CHP’li Türeli:

“Gıda Bakanı’na incirde yaşanan kalite düşüklüğüne çözüm üretilip üretilmediğini sorduk. Gelen yanıtta, incirin kalitesine yönelik projeler yürütüldüğü bildiriliyor”

 

“Sürekli aynı cevabı alıyoruz. Projeler yürütülüyor da sonucunda ne oluyor?  Üreticilerimizin sorunlarına çare üretilemiyor, onların mağduriyetleri giderilmiyor”

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, Küçük Menderes havzasında incirde yaşanan kalite düşüklüğüne ilişkin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker’e yönelttikleri yazılı soru önergesine yanıt geldiğini söyledi.

Türeli, Eker’in cevabına ilişkin, “Cevaba bakılırsa bakanlığın soruna çözüm üretmekten epeyce uzakta olduğunu söyleyebiliriz” değerlendirmesinde bulundu.

Küçük Menderes havzasında incir üretimi ile dikkati çeken İrimağzı bölgesinde olumsuz hava koşulları nedeniyle kalite düşüklüğü yaşandığına dikkati çeken Türeli, uzmanların, İzmir ve Aydın illerindeki incir üretiminde yaşanan kalite düşüklüğünün bölge ekonomisini olumsuz etkilediğini belirttiğini kaydetti.

Türeli, şöyle devam etti:

“Gıda Bakanı’na incirde yaşanan kalite düşüklüğünü sorduk. Gelen yanıtta, incirin kalitesine yönelik projeler yürütüldüğü bildiriliyor. Sürekli aynı cevabı alıyoruz. Projeler yürütülüyor da sonucunda ne oluyor?  Üreticilerimizin sorunlarına çare üretilemiyor, onların mağduriyetleri giderilmiyor. Bölgede ürünün kalitesine ilişkin yaşanan sorunlara çözüm üretilememesi nedeniyle üretici büyük sıkıntı yaşıyor. Asıl olan üreticinin yaşadığı kayıpların telafi edilmesidir. Üreticinin kayıplarının telafi edilmesine ilişkin bir çalışma var mıdır? Bize yürütüldüğü belirtilen projeler bu kayıpların telafisine ilişkin çözümler de içeriyor mu? Bu soruların cevaplarını bekliyoruz.”

Bakanlıktan gelen yanıt

Türeli’nin yazılı soru önergesine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker’den gelen yanıt şöyle:

“İncirde üretimden sofraya kadar geçen aşamalarda, hava neminin artması, mantarla bulaşık tozlayıcı kullanımı, düzensiz sulama, sergide meyve neminin yüzde 22’nin altına düşmesi, depolama, taşıma ve ambalajlama hataları vb. olumsuzluklar incir kalitesinin düşmesine neden olmaktadır.

Bakanlığımıza bağlı Aydın  İncir Araştırma Enstitüsü, ülkemiz genelinde çalışmalarına devam etmektedir. Bu kapsamda, son yıllarda iklim değişikliğinin incirde verim ve kalite etkilerine yönelik projeler yürütülmektedir.

Erbeyli İncir Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, incir konusunda tüm Türkiye’den sorumlu bir kuruluştur. Aynı zamanda Bakanlığımıza bağlı araştırma istasyonları tarafından da incir konusunda çalışmalar devam etmektedir.”

“Yanıt olarak kabul etmiyorum”

Türeli, “Cevaptan da görüldüğü üzere sorularımız yine havada kalmış durumdadır. ‘Projeler yürütülüyor’, ‘çalışmalar devam etmektedir’ cümlelerini yanıt olarak kabul etmiyorum. Önergelerimize sorularımız doğrultusunda somut yanıtlar verilmesini bekliyoruz” diye konuştu.

 

 

Editör: Haber Merkezi