Havaların soğumasıyla, evlerimizde kullandığımız sobalar ve kaloriferler yanmaya başladı. Hava kirlilik oranının yüksek olmasının en büyük sebeplerinden biride kalitesiz kömürün yakılması.

Odun ve kömür satışları da hızlanırken, kalitesiz kömür yakımı ile hava kirliliği daha da artmakta. Özellikle çukurda kalan ve hava sirkülasyonu olmayan Ödemiş’te yoğun yakımdan sonra oluşan kirlilik vatandaşları ciddi derecede rahatsız ederken hastalanmalarına da sebep olmakta.

Uzun yıllardır kömür ve odun satışı yapan Karadurmuş Kerestecilik ve Odun Kömür Ticareti sahibi işadamı Ersin Duraklı, kömür satışı yapan yerlerin denetlenmesinin şart olduğunu belirterek bunun yanında soba, kalorifer yakanların bacalarda filtre kullanması gerektiğini vurguladı.

İnsan sağlığı için denetleme şart

Duraklı, “Havaların soğuması ile birlikte kömür satışları da başladı. Bu işi yapan esnaf arkadaşlarımızla bir araya geldiğimizde aldığımız kararlar neticesinde kaliteli kömür satışı yapılması gerekliliğini dile getirip uygulayarak özellikle hava kirliliğini en aza indirmek amacındayız. Bu konuda titiz davranıyoruz. Ancak bizler gibi vatandaşımızın sağlığını düşünmeyenlerde var. Ucuza satılan ve nereden geldiği belli olmayan kömürlerin satışlarını yapanlarda var. Ödemiş Belediye Başkanımız Sayın Mahmut Badem’in geçmiş dönem başkanlığında sık sık denetlemeler yapılıyordu. Bir sonraki başkan Bekir Keskin döneminde bu denetlemeler yapılmadı. Birçok defa konuyla ilgili haber yapıldıysa da ilgilenilmedi. Sonuçta bu denetlemeler bizim gibi bu işle uğraşanlardan önce halkımızın sağlığı için olmalı. Aynı hassasiyeti Mahmut Badem’in tekrar göstereceğinden eminiz.”

Ucuz kömür satışı yaparak vatandaşa ucuz mal verirlerken diğer yandan sağlığımızı tehdit ediyorlar. Katı Yakıt Satıcı Belgesi olamayanların bu şekilde kömür satış ve dağıtmalarına müsaade edilmemeli. Denetlemelerde Soma veya Tire kömürü dışında sattığımız kömür çıkarsa imha ediyorlardı. Şu an Manisa Soma'da ve Tire’de üretilen kömürleri satmamıza izin var. Herkes görüyor, sokak aralarında derneklerde de kömür satışı yapılıyor bunların da denetiminin yapılmasını istiyoruz ” dedi

Haber:Süleyman Güleroğlu

Editör: Haber Merkezi