Haber: Dilek Acar Güleç

İzmir Köy Koop Yönetim Kurulu Başkanı Neptün Soyer, “İzmir Köy Koop Birliği olarak Türkiye’de tarımın en yoğun olduğu İzmir bölgesinin üreten kooperatifleri olarakta kuraklığa olan duyarlılığımızı ortaya koymamız lazım. İzmir Türkiye’de süt üretiminde ikinci sırada bir yandan da tabii hep hayvanın tükettiği su ve hayvana verdiğimiz mısırın tükettiği su bunları çok iyi değerlendirip yeni ürünlere yönlenmemiz gerekiyor. Geçmişte yapılanları gözden geçirmemiz gerekiyor" dedi.

Kiraz S.S Çömlekçi Kalkınma Kooperatifi Başkanı Soner Kılıçaslan, “Neptün hanımın da belirttiği gibi kuraklıkla mücadele de tarımsal alandaki sulama çok önemli silaj sütçü büyük baş hayvan yetiştirilmesinde önemli bir besin maddesi olmazsa olmaz mı hayır olmazsa da olabilir. Bir tane mısır silajı sulak alanda yetişebilmesi için bir sezonda 85 Litre su harcıyor.  Bir dekar silaj için 700 bin litre civarı suya ihtiyaç oluyor. Biz bunun için ne yaptık. Silaja alternatif olabilecek ürünler araştırmaya başladık. Kabaca ayçiçeği diyebilirim ama tam olarak ayçiçeği değil biraz yabani vahşi olarak değil de daha damlama suyuyla yetiştirilebilen az suyla daha çok verim verebilen hacim olarak değil ama besin değeri olarak yüksek olan ürün bakalım inşallah ondan sonuç alabilirsek devam edeceğiz” dedi.

VAHŞİ SULAMADAN VAZGEÇİRMEK ZOR OLDU

Tire S.S Karateke Sulama Kooperatifi Başkanı Erkan Tutkaç, “Vahşi sulamada ortaklarımıza damlama suyu geçirmek vahşi sulamadan vazgeçirmek zor oldu. Biz buna ekim yapımında başladık. Anlattık köylüye tabii biraz izka dan aldığımız desteğinde önemli olduğu %90 bir hibe verdik. %70 civarında hem suda hem elektrikte tasarruf sağladık. Ancak bunu ileriki zamanlarda toprak altı damlama olarak ‘ta yapmalıyız. Bu toprak altı damlamada araştırmalarımıza göre  %80 ve %90 civarında su tasarrufu sağlıyor" dedi.

Bergama S.S Kozak Çamavlu Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Kocataş, “Meralarda artık Kooperatifçiler olarak öncelik etmemiz gerekiyor ama artık bunu da bir devlet politikası haline dönüşmesi gerekiyor. Bazen işte süt fazlalığı, et fazlalığı diyoruz. Hayvancılık zarar ediyor. Bazende birden talep artıyor. Talepleri karşılamıyor ithalat başlıyor. Bunların önlene bilmesi için öncelikle devlet politikası şart oldu"dedi.

S.S Çaylı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Oman Türkön, “Bende şu an 120 baş hayvan var. Ama 100 dekarlık bir alanım var. Dekar başına bir hayvan düşse en az 100 hayvan olması lazım 20 tanesini satmam lazım, benim görüşüm her yeri olana işletme ona göre hayvan sayısı olmalı. Böylece bu iş açılır” dedi.

Ormanlarımızı tekrar canlandırmamız lazım

Bergama S.S Karaveliler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Feridun Gürkaya, “Türkiye genelinde yanan Ormanlardan dolayı bunları bir an önce geriye kazandırmamız lazım Türkiye genelinin %80’ine bal ürettiğimize göre bu yanan ormanlardan dolayı bu maalesef %40’lara düşecek. Bunları tekrar hayata geçirmemiz lazım. Ormanlarımızı tekrar canlandırmamız lazım” dedi.

Ödemiş S.S Gereli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Gerçek, “Ödemiş’te bizim Bademli göletimiz var. Eski Sulama birliği başkanı yönetiyor şimdi orayı Belediye bünyesinde orada ön ödemeli sayaçlar kuruldu. Küçücük Bademli göletinde hiç su bitmiyor. Beydağ barajında su yok. Sulama birliği yönetiyor. Ama Bademli barajındaki oradaki gölet ön ödemeyle hiç suyu bitmeden oradaki tüm arazi sulanıyor. Kişinin patatesine, mısırına, domatesine göre bir kota belirlenmiş kotasını bitiren yeni bir daha yüksek ücretle kullandığı için boşa akıtmıyor. Kullanabileceği kadar kullanıyor” dedi.

Editör: Haber Merkezi