Balbay Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na vermiş olduğu soru önergesinde, UNESCO Kültürel Mirası Geçici Listesinde yer alan; Birgi Tarihi Kenti, Foça ve Çandarlı Kalelerinin UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesine girmesi için bakanlığın hangi çalışmaları yaptığını sordu.
Balbay, Birgi’nin yemyeşil dokusuyla tarihi ve kültürel bir hazine gibi varlığını sürdürdüğünü, tarihinin milattan önce iki binli yıllara kadar uzandığını, Frigler, Persler, Bergama Krallığı, Bizanslılar, Romalılar, Aydınoğulları ve Osmanlı İmparatorluğu’ndan izlerle zaman yolculuğunu sürdürdüğünü vurgulayarak şöyle dedi: “İzmir sahip olduğu tarihi ve kültürel zenginliklerin yanı sıra farklı kültürleri de içinde barındıran eşsiz bir kenttir. İzmir’in tanınırlığını daha çok arttırmak ve çeşitli güzelliklerinin dünya turizm sektörüne katmak için Birgi Tarihi Kenti ile Foça ve Çandarlı Kalelerini UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesine sokmalıyız. Bu konuda aradan 5 yıl geçmesine rağmen hala bir adım atılabilmiş değil. Bakanlığı harekete geçmeye, tarihi ve kültürel değerlerimize sahip çıkmaya çağırıyorum .”
‘Birgi adeta açık hava müzesi’
Balbay Aydınoğlu Beyliği’ne başkentlik yapan ve 148 yıldır Belediyelik olan Birgi’nin AKP tarafından Bütünşehir Yasası ile belediyeyi kaybettiğini hatırlatarak şöyle dedi: “Küçük Menderes Ovası'ndaki Birgi Tarihi Kenti adeta bir açık hava müzesi. Birgi’nin en önemli yapılarından olan Aydınoğlu Mehmet Bey Camii 700 yıldır ibadete ve ziyarete açık. Çakırağa Konağı, Aydınoğlu Hamamı, İmam-ı Birgivi Türbesi, Sandıklıoğlu Konağı, Birgivi Mehmet Efendi Medresesi, Karaoğlu Camii, Birgi Surları, Demiri Mağaza, Küp Uçuranlar Kulesi, Sultan Şah Türbesi, Derviş Ağa Camii bunlardan sadece birkaçı. Evliya Çelebi’nin de gezip yazdığı Birgi kalıcı miras listesine girmeyi hak etmektedir.” 
Balbay ayrıca İzmir’de UNESCO Dünya Mirası Listesine girebilecek değerde önemli tarihi ve kültürel pek çok varlığımızın da bulunduğuna dikkat çekerek, Tire Kentsel Alanı ve Agora Örenyeri’nin listeye alınmasının da önem arz ettiğini vurguladı.
Balbay’ın Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına vermiş olduğu soru önergesi şöyle:
1. İzmir’de UNESCO Kültürel Miras Geçici Listesinde yer alan; Birgi Tarihi Kenti, Foça ve Çandarlı Kalelerinin UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesine girmesi için bakanlığınız bünyesinde herhangi bir çalışma var mıdır?
2. İzmir’de, Tire Kentsel Alanı ve Agora Örenyeri’nin UNESCO Dünya Mirası Listesine girebilecek potansiyele sahip olması bakanlık olarak hangi çalışmaları yapmayı gerektirir?
3. Sahip olduğu tarihi ve kültürel zenginliklerin yanı sıra farklı kültürleri de içinde barındıran İzmir’in tanınırlığını arttırmak ve çeşitli güzellikleri dünya turizm sektörüne duyurmak için bakanlık olarak hangi çalışmaları yapmaktasınız?
4. Bütün insanlığın ortak mirası olarak kabul edilen evrensel değerlere sahip kültürel ve doğal varlıkları dünyaya tanıtmak, toplumda söz konusu evrensel mirasa sahip çıkacak bilinci oluşturmak ve çeşitli sebeplerle bozulan, yok olan kültürel ve doğal değerlerin yaşatılması için ülkemizde bakanlık olarak hangi çalışmalar yürütülmektedir?

 

Editör: Haber Merkezi