HABER:SÜLEYMAN GÜLEROĞLU
Küçük Menderes Sulama Birliği, Beydağ Barajı'nda biriken 25 milyon metreküp suyun bölgeye can suyu olarak verileceğini yaptığı basın açıklamasıyla duyurdu. Can suyu olarak adlandırılan sulamadan sadece beyanname verip sözleşme imzalayan birlik üyesi çiftçiler faydalanacak, gereğinden fazla sulama yapanlara cezai işlem yapılacak.

“Küçük Menderes Sulama Birliği tarafından alınan karar sonrası atılacak adımları çiftçilerle paylaşıldı”
Çiftçilerin yazın kavurucu sıcaklarında sulama yükünü bir nebze azaltmak adına "Can suyu" olarak adlandırılan sulamadan faydalanmaları için mutlaka birliğin sahadaki personeline ya da birlik merkezine beyanname vermeleri ve sulama sözleşmesi imzalamaları gerekiyor. Bu işlemi yapmayan çiftçiler kesinlikle sulamadan yararlanamayacak. Eksik beyanda bulunanları, gereğinden fazla sulama yapanları ve suyu israf eden çiftçileri ise büyük para cezaları bekliyor. Küçük Menderes Sulama Birliği tarafından sulama sahasında da dağıtımı yapılan duyuruya göre sulama sahası dışına da kesinlikle su verilmeyecek.

Barajdaki kullanılabilir 25 milyon metreküp suyun tükenmesi ile birlikte "Can suyu" sulaması da sona erecek.

Sulama Ücretleri en ucuz tarifeden
Küçük Menderes Sulama Birliği Başkanı Özay Kaptan, sulama ücretini de "Can suyu" sulamasına göre belirlediklerini ifade ederek, sulama ücretinin en alt tarife olan dekar başı 20 lira olarak belirlendiğini kaydetti.

Kaptan, "Adı üstünde' Can suyu, üreticilerimizin yaz döneminde mağdur olmamaları adına DSİ Bölge Müdürlüğümüzün öncülüğünde geçtiğimiz günlerde kararını almıştık. En alt tarifeden ücretlendirme yapılarak kullanılabilir 25 milyon metreküp tükendiği güne kadar sulama sahasında beyanını veren çiftçilerimiz sulama yapabilecek.

Ekipler 1 Haziran’dan itibaren sahada olacaklar
Sulama birlikleri ekipleri 1 Haziran'dan itibaren sürekli sahada olup aşırı sulama ve israfa karşı mesai yapacaklar. Burada ekiplerimizin tespitleri ve cezai işlemler kadar çiftçilerimizin geçen yıl olduğu gibi bu yıl da bilinçli ve tasarruflu sulama yapmaları büyük önem taşıyor.

Geçen yıl 40 gün için belirlediğimiz sulama dönemi üreticilerimizin özverisi ve duyarlılığı ile 60 güne kadar uzamıştı. Bu yıl da çiftçilerimizin suyun her damlasına sahip çıkarak sulama dönemini daha da uzatabileceklerine inanıyoruz. Tabi Haziran ayında yağışlı dönem de olursa sulama suyuna olan ihtiyaç azalır yaz mevsiminin daha fazla bölümünde sulama yapmış oluruz. Çiftçilerimiz 1 Haziran'a kadar beyanlarını eksiksiz şekilde birlik personelimize ve birlik merkezimize versinler ve sulama sözleşmesini imzalasınlar.

25 milyon metreküplük 'Can suyu' sulamasının yüksek sulama maliyetlerine karşı bin bir emekle mücadele eden çiftçilerimizin yükünü hafifleteceğine inanıyor, tüm havzamıza bol bereketli ve kazançlı bir sezon diliyorum" dedi.

Editör: Haber Merkezi