Tarihi Kentler Kütahya buluşmasında, Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, 2 proje sundu ve Birlik üyelerini Ödemiş’e davet etti

Tarihi Kentler Birliğinin Kütahya Buluşması, Cuma ve Cumartesi günü Kütahya’da Eski Belediye Kültür sarayında yapıldı.

Toplantı, Birliğe üye 60 belediyeden temsilcilerin katılımı ve "Kale-Çarşı-Mahalle Bütününde Ekolojik Yaklaşımlar" temasıyla yapıldı.

Kütahya Kültür ve Ticaret Merkezi'ndeki toplantıda, belediyecilik, koruma, kültür, çevre, imar ve tarihi kent konularıyla ilgili bilgiler verilerek, belge, mevzuat, kaynak ve eğitime dönük sunumlar gerçekleştirildi.

Toplantıya, TBMM KİT Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kinay, Kütahya Valisi Şerif Yılmaz, Tarihi Kentler Birliği ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Çekül Başkanı Metin Sözen, Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, Beydağ Belediye Başkanı Vasfi Şentürk ve diğer il ve ilçelerin üye belediye başkanları katıldı.

Etkinlikte konuşan Tarihi Kentler Birliği ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, yılda 6 toplantı yaptıklarını bildirdi.

Yılmaz, şöyle konuştu: "Anadolu'nun bütün şehirlerinde olmasa bile en azından bu toplantılarımızı daha geniş bir alana taşımalıyız. Uygarlıklar zengini bu ülkenin değişik mekân ve topraklarında nasıl toplantılar yapma imkânı yakalarız? Bu toplantılarımızı illerde yapalım dedik. Fırsat buldukça aylık yaptığımız encümen toplantılarımızı illerimizde yapıyoruz. Asıl büyük 6 toplantımızın 4'ü seminer, ikisi buluşma. Bu seminerlerden birini Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu'nun bizleri davet etmesi üzerine burada yapmayı düşündük. Ne kadar iyi bir karar verdiğimizi hissettim".

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen de, TKB’nin gelecek yıl 15’inci yıldönümünü kutlayacağını hatırlatarak, Dünyanın en önemli düşünürlerini yetiştiren bu coğrafyanın çocuklarının dünyada yeni kavramlar geliştirmesi ve bulunduğu yerin kimliğini kendisine yakışır şekilde gelecek nesillere aktarması gerekir. Toplum kendi değerlerini geleceğe aktaramıyorsa nefes darlığı sıkıntısı vardır. O toplumun medeniyeti bir gün kesintiye uğrar. Bu toplantılarda birbirimizi öğrenerek, birbirimizin önünü açarak yarınları kurmak istiyoruz” dedi.

Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu ise birçok ilden misafirleri ağırlamaktan son derece memnun olduklarını belirterek, “Geçmişte pek çok devlet ve medeniyete ev sahipliği yapan Kütahya Hititler, Frigler, Lidyalılar, Persler, Makedonlar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Germiyanoğulları, Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyeti’ne ev sahipliği yapmıştır. Bu topraklar, Osmanlı'nın kuruluşuna ve Türkiye'nin kurtuluşuna ev sahipliği yaptı. İmparatorlar geçti buradan, sanatçılar yetişti. Kütahya hem şairlerin hem de ressamların, huzur bulduğu, en güzel eserlerini çıkardığı bir şehir oldu. Türkiye'nin güzide güzelliklerinin bir kısmı el değmemiş bir şekilde Kütahya’mızda mevcuttur. Evliya Çelebi'ye göre 72 burcu bulunan kalemiz, şehrimizin hemen ortasında Türkiye'nin en iyi korunmuş kalelerinden biri olarak durmaktadır" dedi.

Kütahya Valisi Şerif Yılmaz da, Bu tarihi kültürel varlıklarıyla alakalı bilhassa bazen belki de en büyük endişelerimizden bir tanesi gençlerimizle ilgili, geleceğimizle alakalı bir takım sıkıntılarımızı ifade ediyoruz. Ama hiç kimse gençlerimizin bu tarihi ve kültürel dokuyu bilmesi içinde yapılması gereken çalışmaları ihmal ediyoruz. Bizler yalnızca fiziki mekânları ortaya çıkarmaya çalışıyoruz yalnız buna ruh veren insan yapısıyla da ilgilenmemiz gerekiyor, bunu yaşatmamız gerekiyor

Tarihi Kentler Birliği Toplantısı ÇEKÜL Vakfı Başkan Yardımcısı Mithat Kırayoğlu’nun "Türkiye'de Kale-Çarşı-Mahalle Bütünde Koruma; Yarım Yüzyılda Alınan Yol “Konulu Sunumunu ile devam etti.

 Başkan Badem İki Dosya Sundu

Toplantı sonrası Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, Ödemiş’e bağlı Birgi mahallesindeki Jandarma Karakolu’nun restorasyonu ile ilgili Prof. Dr. Metin Sözen’den görüş alışverişinde bulundu.

Ödemiş’te yapılması planlanan projelerle ilgili dosyayı da Tarihi Kentler Birliği’ne teslim etti. Ve yetkilileri Ödemiş’e davet ederek, buradaki çalışmaların sürdürülmesi ve yerinde incelenmesi adına önemli olduğunu dile getirdi.

Pazar günü de Belediye Başkanı Mahmut Badem, eşi Nevin Badem, Belediye Meclis üyesi Özlem Katırcı ve eşi Sadık Katırcı, Kütahya’nın tarihi mekanlarını gezerek incelemelerde bulundular ve gezi anlarını fotoğrafladılar.

 Haber:NAZİF HARUPÇU

Editör: Haber Merkezi