Ülke genelinde yaşanan olumsuz hava koşulları, kış aylarını minimum derecedeki sıcaklıklarla atlatan ve afetlere karşı hazırlığı bulunmayan Küçük Menderes Havzasındaki ilçeleri kötü etkiledi.
Yeni yıla girildiği saatlerde aşırı yağış nedeni ile Tire, Bayındır ve Beydağ ilçelerinin köylerinde yaşanan sel felaketlerinin ardından Bayındır’ın yüksek kesimlerinde yaşanan don olayı nedeniyle donan ağaçlar henüz hafızalardan silinmedi. Bölgedeki sel ve don olayları nedeniyle yüzlerce küçükbaş hayvan telef olurken tarlalardaki ürünler ve meyve ağaçları da zarar gördü.

Tire’de yollar çöktü

İzmir’in güney ilçeleri şiddetli yağışa teslim oldu. Yeni yılın ilk 2 günü gün boyunca aralıksız yağan şiddetli yağmur Küçük Menderes Nehri’nin bazı bölgelerde taşmasına yol açtı. Tire ovasında, Küçük Menderes’e kıyısı bulunan ekili alanların büyük bölümü sular alında kaldı. Tire ve Beydağ ilçelerinde kırsal alandaki bazı mahallelerin ulaşımını sağlayan yollarda çökme ve küçük çaplı heyelanlar yaşandı. Tire’nin Yeğenli Mahallesi ise şiddetli yağışlardan en çok etkilenen bölge oldu. Zeki Bulut (42) adlı çiftçiye ait 20 küçükbaş hayvan ile 30 kümes hayvanı meydana gelen sel taşkınlarında telef oldu.

Beydağ’da dereler taştı

Kırsalda bulunan evlerinde mahsur kalan bazı vatandaşlar, Küçük Menderes nehrinin debisinin artmasına şiddetli yağmurun yanı sıra, Beydağ Barajı’ndan salınan suların neden olduğunu öne sürdü. Ancak Beydağ Belediye Başkanı Vasfi Şentürk barajdan yöre halkından habersiz su bırakılmadığını söyledi ve belediye ekiplerinin taşkınların yaşandığı derelerde ve ulaşım yollarında meydana gelen heyelanlar nedeniyle aralıksız çalıştığını kaydetti.

Önümüzdeki 3 gün çok kritik

Bayındır’da çiçek üretilen seraların dona karşı korunması uyarısında bulunan Ziraat Odası Başkanı Mümtaz Almışlar,  “Alankıyı, Çınardibi, Hisarlık, Dereköy, Balcılar Kenger yaylalarındaki çok sayıda kiraz, üzüm, ceviz ve kestane üreticisi mağduriyet yaşayabilir. Dondan korunmanın üreticiler açısından en pratik ve maliyetsiz şekli saman ve lastik yakarak, don olayının etkisini azaltmak olabilir. Bölgede 30-40 yıldır böylesine çetin hava şartları ile karşılaşmamıştık. Önümüzdeki 3 gün çok kritik” dedi.

Gölcük gölü dondu

Gölcük Gölü yıllar sonra dondu. Soğuk hava ve yoğun kar yağışı sonucu Ödemiş’e bağlı Gölcük’te göl dondu. Hafta sonundan beri yoğun kar yağışı ve dondurucu soğuk sonucu Gölcük gölü dondu. Belediye ekipleri Gölcükte yaşayan vatandaşların ulaşımlarını sağlamak ve yolları açmak için çalışmalarına devam ediyor. Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem hafta sonundan beri yoğun mesai yaparak kar yağan köyleri dolaşarak çalışmaları yerinde inceliyor. Ayrıca Ödemiş Belediyesi tarafından kriz masası oluşturuldu.

Kiraz yoğun mesaide

Kiraz’da da yoğun kar yağışı ve soğuk hayatı olumsuz etkiledi. Kiraz Belediye Başkanı Saliha Özçınar Şengül, çalışmaları yakından takip ediyor. Yolları kapanan köylerde dolaşarak çalışmaların yapılması için Kiraz Belediyesi’nde kriz masası oluşturuldu. Gece gündüz Kiraz Belediyesi yol açma çalışmalarında bulunuyor.

Ekonomik kayıplar yaşanacak

Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu ise ilçede Bayırdır’daki gibi seracılık yapılmadığını aksine tarla üreticiliğinin yaygın olarak yapıldığını kaydetti. İbişoğlu, “Şiddetli don nedeniyle yaşanacak ekonomik kayıplar için endişeleniyoruz. Don nedeniyle sebze ve meyve hasadı zorlaşacak ve ardından da fiyatların önemli oranlarda artması beklenebilir. Açıkçası ekonomik boyutları hem üreticiyi hem de tüketiciyi vuracak diyebiliriz. Öte yandan Tire’de, zeytin ağaçlarının hasadı tam olarak bitmedi. İlçede bazı bölgelerde zeytin ağaçlarında oldukça az zeytin var. Eğer, beklenen kar yağarsa, zeytin ağaçları dalları ile birlikte kırılabilir. Yükselen zeytinyağı fiyatları daha da artabilir” şeklinde konuştu.
Küçük Menderes Havzasında yaşanan felaketlerin izleri silinmeden, bu gece etkili olması beklenen “Sibirya Ekspresi” ile gelecek yeni soğuk hava dalgası bölge üreticisini kara kara düşündürüyor.

Haber: Dilek Ayvalı/ Ebru Teke

 

Editör: Haber Merkezi