HABER: TOLGA KIZGIN

Ödemiş Belediyesine ait köy mallarından 10 Şubat’ta ihale edilecek olan Üçkonak, Dolaylar, Pirinççi köylerinde ki satış ihalelerine yeterli katılımın olmaması ve Mursallı köyündeki satışta yapılan şartname değişikliği sebebiyle satış ihaleleri ertelendi. Bugün yapılacak olan ihalelerde, 3 yerle ilgili başvurunun olmadığını belirten Ödemiş’in AK Partili Belediye Başkanı Mahmut Badem, Mursallı köyünde ki ihale şartnamesinde ki değişiklik sebebiyle ihalelerin ertelendiğini söyledi.

Ödemiş’in Ak Partili Belediye Başkanı Mahmut Badem konuyla ilgili şöyle konuştu:

"Kiralama bedeli, aylık 10 liraya denk geliyor"
“Belediyemizde yaklaşık 3 bin parça, 80 metrekareden 50 bin metre kareye kadar arazi mevcut. Şuanda kiralama yöntemiyle bu işi yürütüyoruz. Fakat çok enterasan istatistikler ortaya çıkıyor. Örneği Çamlıca köyünün Çakmakdere mevkiinde ki 5500 metre kare tarla 12 aylığına 250 liraya kiralanıyor. Birgi’de 2 bin 600 metrekare arazi 120 lira gibi bir ücrete kiralanıyor. Buda aylık 10 liraya denk geliyor. Yusufderesinde 6140 metrekare yerin yıllık kira bedeli 190 lira.”


“Dolaylarda 2240 metre karelik yerin fiyatı 85 bin lira. Bu yeri biz yıllık 920 liraya kiraya veriyoruz. Bu arazi 92 yılda kendini amorti ediyor. Ödemiş’in, İzmir’in ve Türkiye’nin insanı biliyorki, eğer bir iş yeri alınırsa 10 yılda eğer bir ev alınırsa 20 yılda kendini amorti etmelidir. İkinci satılacak olan yer Pirinççide 565 metrekare bir arazi. Muhammen bedeli 7 bin 500 lira. Kira yok, işgal altında. Üçkonak’ta satılacak yer ise 5.560 metrekare. 77 bin 790 liraya satılacak. Arazinin hayatında görebileceği en iyi fiyat. Arazi kiralanamıyor. İçerisinde 52 tane zeytin ağacı var. 2015’te 250-300 kg zeytin elde edildi. Kilosu 1 liraya satıldı. Mursallıda ki arsa 4 bin 800 metrekare. 67 bin 200 lira satış bedeli ile yola çıktık. Burası yıllık 550 liraya kiralanıyor. Kendini amorti etme süresi 122 yıl.”

“Biz, köylünün malında, mülkünde değiliz. Mursallı’da ki her bir vatandaş satılmasını istiyor. Buranın satışından elde edeceğimiz gelirin üçte birini Mursallı’ya harcasak, fena mı olur. Bin metrekare taşın bedeli 24 bin lira. Buradan elde edilecek gelirle 2500 metrekare taş yapılır. Köylerde hiçbir geliri olmayan, yerleri değerlendirmeye çalışıyoruz. Bu bedeller Ödemiş Belediyesi’nin maddi ihtiyaçlarını zaten karşılamaz. “


“Bu yerlerin satılması ile ilgili köylülerden bilgilendirme ve dilekçe aldık. İstistnasız hiç kimse itiraz etmedi. “Satabilirsiniz, satılabilir, mahsuru yok” dendi. Vatandaşlarımız, kiralanamayan, birilerinin işgali altında olan, değerlendirilemeyen yerlerin satışını hemen istiyorlar. Buna karşılık köy ve mahallelerine ekstra hizmetler gelecekse canla başla bu konuyu savunuyorlar, bizleri destekliyorlar. Bu konunun siyasi bir polemik olarak siyasete malzeme yapılmasını istemiyoruz.”

Badem, köy mallarının satılması için vatandaşlardan, onlarca dilekçe geldiğini belirterek, “Siyasi malzeme konusu olacağı için ‘Satmayalım, 80 liraya kiraya vermeye devam edelim’. Buradan gelecek paranın bizim borçlarımızı ödeyeceği falan yok. Sağlıklı bir şekilde çark döndürecek bir para değil bu. Belediye’nin sokaktaki insana hizmet etmek amacıyla, kör kuruşa ihtiyacı var. Tabi ki paraya sonsuz derece de ihtiyacımız  var. Sadece borç penceresinden değil, bu arsaların sürdürülebilir bir ekonominin parçası olmadığını bilmemiz gerekiyor. Ödemişlinin menfaatini düşünüyoruz. Ödemişlinin menfaatine ise tabi ki satılması gereken mallar satılacaktır.

"Ayrıca bir belediye başkanı olarak sürekli sokaktayım. Vatandaşlarımızla istişarelerde bulunup eksiklikleri tespit edip onlarında fikirlerini alan biriyim. Aynı şekilde köy mallarını satışa çıkarmadan önce yine o köylerde yaşayan vatandaşlarımızla istişarede bulunduk. Muhtarlarımızla toplantı yaptık.”


Ertelenen 4 yerin toplam satış bedeli 240 bin TL.
Satış listesinde 2 tarla ve iki zeytinlik yer alıyor. Mursallı Köyü Anacık mevkiinde yer alan 4 bin 800 metrekarelik tarla 67 bin 200 TL; Dolaylar Köyü’nde 2 bin 240 metrekarelik tarla ise 85 bin TL ye ihaleye çıkarılmıştı. Tarlaların yanı sıra listede zeytinliklerin Üç Konak Köyü’nde ki 5 bin 560 metrekarelik alan için 77 bin 790 TL,  Pirinççi ’de ki 950 metrekarelik alan için ise 7 bin 500 TL isteniyor.  Satışların toplam bedeli ise 240 bin TL.

 

Editör: Haber Merkezi