HABER:YÜKSEL BALCI/GÜLÇİN ÖNEM 
Toplantıya ,Ödemiş Üç Konak ,Demircili, Üzümlü, Seferihisar Özbek, Gereli, Zeytinlik, Ödemiş Süs Bitkileri Kooperatifi Başkan ve yöneticileri katıldılar.

Toplantıda, İzmir Köy Koop Uluslararası proje danışmanı Orman Mühendisi Tunç Deniz Şensoy  ve Köy –Koop Birlik yönetim kurulu başkanı Muhittin Akbulut yaptıkları konuşmada “Zeytin Ağacına Yeniden Hayat Öpücüğü” isimli projeyle, bölgede 5 yaşından ,800 yaşına kadar olan zeytinlerin bilinçsizce kesildiğini belirterek, bunu önlemek için harekete geçtiklerini açıkladılar. Ayrıca, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2016 yıllı içerisinde, Adana ve İzmir’de uygulamakta olunan “Tarımsal üretici örgütlerin rekabet dili geliştirmesi projesi faaliyetlerine uzman ve yöneticilerin aktif olarak, katılımını sağlayan, Köy-Koop İzmir Birliği ile ilgili projenin ikinci aşamasındaki faaliyetlerin, kendi imkanları ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının proje teknik destek ekibi katkılarıyla uygulama kararı aldıklarını belirten ikili, daha sonra Köy-Koop İzmir Birliği üyesi olan birim kooperatiflerinin tüm çağdaş işletmecilik ve yönetim desteklerine erişerek global rekabette hazır hale gelmelerine yönelik çalışmalarının başlatıldığını belirtiler. Bu çalışmanın ülkemizde ve dünya da bir kooperatif birliği tarafından kendi imkanları ile dış mali kaynaklara güvenilmeden, ilk çalışma olduğunu belirtiler. Birliğin amacı kentlerde yaşayan ailelere sağlıklı ve sürekli gıdayı en az maliyetle sunacak “Millet destekli tarım” “Köy Koop Bakkalı” olarak adlandırılacak yenilikçi pazarlama sistemlerini belediyeler, bakkallar, süper marketler zincirleri ile ortaklıklar koyarak uygulamaya koyacaktır.
Şensoy ve Akbulut  ; “ Proje kapsamında ulusal ve uluslar arası kuruluşlar da  deneyimli uzmanlarca kooperatiflere eğitim ve danışmanlık ve koçluk desteği sağlayacaktır. Bu konuda çalışmalar başlamıştır. Aralık ayında 12 günlük Bergama ve Ödemiş İlçelerinde 40 kooperatif yöneticisine “rekabetçi kooperatif yöneticiliği” eğitimi verilecektir. Köy-Koop üyesi kooperatiflere pazarlama finansman desteği sağlayacak ve kooperatiflerin uluslararası tarımsal kooperatifçilik ve girişimcilik enstitüsü haline dönüşmesi hedeflenmektedir.
Bu arada , AK Deniz  kooperatifler iş birliği platformu oluşturulması için çalışmalar başlatılmıştır. Köy Koop İzmir Birliği İzmir ilinden başlayarak halkın sağlıklı ve düşük maliyetli gıdaya kavuşması için stratejik ortaklıklar kurarak anlaşmalı çiftçilik modeline dayalı tarımsal üretim faaliyetlerini başlatmak için çalışmalara devam edecektir.

Gençlere İş İmkanı
Köy –Koop Birlik yönetim kurulu başkanı Muhittin Akbulut ; “Özelikle baraj bölgesinde sular altında kalan köydeki gençlere iş imkanı sağlayacağız. Buradaki zeytinleri keserek, köydeki hazine arazilerine zeytin fidanları dikip bunu, 18-40 yaş arası köylülere devlet kredisini de alarak oluşturduğumuz zeytin alanlarını gençlerimize hibe edip hem yeni zeytinlik alanları, hem de gençlere iş imkânı sağlanmış olacağız”

Editör: Haber Merkezi