HABER DİLEK ACAR GÜLEÇ

Sokaktan el arabası geçecek kadar alan var.

Geçtiğimiz gün Umurbey Mahallesi Mescit çıkmazında bulunan metruk evin uyuşturucu madde kullanan kişiler tarafından çıkartıldığı iddia edilen yangında sokakta yaşayan vatandaşlar korku yaşadı. İtfaiyenin müdahalesi ile yangının çevredeki evlere sıçraması önlendi.

Yangın sonrası sokaklarının çıkmaz sokak olması ve metruk evlerin değerlendirilmemesinden dolayı duydukları rahatsızlığı dile getiren sokak sakinleri ve metruk evlerin sahipleri sokaklarının çıkmaz sokaklıktan biran önce kurtulması için Ödemiş Belediyesi’ne seslendi.

Anayola yakın olan sokakta kullanılmayan metruk evlerin uyuşturucu kullananların yatağı haline geldiğini söylediler. Bu evlerin yola terk edileceklerin, kamulaştırma yapılacak alanların biran önce gerçekleşmesini talep eden mahalle sakinleri belediyeye bu konuda imza toplayarak  dilekçe verdiklerini söylediler.

“BEN ÜZERİME DÜŞEN TERKİ BEDELSİZ BELEDİYEYE VERDİM”

Mahalle sakinlerinden ve metruk evlerden birinin sahibi olan Eczacı Nebiye Bozoğlu, “Sokağımız Ödemiş’in en eski yerleşim yerlerinden biri. Yıllar önce Ödemiş’in en kalbur üstü insanlarının oturduğu mahalledir. Bu sokak gün geçtikçe bu hale geldi. Sokağımızın genişliği 1,5 Metre. Geçen sene Mahallemizden imza toplayarak Belediye Başkanlığına son gidişimde istimlak dairesine bu konunun gönderilmesi için imzalı dilekçeyi gönderdim. Ancak o zamandan beri herhangi bir işlem halen yapılmadı. Ve korktuğum gibi de Pazar günü mahallemizde benim evimin karşısındaki metruk evde yangın çıkmış. İyi ki karşısında iki metre kadar mesafe olan benim evime sıçramadı. Tüm mahalle giderdi. Bu işi yapmak için çok büyük bir maliyetin gerektiğini sanmıyorum. Ben kendim belediyeye bırakılacak kısmı bedelsiz olarak bıraktım. Hiçbir şey talep etmedim. Sadece yanan yer ve onun önündeki bir ev bedelli olarak belediye tarafından alınacak. İstimlak edilecek. Ve bu Mahalle, sokak hem genişleyecek hem de tehlike ortadan kalacak. Şu an kendi evime bile giremiyorum. Arkası moloz dolu evimin içinde ne oluyor ne bitiyor göremiyorum. Arkadan çöp atanlar bile oluyor. Mahallemizde koku çok oluyor. Ödemiş’in en orta noktasındaki Umurbey Mahallesi Mescit çıkmazı Ödemiş’e yakışıyor mu? Bu kadar büyük bir maliyeti olmayan bir işlemi belediyemiz neden ele almıyor? Neden görmezden geliyor? Ben bunu anlayamadım” dedi.

Bozoğlu, “Ben burayı kendim bile yıkabilirim ama benim buraya traktör bile getirip götürmem büyük olay. Büyükşehir Belediyesince buranın imar planları yapıldı. Ankara’dan onaylandı aylarca belediyede askıda kaldı. Neden bu güzelliği biz yaşayamıyoruz. Bu sokakta herkes evini güzelleştirebilir. Yıkıntı içinde yaşamak zorunda mıyız? Belediyecilik demek yıkımcılık demek mi?  Ben bunu anlayamıyorum. Bu yıkıntıyı neden tutuyorlar. Benden öncede babam bununla uğraşmıştı ama umursanmadı. Artık bu çözülsün. Bir dahaki yangına mahal verilmesin insanların canı yanmasın” dedi.

“BU METRUK EVLERİN TEMİZLENMESİ GEREK”

Mahalle sakini Faize Candan, “Ben bu mahalleye 1986 yılında taşındım.  Ödemiş’in en güzel mahallesi burası. Ana caddenin bir arka sokağı oluyor. Bizim önümüzde bu eski evler yıllardır böyle tehlike saçıyor. Geleni gideni çok oluyor. Ama en ufak bir yangın çıkarsa bizim evlerimize de sıçrama ve camlarımızın patlama tehlikesi var. Bu tehlikeli durumu hep düşünüyorduk. Düşündüğümüz olay başımıza geldi. Anneler günü saat 07.30 sabaha karşı yangın çıkmış o kadar yüksek bir alevler vardıki korkmamak mümkün değildi. Karşı apartmanda oturan komşum korkup bana geldi. Eğer yanındaki ve öndeki evde yanmış olsaydı bizim evler de yanardı. Yan taraftaki yanan evin aleviyle komşularımızın evlerinin camları patlamış. Yanan evinin yan tarafındaki evler zarar gördü. Eğer arkadaki eski evde yanmış olsaydı mahallemizin kurtuluşu yoktu. Bizler bu sokağın temizlenmesini ve düzeltilmesini istiyoruz. İmar planında ne yapılması gerekiyorsa onun yapılmasını istiyoruz. Bütün mahalledeki komşularım benden daha dertli. Ben buraya taşındığım günden beri burası düzenlenecek dediler ama düzenlenmedi acaba neden” dedi.

Editör: Haber Merkezi