Gıda Tarım ve Hayvancılık Ödemiş İlçe Müdürü İbrahim Altıntaş ve İzmir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Çelikkaleli, Ödemiş Muhtarlar Derneği Başkanı Nihat Savuran’ı makamında ziyaret etti.
Ziyarette özellikle son günlerde Ödemiş’in en büyük sorunlardan biri olan şap hastalığıyla mücadele ve hayvan kulak küpesi konuları konuşuldu. Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü İbrahim Altıntaş, “Son yıllarda hayvancılık alanında büyük bir atılım gösteren ilçemizde görülen şap hastalığı ilçe ekonomimizi doğrudan etkilemektedir. Hayvan Pazarı’nın kapalı ve hayvan sevkiyatının yasak olması üreticimizi zor durumda bırakmıştır. Ayrıca ilçemiz genelinde hala kulak küpesi bulunmayan birçok hayvan olduğu tespit edilmiştir. Söz konusu bu hayvanlara 02 Haziran 2012 tarihine kadar kulak küpesi taktırılarak kayıtlarının yaptırılması gerekmektedir. Bu tarihten sonra büyükbaş hayvanlara kulak küpesi takma işlemi, doğumundan itibaren en geç 20 gün içinde uygulanacaktır. 20 günden büyük hayvanlara ise idari para cezası uygulanmasından sonra küpeleme ve kayıt işlemi yapılacaktır. Hayvanların küpeleme, kayıt ve alış-satış bildirim işlemlerinin 7 gün içinde İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne yapılmadığı ve işletmelere belgesiz hayvan nakillerinin yapıldığının tespiti halinde hayvan sahiplerine idari para cezası yaptırımı uygulanacaktır. Yetiştiricilerin mağdur olmamaları için; her yaştaki kulak küpesiz hayvanlarını 02 Haziran 2012 tarihine kadar küpeleterek kayıt altına aldırmaları gerekmekte olup; küpesiz, veteriner sağlık raporsuz ve pasaportsuz hayvan satın almamaları gerekmektedir” dedi ve şap hastalığına karşı yaptıkları mücadeleler ve hayvan kulak küpeleri hakkında bilgiler verdi.
KULAK KÜPELEME YAPILMASI GEREKLİ
İzmir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Çelikkaleli de, “İzmir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği olarak hayvan kulak küpeleme işlemlerini gerçekleştirmekteyiz. Hayvan sahiplerinin mağdur olmaması için belirtilen süre içerisinde hayvanlarına kulak küpesi taktırması gerekmektedir. Hayvan sahiplerinin bu konuya gereken özeni göstermeleri kendi menfaatlerine olacaktır. Ayrıca hayvan küpeleme çalışmalarında ekibimize yardımcı olan muhtarlarımıza ve hayvan sahiplerine teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
EKONOMİYİ SARSAR
Muhtarlar Derneği Başkanı Nihat Savuran ise, “Muhtarlar Derneği olarak kulak küpesi ve şap hastalığıyla mücadele için yapılan çalışmalar hakkında muhtarlarımıza gerekli bilgileri vererek, hayvan sahiplerinin mağdur olmaması için bizde elimizden geleni yapmaya çalışacağız. İlçemizin en önemli geçim kaynağı olan sektörün hastalıkla veya başka nedenlerle zarara uğraması ilçe ekonomimizi sarsacaktır. Bu nedenle kurumlarımızın ve halkımızın birbirlerine yardımcı olarak hayvancılık sektöründeki sorunları çözmek için çabalaması gerekmektedir” diyerek Muhtarlar Derneğinin; Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nün yapmış olduğu çalışmalara verdiği desteği belirtti.
Editör: Haber Merkezi