HABER: DİLEK AYVALI
Tire Süt Kooperatifi’nin 16’ncı seçimsiz olağan mali kongresi Tire Hangar Çok amaçlı yapıldı. Ardından, Süt Kuzusu Projesi’nde, kooperatiften yapılacak yeni alımlar ile ilgili İzmir BŞB ile sözleşme imzalandı. Süt Kuzusu Projesi’nde önümüzdeki 6 ayı kapsayan toplam 5 milyon 500 bin litrelik yeni anlaşma imzalandı. Sözleşmeye, Kooperatif Başkanı Mahmut Eskiyörük, İzmir BŞB Başkanı Aziz Kocaoğlu, Tire Kaymakamı Dr Hasan Tanrısever ile Belediye Başkanı Tayfur Çiçek imza koydu. Son alım anlaşması ile birlikte Tire Süt Kooperatifi’nden İzmir BŞB tarafından toplam 209 milyon liralık süt alımı yapıldı.
“Dünyada örnek kooperatif olduk”
Tire Süt Kooperatifi’nin Türkiye’nin en güçlü üretici kooperatiflerinden biri olduğunu ifade eden Başkan Mahmut Eskiyörük,  “Tam 50 yıldır kooperatifçiliğin ilkelerini yerine getirmeye çalışıyoruz. Amacımız üreticiye daha fazla kazandırmak ve güvence altına almaktır. Bu süreçte, üretici büyüdü, verimlilik arttı. Hayvancılık güvenli bir meslek oldu. Gençler, çiftliği benimsedi, göç durdu ve üretim arttı. 2 binin üzerinde ortak sayısı, 48 milyon öz varlığı ve yıllık 200 milyonu aşkın cirosuyla bölgede üreticiyi kollayan ve geliştiren bir güç haline geldik. Ülke çapında markalaşarak, dünyada örnek kooperatif olduk” diye konuştu.
“Tarım geleceğimizdir”
İzmir’in çocuklarının Tire Süt ile büyüdüğünün altını çizen Başkan Eskiyörük sözlerini şöyle sürdürdü. “Hayata geçirdiğimizi projelerle İzmir modeli doğdu. Bu model sadece İzmir’ e değil Türkiye’ye yol gösteriyor. Kırsalın sorunları çözülmeden kentin sorunlarının çözülemeyeceğini biliyoruz. Türkiye’nin tarımla, tarımın da kooperatifleşmeyle kalkınacağını her fırsatta dile getiriyoruz. Emperyalizmin tuzağına düşmek istemiyorsak, yoksulluğun olmadığı bir dünyada barış içinde yaşamak istiyorsak, kooperatifleşmeye mecburuz. Tam bağımsızlık ancak ekonomik bağımsızlıkla mümkündür. Kooperatifleşme, öncelikli devlet politikası olmalı. Çiftçiye para veren değil, para kazandıran tarım politikaları oluşturulmalı. Çiftçilik güvenceli bir meslek haline getirilmeli. Tarım, bu ülkenin geleceğidir. Süt Kuzusu gibi benzer projelerin ülke çapında diğer belediyeler tarafından da uygulanmasını ümit ediyorum.”
“Kooperatifin ürünleri diğer kentlerde aranan ürün”
Daha sonra konuşan Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, “Tire denilince akla ilk Tire süt geliyor. Turizm anlamında Tire Süt Kooperatifi ilçemize büyük katkı sağlamıştır. Kooperatifin ürünleri diğer kentlerde aranan ürün. Tire çiftçisinin dürüstlüğünü herkes biliyor. Tire’nin markalaşan sütü diğer sanayi kuruluşlarını Tire’ye çekti. Şu an Tire Organize Sanayi Bölgesi’nde 17 dev süt entegre tesisi var. Bu bizim için gurur kaynağı” dedi.
“Tire, süt üretim merkezi”
Tire Kaymakamı Hasan Tanrıseven de, “Tire İzmir’in değil, tüm Türkiye’nin tarım ve hayvancılıkta markası olmaya aday bir kent. Tire, bir süt üretim merkezi. Tire Süt kooperatifi’de Türkiye’de örnek bir kırsal kalkınma modeli” dedi.
“Kooperatif ürünlerine kalite, tüketicilere de güven geldi”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da, Tire Süt Kooperatifi ile yıllar önce ‘Okul sütü’ projesini uyguladıklarını ve bu projenin hükümet tarafından da örnek alınarak tüm Türkiye’de uygulandığını kaydetti. Kocaoğlu, “Süt Kuzusu projesi ile 124 bin kişinin kapısını çalarak 0-5 yaş arası çocuklarımıza ayda 8 litre süt dağıtıyoruz. Her gün 11 bin evin kapısını çalıyoruz. İzmir’de tarım büyüdü ise, bugün Bayındır çiçeğin, Ödemiş Bademli fidancılığın, Tire sütün merkezi ise, Tire Süt Kooperatifi’nin 9 yılda üretimi 6 kat arttı ise bu bizim tarıma verdiğimiz önem ile gerçekleşti. Tarım, Türkiye’de uzun yıllar ihmal edildiği için İzmir’de tarım ve hayvancılık alanında projeler öne çıktı. Kooperatifleri desteklememiz ile kooperatif ürünlerine kalite, tüketicilere de güven geldi” dedi.
Tire Kültür Derneği’nin projesi sürdürüldü
Daha önce Tire Kültür Derneği tarafından Tarım’ın Efe’si ilan edilen Mahmut Eskiyörük, kendisine verilen unvanı, kooperatifler kanalıyla üreticiye sağladığı desteklerden ve bu konuda her türlü zorluğa rağmen verdiği mücadelelerden dolayı Aziz Kocaoğlu’nu Tarım’ın Efe’si ilan etti. Eskiyörük, Kocaoğluna efelerin giydiği fes ve cepkeni giydirdi. Daha sonra Tire Süt Kooperatifi’nin kuruluşunun 50. yılı pastası kesildi ve kooperatifin üyeleri ile katılımcılara yemek ikram edildi. 



Editör: Haber Merkezi