HABER: GAMZE ONAN - YÜKSEL BALCI

Kadınların ürettiği ipek el işleri, salçalar, tarhanalar, makarna, reçeller, tereyağı, gibi ürünler Büyükşehir tarafından pazarlanarak kadınların para kazanmaları sağlanacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi Beydağlı kadınlar için Beydağ’da “İpek Kozası El Ürünleri Kursu” açılması için Kent Koleji ile ortak bir proje hazırladı.

Beydağ Düğün Salonu bitişiğinde açılan kursa 35 kadın kursiyer katılıyor. Kursun tüm giderleri İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanmaktadır. Atölyenin tüm mefruşatı yanında, ipek kozası, dokuma tezgâhları, sargı ve çözgü makinaları atölyeye gelmiş durumda. Yalnızca, tezgâhlar henüz monte edilmemiş durumda.

Kadınlar burada, kaybolmaya yüz tutan ipekçiliği canlandırıp, ipekten çeşitli ürünler elde ederek satacaklar. Satım işini ise İzmir Büyükşehir Belediyesi üstlendi. Bu arada Beydağlı kadınlar, evlerinde ürettikleri turşu, salça, tereyağı, reçel, makarna gibi ürünler, kurulacak olan Kadınlar Kooperatifi kanalı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin organizasyonu sayesinde pazarlanacak. Kadınlar bu konuda el ele vererek harıl harıl çalışmaya başladılar. Elde ettikleri birbirinden güzel el emeği ürünlerini satarak aile bütçelerine katkı sağlamanın keyfini yaşayacaklar.

Konuyla ilgili olarak Beydağ Halk Eğitim Merkezi kurs öğretmenlerinden Semra Akgün şöyle konuştu: “İzmir Büyükşehir Belediyesi ile kent koleji ortaklaşa olarak Beydağlı kadınların emeklerinin değerlendirilmesi için yöresel ipekçiliği canlandırıyoruz. Beydağ Halk Eğitim Müdürlüğü ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Beydağ Belediyesi’nin katkısıyla, Beydağ Belediyesi’nin hizmet binasında ipek kozası el ürünleri kursu açtık. 192 saat süren kursumuza Beydağlı 35 ev hanımı katıldı. Her biri ev ekonomisine katkı sağlamak için büyük bir çalışma temposuna girdi. Bunun için Büyükşehir Belediyesi ipek kozası, dokuma tezgâhları, sargı ve çözgü makinaları yani bir atölyede olması gereken tüm malzemeleri gönderdi. Böylece kadınlarımızda hemen çalışmaya başladılar. Bizler şu anda ipek kozasından hammadde olan ipeği üretiyoruz. Bu ipeklerimizden kadınlarımız yöremizin kız istemede kullanılan olmazsa olmaz olan ipek mendil, şal, masa örtüsü, gömleklik kumaşlar, davetiye nikah şekerleri, tepsi örtüleri, lavanta keseleri gibi ürünlerin %100 ipek olan kumaşlarını dokuyacağız.

Kadınlarımız bu kumaşları dokuyarak aile bütçelerine katkı sağlayacaklardır. Kurs bitiminde ise dokumayı öğrendikten sonra günlük yaptıkları, dokudukları işleri metresine göre paralarını alacaklar.

Kooperatif kurma çalışmaları başlıyor

Ev kadınlarımızın emeklerini daha iyi değerlendirmeleri için bir kooperatif şart. Bunun içinde çalışma başlatıyoruz. Kooperatifimiz aracılığı ile hem ipekten yapılan ürünlerin satışı yapılacaktır. Birde Beydağlı kadınların evlerinde üretmiş oldukları tarhana, salça, tereyağı, reçel, makarna, kestane, incir ve ceviz gibi organik olan ürünleri Büyükşehir Belediyesi alıp pazarlayacak.

Burada özellikle ipek üzerine çalışmalar yapacağımızdan bizlere bu konuda destek sağlamak isteyen firmaları bekliyoruz.”

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan kursta kursiyer Hande Özkafalı, “İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Beydağ’a açılan ipek koza el ürünleri kursu biz bayanları bir araya getirmiştir. Biz hep birlikte burada sanat öğreniyoruz. İpekten nikah şekeri, lavanta keseleri süslemeleri, tepsi ve masa örtüleri, kızlarımızın çeyizinde de olmazsa olmaz olan ipek mendil, şal gibi ürünleri üretiyoruz. Bunları satarak aile bütçemize katkı sağlıyoruz. Ürünlerin satışını İzmir Büyükşehir Belediyesi üstlendi. Bize bu imkânı veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na teşekkür ediyoruz.” 
Editör: Haber Merkezi