HABER: NAZİF HARUPÇU


1994 yılında zamanın Başbakanı Tansu Çiller ve Yardımcısı Murat Karayalçın tarafından temeli atılan, 250 milyon metreküp su kapasiteli Beydağ Barajı 2009 yılında tamamlandı. Baraj, bölgede Küçük Menderes Nehri’nin çevresinde kurulu 6 belde ve 26 köyün arazilerine ucuz suyla can verecek. 

19 bin 500 hektar alanın sulanacağı baraj sayesinde, üreticiye büyük mali yük getiren 19 bin kuyu ve yeraltı pompası sulamada kullanılmayacak.

60 bin dekar arazi sulanmaya başlandı

Küçük Menderes Barajında 60.000 dekar alana su verilmesi üzerine, Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem Mescitli Mahallesindeki sulanan arazilerden bir basın toplantısı yaptı. Toplantıda Ödemiş Ak Partili Belediye Meclis Üyesi Halil Deveci’de bulundu. Hem sulanan arazileri gösterdi, hem de boruların içinden fışkıran sularla mutluluğunu ifade etti. Bu arada, suya kavuşan üreticilerde yıllardır sulamada elektrik ten kurtulmanın sevincin yaşadılar.

Üreticilerden Mustafa Önder, “100 dekar arazim var. Çok rahat suluyorum, yapanlardan Allah razı olsun.”

Emirli Mahallesi sakinlerinden Sabri Yanıkoğlu, “Emirli Mahallesi’nde oturuyorum 20 dekar arazim vardı, 1,5 milyar lira elektrik parası ödüyordum, şimdi 600-700 liraya düştü yapanlardan Allah razı olsun.”

Emirli Mahallesi Muhtarı Mehmet Tok, “Yöremizin büyük bölümü 2 yıldan beri barajdan yararlanıyor. Barajın sularından 20 gündür mahallemizde yararlanmaya başladı. Vatandaşlar su pompalarından kurtuldu. Çok büyük elektrik parası veriyorduk şimdi bu kalktı çok mutluyuz, teşekkürler.”

Belediye Başkanı Mahmut Badem “Mescitli ve Emirli Mahallesi muhtarları ve üreticileriyle beraberiz. 7 Hazirandan önce, 60.000 dekar arazinin sulanacağını söylemiştik. 20 günden beri Mescitliden Ova kent sınırına kadar sulama başlamıştır.15 gün içerisinde boru döşenen bu bölgenin tamamına su verilecektir. Pazartesi gününden itibaren başlayarak borularda deneme çalışmaları yapılacak ve Kaymakçının tamamı ve Kurucu ova sınırlarına kadar olan bölümü hafta sonuna kadar sulamaya açılacaktır. İnce uzun bir yoldayız. Toplulaştırma ve kamulaştırma konusunda köylerimizde sorunlar var, bunu aşmaya çalışacağız. DSİ’nin çalışması Tire’nin Kızılca avlu Köyüne kadar uzanacaktır. Üreticilerimizden ricam, ne olur, suyu israf etmeyin, su çok kıymetli bir varlıktır. Bundan sonra fıskiyelerle damlama sulama yoluyla arazilerimizi sularsak daha iyi olacaktır.”

 

 

Editör: Haber Merkezi