Dün Ödemiş Perşembe Pazarı Sosyal Tesisleri’nde tüm vatandaşlar tek yürek ve tek yumruk olarak bir araya geldi. Bozdağlar ve çevresinde yapılacak doğa katliamı için Ödemiş ÇYDD’nin düzenlemiş olduğu “Altın Maddenine Hayır” şenliği başta İzmir CHP Milletvekili Mustafa Balbay, İzmir 2.Bölge Aday Aday’ı Levent Çılı, Ali Engin, Ayfer Gülsever, Mustafa Kara, AK Parti İzmir 2.Bölge Milletvekili Aday Adayı Ali Hadim, Müjde Çelik, Ödemiş AK Parti İlçe Teşkilatı, Ödemiş CHP İlçe Örgütü, Ödemiş Atatürkçü Düşünce Derneği üyeleri, Ödemiş Barosu avukatları, mahalle muhtarları ve Zeytinlik başta olmak üzere çok sayıda maden nedeniyle mağdur duruma düşecek vatandaşlar katıldı. Ödemiş’e başta Bayındır olmak üzere Foça ve Tire’den büyük destek geldi.

Düzenlenen şenlikte başlatılmış olan imza imza kampanyasına vatandaşların ilgisi yoğundu. Ödemiş Belediyesi tarafından Ödemiş Perşembe Pazarı Sosyal Tesisleri’nde yapılacak olan ÇED toplantısının Pazartesi günü yapılan Belediye Meclisi’nde de kabul görmemesinin ardından ÇYDD ve Havza Platformu üyeleri dün şenlik düzenlediler. ÇED toplantısının yapılacak olduğu yer olan Perşembe Pazarı Sosyal Tesisleri’nde saat 14:00’e kadar İzmir Şehircilik Müdürlüğü yetkililerini beklediler. Gelen yetkililer İzmir Şehircilik Müdürlüğü yetkilisi Sema Yunakçı ve diğer yetkililer toplantının yapılmadığına dair tutanak tuttular.

Akşahan “Ekmeğini aşını bu topraklardan çıkartanlar için mücadele ediyoruz”

Organizasyonda öncülük yapan Ödemiş ÇYDD Başkanı Ömer Akşahan “2011 yılında Birgi ve çevresinde başlatılma istenen Koza altın şirketi tarafından altın madenine karşı çıkmak adına Havza platformunu kurduk. Havza Platformu ekmeğini aşını bu topraklardan çıkartan insanlarımız için mücadeleyi sürdürmektedir.”

Akgün “Dünyanın en nadir bulunan topraklarındayız

Toplantıya katılanlara Ziraat Mühendisi Özkan Akgün tarafından altın madeni çıkartılacak yerler hakkında bilgi verildi. Özkan Akgün “ Ben sizlere havza platformu olarak sahip olduklarınız hakkında bilgi vermek istiyorum. Bunları neler olduğu konusunda bilgi vereceğim. Havza Platformunun içerisinde bilimsel danışma kurulu var. Dünyada bulunan nadir olarak bir dönemde üç ürün alınabilen toprağın sahipleriyiz.”

“Susma haykır altın madenine hayır”

Havza Platformu üyeleri adına konuşmayı platform üyesi Tayfun Bengi yaptı. Tayfun Bengi; “Altın, gümüş ve nikel madeni çıkartılarak işlenerek doğanın yok edilişine karşı köprüler otobanlar kanalar kentsel dönüşüm projeleriyle yaşamı rant için yok etmek isteyenlere köylerde kontörlü yada kontörsüz suları piyasalaştıranlara karşı küçük çiftçinin tavsiyesine karşı mücadele edenler olarak direneceğiz. Bozdağlar, Zeytinlik, Günlüce Çağlayan, Oğuzlar, Mursallı Çobanlar, Bayırlı, Dolaylar ve Ödemiş sakinleri olarak bugün Perşembe pazarında altın madenine hayır demek ve toprağımıza sahip çıkmak için burada toplandık. Ve son olarak diyorum ki Susma haykır altın madenine hayır.”

Boyacı “Ödemiş Bugün tek yumruk tek yürek oldu”

Ödemiş Baro Temsilcisi Erdem Boyacı; “ Ödemiş eski köy ve yeni mahalle olan yedi yerinde ÇED süreci Ödemiş ve bütün havzadaki herkes tek yumruk tek yürek olarak burada toplandık. Abdullah Şentürk adında bir şahıs İzmir valiliğine başvuruda bulunarak, ben Bozdağlar da 27.bin dönüm yer aldım burada şöyle değerli maden var burada böyle madden var diyerek buraları kazmak istedi. Valilik makamı kurumlarına yaptırdığı incelemeler sonucunda Bozdağların doğal yapısının değişmesi nedeniyle büyük boyutlu bir altın madeni ocağı açılacağı nedeniyle valilikten ret kararı çıkıyor. Bahsi geçen şahıs çevre şehircilik bakanlığına başvuruda bulunarak ÇED sürecin başlattı. Başka bir şahıs adına Ödemiş Belediyesinden burayı Ödemiş Belediyesi yanıltılarak kiralandı. Havza Plat olarak biz bunu fark ettik.15 kişilik imzalı bir dilekçeyle belediyenin bunu iptal etmesi gerektiğini belirttik. Belediyemizde bunu iptal etti. Belediye meclisinde bunu oylama yaparak kabul etti. Bu ovada genellikle üç ürün alınabiliyor ve karnımızı doyuruyoruz. Ama altın karın doyurmuyor. Bizim toprağımızı alıp götürüp içerisinde bulunan 1000/2 oranındaki altını çıkartacaklar. Katılımlarınız için hepinize teşekkür ediyorum.”

“AKP’li ve CHP’li kadınlar beşibiryerde oluşturdu altın madenine hayır dedi”

Toplantının sonunda ÇED süreciyle ilgili olarak kimsenin gelmemesi üzerine platform üyeleri tarafından Ege bölgesine ait zeybek oyunları oynandı.

Düzenlenen şenlikte kadınlar beş kişi AKP’li ve CHP’li kadınlar bir araya gelerek bizler Ödemiş’in beşibiryerdeleriyiz. Asıl altın bizleriz,  havzamız da altın çıkarılmasına doğamızın katledilmesine karşıyız mesajı verdiler. Düzenlenen şenlikte çocuklarda altın madenine hayır dediler. Çocuklar büyüklerine destek olmak için yapılan şenlikte alkışlara ve çalınan müziklere eşlik ettiler. Şenlik Ödemişlileri yalnız bırakmayan İzmir Milletvekili Mustafa Balbay’a vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gösterildi. Şenliğe katılan vatandaşlar yakalarına kırmızı kurdele ve “Altın Biziz” yazılı kart taktılar.

Balbay “Altın madencilerinin tutukları altın olsun”

İzmir Milletvekilli ve İzmir 2.Bölge Milletvekili Aday Adayı Mustafa Balbay “Bugün burada bir doğa katliamına karşı hep birlikte mücadelemizi sergileyip tavrımızı ortaya koyuyoruz. Sizlerle bir hikâye paylaşmak istiyorum eski dönemlerde bir kral varmış. Bir hata yapmış ve halkından biri ona tutuğun altın olsun demiş. Kralın tutuğu her şey altın olmaya başlamış. Sonunda köyde yiyecek hiçbir şey kalmamış. Bende diyorum altın madencilerinin de tutuğu altın olsun.”

Editör: Haber Merkezi