İzmir Üniversitesi tarafından bastırılarak dağıtılmaya başlanan katalogu gördüklerinde büyük bir hayal kırıklığı yaşadıklarını ifade eden Tire Kültür Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri, “Bu kitabın başlattığımız projeyle hiçbir ilgisi olmadığı gibi derneğimizle imzalanan protokole sadık kalınmayışı da bizi çok üzdü” dediler.
 
ÜNİVERSİTE TARAFINDAN BASTIRILAN KİTABIN
 PROJEMİZ İLE HİÇ BİR İLGİSİ YOK
 
Tire Kültür Envanteri projesini yönetim kurulunda defalarca ele aldıklarını ve en ince ayrıntısına kadar detaylandırdıklarını ifade eden Tire Kültür Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Seyfullah Ayvalı, “Bize göre Tire Kültür Envanterini hazırlamak ve bu önemli çalışmayı tamamlamak derneğimizin en büyük projelerinden biriydi. Projeyi hazırladığımız tarihlerde İzmir Üniversitesi’nden Tire’ye gelen öğretim görevlilerinden İzmir Üniversitesi’nin de Tire için kültürel alanda bir şeyler yapmak istendiğini öğrendiğimizde çok mutlu olmuştuk. Karşılıklı görüşmeler sonucunda bir protokol imzalayarak Tire Kültür Envanterini hazırlama kararı aldık. 2011 yılının mart ayında İzmir Üniversitesi rektörlüğüyle derneğimiz arasında protokol imzaladık. Ancak proje sonunda İzmir Üniversitesi’nce bastırılan kataloğun hazırladığımız proje ve imzaladığımız protokol ile hiçbir ilgisinin olmadığını görünce büyük bir hayal kırıklığı ve üzüntü yaşadık” dedi.
 
BASKI AŞAMASINDA İLETİŞİMİ KESTİLER
 
Proje çalışmaları kapsamında Tire Kültür Envanteri için gerekli olan metinlerin ve belgelerin yönetim kurulu üyesi araştırmacı yazar A.Munis Armağan tarafından hazırlanmasını, projenin fotoğraf ve grafik çalışmalarını en başından itibaren üstlendiklerini hatırlatan Seyfullah Ayvalı, “Yönetim kurulu üyemiz Sayın A.Munis Armağan, uzun çalışmalar neticesinde Tire Kültür Envanteri için metinler hazırladı. Yönetim kurulu üyelerimiz sayın M.Sıtkı İçelli ve Halil Çulhaoğlu Mondi Tire Kutsan A.Ş., Kirazoğlu A.Ş. ve İzmir Valiliği ile proje için gerekli olan mali kaynak görüşmelerini üniversite yetkilileriyle birlikte gerçekleştirdiler. Çalışmalar esnasında bizler defalarca projenin fotoğraf ve grafik tasarım çalışmalarını hiçbir ücret talep etmeden üstlenebileceğimizi, işin bu kısımlarının derneğimize bırakılmasının çok daha faydalı olacağını bildirmemize rağmen üniversite tarafından görevlendirilen proje yetkilileri bunu hiç dikkate almaksızın tek taraflı karar ve girişimlerle projeyi sürdürmeye devam ettiler. İmzaladığımız protokol gereği projeyle ilgili birçok kararın birlikte alınması gerekirken bize danışılmadan üniversite tarafından alınan kararlar ve derneğimizle kurulan iletişimin kesilmesine bir türlü anlam veremedik” şeklinde konuştu.
 
EMEĞE SAYGISIZLIK
 
Tire Kültür Envanteri projesinin dernek yönetimince kararlaştırılan format ve içerikte hazırlanması konusunda başından beri hassas olduklarını sözlerine ekleyen Ayvalı, “Üniversitenin proje yetkilileri başta Sayın Meltem Öztürk olmak üzere bize danışmadan defalarca karar değiştirdiler. Biz envanter konusunda ısrar ederken, onlar projemizi Tire fotoğraf albümüne dönüştürdüler. Kataloğun hazırlanması ve tasarımı aşamasında hiçbir şekilde bizimle temasa geçmediler. Fotoğraf çekimi esnasında Tire’yi hiç bilmeyen, sıradan fotoğrafçılar ile bu önemli projenin fotoğraf çalışmalarını yürütmeye çalıştılar. Zaman zaman bizden istediklerini arşivimizdeki fotoğraf ve belgeleri kendilerine göndererek üzerimize düşeni yapmaya çalışsak da üniversite yetkilileri derneğimizin Tire konusundaki birikimini hiçe saymaya, bizden aldıklarını ise kendilerine mal etmeye çalıştılar. Nihayetinde elimize geçen kataloğun başta karar verdiğimiz Tire Kültür Envanteri ile hiçbir ilgisi yoktur. Üstelik İzmir Üniversitesi gibi saygın bir eğitim kurumunun, başta yönetim kurulu üyemiz araştırmacı yazar Sayın A.Munis Armağan olmak üzere, proje için birçok sorumluluğu üstlenen dernek yönetim kurulu üyelerimizin çalışmalarını görmezlikten gelerek basılan kitapta sanki derneğimiz sadece yer göstermiş ve birkaç fotoğraf ile katkı sağlamış gibi göstermesi bize göre akademik bir fiyaskodur. Basılan kitabın tüm metinlerini Sayın A.Munis Armağan hazırlamasına rağmen kitapta hiçbir şekilde adı geçmediği gibi kitabın kapağında derneğimiz tarafından imzalanan protokol kapsamında hiçbir görevi olmayan bir başka şahsın ismi yazmaktadır. Bu durum en basit tabiri ile emeğe saygısızlıktır. ” dedi.
 
Yaşanan üzücü sonucun ardından Tire Kültür Envanteri projesini kendileri için henüz tamamlanmamış bir proje olarak ele alındığını ifade eden Seyfullah Ayvalı, “bu proje bizim için çok önemlidir. Yaşadığımız bu akademik fiyaskonun ardından asla geri adım atmayacağız ve projemizin başkaları tarafından haksızca sahiplenilerek kuşa döndürülmesine izin vermeyeceğiz. Derneğimiz açısından Tire Kültür Envanteri projesi her ne olursa olsun başta karar verdiğimiz şekilde sonuçlandırılana kadar sürdürülmeye devam edecek.”şeklide konuştu.
 
PROTOKOL DERNEK TARAFINDAN SONLANDIRILIYOR
 
İzmir Üniversitesi ile de imzalamış oldukları protokolü tek taraflı olarak sonlandırma kararı aldıklarını sözlerine ekleyen Ayvalı, “Projemizin sonuç kitabı ile ilgili itirazlarımızı resmi bir yazı ile üniversite yönetimine bildirerek aramızdaki protokolü sonlandırdık. Derneğimizin bu proje hakkındaki hassasiyetlerini hiçbir şahıs ya da kurum göz ardı edemez. Bu nedenle İzmir üniversitesi ile Tire Kültür envanteri konusunda yapmış olduğumuz protokolü sonlandırmış bulunmaktayız. Artık İzmir Üniversitesinin Tire ile ilgili yürüttüğü hiçbir çalışma derneğimizi bağlamamaktadır. Biz kendi projemizi sürdürüp aslına uygun şekilde sonuçlandıracağız.”dedi.
 
 
Editör: Haber Merkezi