RÖPORTAJ: AYŞE AKYÜZ


"Bir teklif geldi Doktor Tugay karakteriyle ilgili role bakınca kendimden bir şeyler buldum içerisinde Duygusal ve vefakâr bir adam. Yeşil denizle tanışmamla birlikte ödemişle de tanışmış olduk."

Ege Bölgesi’nin ve Küçük Menderes Havzası’nın kültürünü yansıtan Yeşil Deniz dizisine Doktor Tugay karakteri ile katılan Murat Tavlı ile söyleşi yaptık. O söyledi, Biz kalemimize yansıyan dizeleri kendi ağzından kağıda döktük. Tiyatro kökenli sanatçı, tüm duygularını kendi içtenliği ile bize anlattı. Bizde sanatçı ile yaptığımız röportajı okuyucularımızla paylaşıyoruz.

Öncelikle Murat Tavlı kimdir? Yakından tanıyalım.

Murat Tavlı aslen Karadenizli İstanbul’da doğmuş büyümüş olan Yeşil Deniz dizisinin oyuncusu, Hanfendi bi bakar mısınız? Kitabının yazarıdır. Şehir tiyatrolarında oynayan tiyatro kökenli konservatuvar mezunu bir gençtir.

Murat Tavlı oyunculuğa nasıl başladınız?

Ben oyunculuğa 13 yaşında başladım. Daha önce tiyatro ve sinemayla bir ilişiğim yoktu. Öğrencilik yılarımda haylaz biriydim Edebiyat Öğretmenimin sınıfta kendisinin taklidini yaparken beni yakaladı. Ben çok büyük bir ceza beklerken, beni okulun tiyatro kulübüne yazdırdı. Bana 1 yıl boyunca provalara gidip geleceksin dedi be gidip geliyordum ama çok sıkılıyordum. Ta ki sahneye çıkana kadar oyun günü geldi ve sahneye çıktım. Sahneye çıktım ve kararımı verdim ben oyuncu olacağım dedim. Şuan 28 yaşındayım Tiyatro sahnesine 13 yaşında çıkmaya başladım. Amatör, profesyonel oyunlarda yer aldım. 15 yıldan beri sahnelerdeyim. Bunun ilk beş senesi amatör sonraki zaman içerisindeki süreçte ise profesyoneldir.

Profesyonel anlamda kimlerle çalıştınız?

Doğa Rutkay, Ali Nuri Türkoğlu, Nurgül Yeşilçay, Bora Öztoprak gibi değerli isimlerle sahne çıktım. Ben genel jönü oynadım. Birçok projede yer aldım. Bunlardan bir kaçını şöyle sıralayabiliriz Nerde o yeminler, aşksın sen, hıyanet sarmalı, farklı desenler, Yahşi cazibe, şuan da Yeşil Denizdeyim. Tiyatro oyunlarında Ne münasebet, sallanan sandalye, ayı düğün balayı, eskitilmiş kılıç , televizyon Cumhuriyeti gibi oyunlarda oynadım.

Kitap çıkarmaya ne zaman karar verdiniz?

Kendimi bildim bileli bir şeyler karalıyordum ben yengeç burcuyum. Yazdığım şeylere bir anlam yüklemiyordum ama yazmayı seviyordum. Bunu birazda oyunculuğa başladıktan sonra ufak ufak skeçler yazmaya başladım. Daha sonra ne münasebet adlı oyunu yazdım. Oyun ödül aldı. Bende en iyi erkek oyuncu ödülünü aldım. Onun sonrasında ise bir sinema filmi senaryosu yazdım. Sinema filmini daha çekmedim çekmeyi düşünüyorum. Planlarımdan bir tanesi de sinema filmimi çekebilmek. Sonrasında bi bloğum vardı annebensehzademiyim.blogspot.com/ bloktan sonra takipçilerim yoğun ilgi gösterince neden olmasın deyip bir kitap çıkarmaya karar verdim. Planlarım da vardı ama ne zaman olduğunu bilmiyordum zaman denk geldi ve kitabımız okurlarla buluştu.

Kitabınıza gelelim kitabınızda yalnız kadın erkek ilişiklerimi yoksa yalnızca kadınlar mı konu oluyor?

İkisi de olmazsa olmaz kadın erkek ilişkisi aslında bir paylaşımdır. Hem kadının hem erkeğin, kitabımda Adem ile havada günümüze kadar gelen en güncel konu olan kadın erkek ilişkilerini inceledim. Kitabımız bitirdim ama kadın erkek ilişkilerini çözebildim diye bir şey söyleyemem. Çünkü kadın erkek ilişkileri yaradılıştan gelen bir farklılık olduğu için hiçbir zaman çözümlenemez. Ben sadece Muratça bir yaklaşım katım içine de biraz mizahi üslubumu koydum. Kadın erkek ilişkilerini yazma düşüncem insanların kendini bulabileceği mutlu olabileceği bakın ben bunları yapıyorum diyebileceği tek konuydu. İkinci kitabım da yarısı hazır Eylül gibi onu da okurlarla buluşturacağım. Onun Konusu bundan biraz faklı olacak. Yolun sonuna gelmiş insanların hayata nasıl aşkla dönebileceğini anlatıyor yeni kitabım. Bu kitapla hiç alakası yok yeni kitabım biraz daha duygusal ve ağlak bir kitap olacak. Benim zaten ilk dört kitabım konu olarak kafamda hazır. Beşinci kitabım ise henüz beli değil.

Kitabınızda sizinle ilgili neler var?

Kitabımda kendimle ilgili bu zamana kadar yaşamış olduğum tüm ilişkiler var. Biraz da kendimi ele vermiş oldum. Ben tamamen ne yaşadıysam samimi olarak ne hissetiysem zamanında neye üzüldüysem onları aktardım okuyucularıma

Yeşil Deniz isimli TV dizisinde Doktor Tugay karakteriyle izleyici karşısına çıkıyorsunuz. Yeşil denizle Buluşmanız nasıl oldu?

Yeşil deniz Ödemişe, çok artı katan bir proje olduğunu düşünüyorum. Egenin sıcaklığını aile kültürünü kaybetmediğimizi gösteren bir dizi o yüzden insanlarında kendini bulabildiği bir dizi oldu. Bir teklif geldi Doktor tugay karakteriyle ilgili role bakınca kendimden bir şeyler buldum içerisinde Duygusal ve vefakâr bir adam. Yeşil denizle tanışmamla birlikte ödemişle de tanışmış olduk. Bizde artık Ödemişli olduk yaklaşık 4,5-5 aydır buradayız. Ödemiş çok sıcak bir yer burada çok güzel dostluklar kurduk. Bize çok sahip çıktılar çok benimsediler. Bugün sokağı çıktığımız zaman halkımız bize çay, kahve ikramında bulunuyorlar. Burada kendimizi evimizde gibi hissediyoruz. Ödemişlilere şahsım adına ve ekibim adına göstermiş oldukları misafirperverlikten dolayı çok teşekkür ediyorum.

Yeşil Deniz’de Önümüzdeki günlerde Doktor tugayın başına neler gelecek?

Doktor Tugay bir aşk üçgeninin içine düştü. Kendini de bu üçgenden çıkartamıyor. Sevdiği bir kız var Zümrüt’ün peşinden koşmaya devam ediyor. İlerleyen bölümlerde neler olacağını bizlerde izleyiciler gibi merak içerisinde bekliyoruz

Peki, hayatınızda hiç unutamadığını bir aşkınız oldu mu?

Herkes unutulur unutulmaz diye bir şey yok. Sadece yaşadıklarınızı unutamazsınız. Tabi ki zor günlerdi ama geçti.

Sizce gerçek aşk platonik olan mıdır? Yoksa karşılıklı olan mıdır?

Gerçek aşk dediğini olay karşılık beklemeden yaşadığınız olandır. Aşık olduğunuzda karşılık beklediğinizde bu aslında biraz bencilik olur. Siz birine âşık olduğunuzda Karşı tarafta size aşık olacak diye bir şey yok. Gerçek aşk dediğim gibi herhangi bir karşılığını beklemeden karşı tarafa duygular hissedebilmektir. Ama karşılığı olursa da tadından yenmez.

Peki, Çocukluğunuzda yaşadığını aşklarla şimdikilerin arasında nasıl bir fark var?

Keşke aşklar çocukluğumdaki gibi olsa. Çünkü o zaman çok saf çok çıkarsız çok temiz. Şimdiki duygularımız öyle değil kirli, kirlendik. Tabi ki aynı değil ama aynı olmasını isterdim.

Son olarak Yeşil Deniz izleyicileri kitabınız” Hanfendi bi bakar mısınız?” okuyucularına ne demek istersiniz?

Ben okurlarımın ve izleyicilerimin bana göstermiş olduğu ilgi ve alakadan dolayı çok teşekkür ediyorum. Bizlere gerçekten çok değer vermeye çalışıyorlar bizlerde bu değere layık olmaya çalışıyoruz. Kendilerine çok iyi baksınlar çok teşekkür ediyorum.”

Editör: Haber Merkezi