HABER: BAŞAR UÇAR 
“Hayır çıkarsa en çok Adalet ve Kalkınma Partisi kazanacak
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, referandum öncesi “Hayır” turu için geldiği Ödemiş’te önemli mesajlar vererek, en çok hayır oyunun Adalet ve Kalkınma Partisi’nden geleceğini söyledi.
İzmir’de AK Partili ilçe belediye başkanlarının bulunduğu ilçeleri ziyaret eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve CHP İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven, Menderes ve Torbalı’nın ardından CHP Ödemiş İlçe binasında partililerle buluştu.

“Hayır önde”

Beydağ Belediye Başkanı Vasfi Şentürk’ün de eşlik ettiği İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Başkanlık sisteminin oylanacağı referandumun CHP’nin değil ülkenin sorunu olduğunu belirterek, “Bugün Adalet ve Kalkınma Partisi’nde çok büyük bir kitleyle birlikte bugün aldığımız bilgilere ve kamuoyu yoklamalarına göre ‘hayır’ önde. Evet, biraz geriden geliyor. Ama %18-20 civarında kararsız seçmen mevcut. Hayır’ın bugün önde olması demek çalışmazsak yeterli değil. Toplumun her kesiminde ciddi bir Hayır’a karşı destek var. Cumhuriyet Halk Partisi’ni, Saadet Partisi ve diğer sol partileri bir kenara bırakırsak en fazla ‘Hayır’ Adalet ve Kalkınma Partisi’nin içerisinde var. 7 Haziran seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi’nin oyu kadar ‘Evet’ diyenler var. Aradaki fark %9 civarında” ifadelerini kullandı.

“30 ilçede ‘Demokrasi Evleri’ kurulacak”

Referandumla ilgili kampanyanın genel seçim havası içinde götürülmemesi gerektiğine dikkati çeken Kocaoğlu, “Bu kampanya bir siyasi parti, bir genel seçim, bir yerel seçim havasında değil bu kampanyanın pozitif, hiçbir partiye, hiçbir zümreye dayanmadan, agresif davranmadan yürütülmesi gerekiyor. Bir de bu kampanyada çalışmak isteyen, sandıklarda görev almak isteyen, sokaklarda evlerde çalışmak isteyen arkadaşların sayısı çok fazla. O zaman şöyle bir şey düşündük; biz 30 ilçede ‘Demokrasi Evi’ diye herkesin geleceği, hayır diyen herkesin bir arada olacağı, sandık seçmen listelerine bakacağı, tanıdıklarını belirleyeceği, birlikte ev-ev, sokak-sokak çalışacağı, adam-adama çalışacağı bir yer kurmak istedik. Kahveler, esnaf gezilebilir esas çalışma ev-ev olacaktır. Çünkü bu referandumda ‘hayır’ demeyecek adam yok. Yeter ki çalışın. Her partiden, her düşünceden, her sivil toplum örgütü insanımız bu Demokrasi Evi’nde çalışabilir” diye konuştu.

“Referandumun kaybedeni yok”

Referandumdan ‘Hayır’ çıkması durumunda en büyük kazancın Adalet ve Kalkınma Partisi’nde olacağını aktaran Kocaoğlu, “Referandumun kaybedeni yok. Referandumdan sonra Cumhurbaşkanı yine Cumhurbaşkanı, Başbakan yine Başbakan, belediye başkanı 2019’a kadar yine belediye başkanı. Hayır çıkarsa kazanç söz konusu. Kazanç da şu, Adalet ve Kalkınma Partisi 15 yıldır bu ülkeyi yönetiyor. 2002-2007 arasında başka bir konumdaydı, 2007-2011 arası başka bir konumdaydı, 2011’den sonra başka bir konumda. Adına ister partili Cumhurbaşkanlığı deyin, isterse Başkanlık, ne derseniz deyin. Burada bir dur demek gerek. Toplumun ekonomik olarak, siyasi olarak her bakımdan durmaya, dinlenmeye, düşünmeye ihtiyacı var. Ben ne yapıyorum, ben nereye gidiyorum demeye, tansiyonun düşmesine ihtiyaç var. Bu coğrafya zor bir coğrafya, Referandumda hayır çıkması bugün görevde olan Adalet ve Kalkınma Partisi’nin işine yarayacaktır. Onlar kendilerine çekidüzen verecektir. Her ne kadar Evet kampanyası yürütseler de en çok onların ihtiyacı var.”

Cumhuriyet Halk Partisi’nin adını terör örgütleriyle birlikte anmanın bir gaflet olduğunu sözlerine ekleyen Kocaoğlu şöyle devam etti: “CHP’yi terörle birleştirmeye çalışmak, FETÖ ile birleştirmeye çalışmak, IŞİD ile PKK’yla birleştirmeye çalışmak gibi bir gafletin içindeler maalesef. CHP’nin ne olduğu, CHP’lilerin ne olduğu, vatan sevgilerinin ne olduğu, adalete olan inançlarının nasıl olduğunu test etmeye gücünün yetmeyeceğini Ulu Önderimizden bu tarafa 100 yıla yakın tarihimiz gösteriyor. Bunu konuşmanın bir âlemi yok. Bizim ne olduğumuz belli. Eğer herkes süzgeçten geçecekse başka yerde başka işler yapan birileri aranıyorsa 15 senelik sürece baktığınızda kimin kiminle ne yaptığını ayan beyan görecektir.”

“Referanduma kadar ekonomik krizi bastırmak istiyorlar”

200 senelik yakın tarihte ne Balkanlar, ne Kafkaslar ne de Ortadoğu’da sorunun bitmediğini, bu nedenle güçlü devlet yapısına ihtiyaç olduğunu vurgulayan Kocaoğlu, “Suriye’de şunu yapacağız dedik başımıza gelmeyen kalmadı. Burada kimseye hiçbir şey vermem, kimseden de bir şey almam, kendi işime karıştırmam demek lazım. Komşusuna mal satamayan esnaf başkasına satamaz. Komşusuyla iyi ilişkiler içinde olmayan devletler de gelişemez. Biz zengin ve güçlü bir ülkeyiz. Ama çok sıkıntılı bir dış politika ve içeride çok sıkıntılı ekonomik şartların içindeyiz. Bu nedenle durum dinlenmeye ve bakmaya ihtiyaç var. 2015 Haziran’ında bir seçim yapıldı, 6 ay seçimle uğraştık. Bir sonuç çıktı. Bu koalisyon engellendi. MHP koalisyon yapmayabilirdi. AKP-CHP yapabilirdi, güçlü koalisyon ülkeyi yönetebilirdi. Bu beğenilmedi. Bir 6 ay daha seçimlerle gitti. 2015 yılında sadece siyaset konuştuk, sadece nutuk attık, ekonomiye bakan olmadı. 2016’ya geldik ilk 6 ayda Başbakanlık krizi. İkinci 6 ayda 15 Temmuz’da FETÖ’nün darbe girişimi. 2016 da siyasetle geldi geçti. Ortam sakinleşiyor derken referandum çıktı. 2017’nin ilk 6 ayı da referandumla geçecek. Varlık Fonu’yla onunla bununla referanduma kadar lastiği patlatmadan götürmeye çalışıyor. Bütün bunlar referanduma kadar ekonomik krizi bastırma çabaları. 2017’de ne geleceğini ne gideceğini bilmiyoruz. Bu nedenle sadece CHP’lilere değil ‘hayır’ diyen herkese kapımızı açacağız”

“Hayır çıkarsa herkes için hayırlı olacak” diyen Kocaoğlu konuşmasını şöyle tamamladı: “Hayır çıkarsa en çok Adalet ve Kalkınma Partisi için hayırlı olacak. Evet çıkarsa nereye gideceğimiz meçhul. Bu coğrafyada parlamenter sistem geçerlidir. Bu coğrafyada kurumlar güçlü olmak zorundadır. Bizim devlet geleneğimizde de güçlü devlete ihtiyacımız vardır. ‘Devlet başa kuzgun leşe’ sözü boşuna söylenmemiştir”

Güven: “İzmir’de ‘hayır’ çıkacak ama yüzde kaç çıkacak?”

CHP İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven de Ödemiş’ten yana umutlu olduklarını belirterek, “Bazen talihsizlikler olabilir, geçicidir. Ödemiş her zaman sosyal demokrasinin kalesi olmuş bir ilçedir. Tekrar böyle olacağından kuşkumuz yok. Referandumda Ödemiş’in başarılı sonuç çıkaracağına dair en küçük bir tereddüdüm yok. Ama hayır çıkarmanın oranları var. İzmir’de zaten hayır çıkacak. Ama yüzde kaç çıkacak? Ödemiş’te yüzde kaç çıkartacağız. Biz iyi çalışırsak daha çok başarılı oluruz. Daha çok hayır çıkarma şansımız olur” diye konuştu.

CHP’nin referandum çalışmalarını parti amblemi ve parti bayrakları olmadan yürüteceğini ifade eden Güven, “Cumhuriyet sevdası, Atatürk ve onun mirasına sahip çıkma vurgusu yaparak Türkiye’de ‘hayır’ kampanyasını başarılı bir biçimde yürütmekle görevliyiz. Bu anayasa o kadar kötü bir anayasa ki iktidar partisi de bunu savunamıyor. Demagoji yaparak, karalayarak ‘evet’ kampanyası yürütmeye çalışıyor. Anlattıklarını gördünüz mü, anlatabilecek bir şeyleri yok çünkü anlatılacak bir şey değil” ifadeleriyle partililerden yoğun tempoda çalışma istedi.

CHP Ödemiş İlçe Başkanı Nazan Dönmez de CHP’nin Ödemiş’te hiçbir gruplaşma olmadan ‘Hayır’ kampanyasını en iyi şekilde gerçekleştireceğini kaydederek, “Geçmişte görev alan belediye başkanlarımız, ilçe yönetiminde görev alan arkadaşlarımız burada. Ödemiş’te sorun yok bunu herkes böyle bilsin. Referandum sonrası yerel seçimde de CHP bayrağını yeniden Ödemiş’te dalgalandıracağız” diye konuştu. Kocaoğlu ve Güven, yoğun ilgi gören toplantıda partililerin sorularını da yanıtlandırdı.

 

Editör: Haber Merkezi