bizlere emanet ederlerdi. Şimdilerde herkes para kazanmak için köfteci dükkanı açmaya başladı, bu durumdan rahatsızız. Ödemiş dışından gelen vatandaşlar bizlere Ödemiş dışında yedikleri Ödemiş Köfte’nin lezzetli olmayışından ve pahalı olmasından yakınıyor” sözlerine yer verdi ve ‘Nerede o eski köfteciler’ diyerek sözlerini noktaladı. 

Editör: Haber Merkezi