Haber: Dilek Kart

Bu güne kadar Tire ve Türk kültür tarihi ile ilgili yaklaşık 35 kitaba imza atan araştırmacı yazar A. Munis Armağan,  kendi alanında Tire'nin en önemli ismi olduğunu bir kez daha ortaya koymuş durumda. Tire tarihi açısından devlet ve üniversitelerin kaynak aldığı bir yazar olarak Türk Kültürü alanında da ortaya koyduğu bilimsel ve orjinal tarih araştırmaları ile dikkatleri üzerine çeken yazar,  yılların verdiği birikim ile Tire'lilerin en büyük gururu oldu.

Hey Gidi Yıllar isimli son eserinde kendine has anlatımı ve gözlemleri ile Tire'nin cumhuriyet dönemine ışık tutan araştırmacı, akıcı bir üslupla kendi anıları ve dinlencelerini ele alarak ilçenin yakın tarihindeki önemli ayrıntıları anlatıyor.

CUMHURİYET BİZE SABRI ÖĞRETTİ

Yazar,  Tire'nin Cumhuriyet dönemindeki özelliklerine değinirken, aynı zamanda, Cumhuriyet dönemi Tire'sinin ekonomik, kültürel,  sosyal hayatına da önemli göndermelerde bulunuyor. Tire'nin son yüzyıldaki sosyal hayatında ve kentleşmesinde yaşanan gelişmeleri ve değişimleri hassas bir anlatım ile dile getiren Armağan, Hey Gidi Yıllar isimli son çalışmasından bahsederken, "Cumhuriyetin o heyecan dolu yıllarında doğdum. Ekmek ve şeker karnelerinin olduğu yıllarda. Kentin daracık sokakları, çıkmaz irimleri ve cumbalı evlerinin henüz değişmediği yıllarda. O alçak kapılı, küçücük pencereli ve çividi badanalı evlerin olduğu yıllarda. Sokak çeşmelerinden kovalarla, maşrapalarla ve testilerle su doldurduğumuz yıllarda. Çarşı bizim için Portakal Pazarında başlar, Karamülazım caddesinde biterdi. Buralarda her türlü esnaf vardı. Peynircisi, fırıncısı, tenekecisi, kalaycısı, eskicisi buradaydı hep. Birbirlerine eklenircesine diziliyorlardı yan yana. Bir de hanlar, kervansaraylar. Ne o caddeler kaldı şimdi, ne Lonca, ne kervansaraylar ne de hanlar. Hepsi de anılarda kaldı şimdi. Tıpkı ortası delik iki buçuk kuruşlar, yüz paralar, tahta sandıklar, tahta çantalar gibi. Cumhuriyet bize sabrı öğretti. Nerelerden nereye gelmiştik, o yokluk yıllarından. Onun için çok şey borçluyduk, Mustafa Kemal'e ve onunla birlikte bizi karanlıktan aydınlığa çıkaranlara. Cumhuriyet, dönemin sözcülerinden kendi yaşamlarını aktarmamızı istiyordu bizden. Değişimin sancılı, yokluklar içinde bocaladığımız yılları, nerelerden nerelere geldiğimizi anlatmamızı istiyordu bizden. Ben de bu isteğe kulak verdim. Yazmanın ve tarihe tanık olmamın sorumluğunu yerine getirdim bu kitapla" diyor.

TİCARET ODASI, TİRE’NİN EN DUYARLI VE AKTİF KURUMU

Tire'nin tarih bilgisi kaynağı A. Munis Armağan, bu gibi çalışmaların kentin ve toplumun hafızasını hatırlama ve canlı tutması bakımından oldukça önemli olduğuna değinerek, "Bir araştırmacı olarak yıllardır Tire’nin tarihine ve kültürüne dair bilgileri geleceğe aktarmaya çalışıyorum. Bu doğrultuda Tire Ticaret Odası'nın katkılarını asla yadsıyamam. Tire Ticaret Odası bana göre bu konuda Tire’nin en duyarlı ve aktif kurumlarından biridir. Yıllardır Tire kültürüne ve tarihine çıkarsız ve samimi bir şekilde destek veriyor. Diğer odalarımıza göre Tire Ticaret Odası’nın sosyal etkinliklere ve çalışmalara verdiği değer gerçekten de kayda değerdir" dedi.

 

KÜLTÜREL BİRİKİME CİDDİ KATKILAR

Tire Ticaret Odasının sadece bu gün değil geçmişte de Tire'nin kültürel birikimine ciddi katkıları olduğunu dile getiren Armağan, "Tire Ticaret Odasının geçmişten bu yana üstlendiği bu güzel misyon yetiştirdiği başkan ve yöneticilerden de net bir şekilde anlaşılmaktadır. Mesela Ticaret odamızın eski başkanlarından Helvacıoğlu, Kuvayi  Milliyeye ciddi katkılar sağlamıştır.  Sadık Giz gibi bir yönetici Tire Ticaret Odasından yetişerek daha sonra Galatasaray Spor kulübü başkanlığı yapmıştır. Bu nedenle Tire Ticaret Odasının Tire'nin sosyal ve kültürel gelişimine koyduğu katkıyı ayrı bir şekilde ele almak gerektiğini düşünüyorum. Şimdiki başkanımız Sayın Hüseyin Çapkınoğlu'nu da odamızın bu tarihsel misyonunu özveriyle sürdürdüğü için kutluyor ve çok teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

 

 

 

Editör: Haber Merkezi