HABER: NAZİF HARUPÇU

Ödemiş’e bağlı Kızılcaavlu mahallesinde sorunlar ve sıkıntılar bitmiyor. Geçtiğimiz günlerde köyün suları kesilmiş ve 10 gün boyunca akmamıştı. Şimdi de köyün arıtma tesisi arızalanarak, çevresinde bulunan arazileri ve bahçeleri pis su basarak insanların hayatını çekilmez hale getiriyor. Kızılcaavlu mahallesinde arıtma tesisi yanında bahçesi bulunan Bülent Şen yaptığı açıklamada, “Köyümüze arıtma tesisi yapıldı, Alt yapı çalışmaları yapıldı. Yapılan alt yapı ve tesisin bakımlarının yapılması gerekirken, Uzun zamandan beri temizlik yapılmıyor. Buradan taşan pis sular erik bahçemize gidiyor. Buradaki erik ağaçlarımız kurumakta ve dikmiş olduğumuz mahsuller, Domates, biber, patlıcan ve bamyayı yiyemiyoruz. Şu an bahçemin içinde komple pis su var. Yetkililerin bir an önce sesimizi duyarak mağduriyetimizin giderilmesini istiyorum. Arıtma tesisinde mazgal vardı onu temizliyorlardı, Şu an onun temizliği de yapılmıyor. Köyden gelen pis su bahçenin içine taşıyor. Bunun yanında gideri var oda çalışmıyor. Gitmeyen su bahçenin içine doluyor. Bahçeden taşan suda yola akıyor. Yetkililer olarak İZSU’ya haber verdik. Birkaç haftadır geliyorlar ve sadece girişteki mazgalı temizleyip gidiyorlar. Ayrı bir ekibin temizlik yapacağını söylüyorlar ama günler geçti yapılmadı.

YETKİLİLERE TELEFON AÇMAKTAN BIKTIK

Bir başka üretici olan Süleyman Döner, “Bu arıtma tesisine hiçbir zaman temizlemek için doğru dürüst gelmiyorlar. Daha önce burası Muhtarlığımıza bağlı iken gelip temizleniyordu ve hiçbir sıkıntımız yoktu. Pis sular evlerimize geri tepiyor ve evlerimizdeki tuvaletlerimize dahi giremiyoruz pislikten. Burası yerleşim alanı, Ne hayvanlarımıza su içirebiliyoruz ne de kendimiz. Biz yetkililere telefon açmaktan bıktık. Kokudan ve sivrisinekten durulmuyor. Bizim ne çektiğimizi yaşamaları için yetkilileri 1 gün burada konaklamaya davet ediyoruz. Ya da 1 saat gelsinler burada dursunlar ve ne yaşadığımızı anlasınlar. Vidanjör gönderiyorlar, herhangi bir müdahale etmeden geri gidiyor ve neymiş efendim, vidanjörün dönecek yeri yokmuş, her gelen ayrı bir bahane ile geliyor. Biz kime bahane uyduracağız. Mazeret uyduracaklarına gelsinler yolunu yapsınlar, düzenleme yapsınlar, ellerinde iş makineleri mi yok! Bu tesisi yapmasını biliyorlarsa, yolunu da yapmasını bilsinler. Yeter artık, bıktık artık bu rezillikten, Ne yapılması gerekiyorsa yapsınlar” diye çilesini anlattı. Kızılcaavlu Mahallesi’nden bir başka üretici Mahmut Özkan, “Buradaki sorunu yerinde incelemek için mühendis ve yetkililerde kendilerinin de bizzat kokudan rahatsız olduklarını söylediler ve 5 dakika zor durdular. Bu tesis yüzünden yaşadığımız sıkıntıları duyan henüz bir yetkili çıkmadı. Gelip 5 dakika zor duruyorlar ve biz 365 gün burada yaşıyoruz.  Bu pis sular belki bizim içme sularımıza da karışıyor. Birileri artık buna çözüm bulsun. Bize ölüme ve salgın hastalıkların kaderine mi terk edecekler. Alaşarlı Mahallesi’ne İZSU her gün vidanjör gönderip temizletirken, Bizim mahallemize uğrayan bile yok. Yeter artık bıktık” dedi.

ARITMA TESİSLERİ İÇİN ÇEVRE BAKANLIĞINA BAŞVURU YAPACAĞIZ

Ödemiş Çiftçi malları Koruma Başkanı Ali Bozkan da yaptığı açıklamasında, “Bize ulaşan birçok mahallelerimizde ciddi anlamda sorunlar bulunmakta. Köylerimizin başta ulaşım yolları, içme suları, arıtma tesisleri olmak üzere son derece sıkıntısı büyük.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Aziz Kocaoğlu seçimlerden önce köylere üretim yolları yapılacağını söyledi. Ama bu üretim yolları Büyükşehir tarafından seçimlerden sonra yapılmadı. Çoğu üreticimiz arazilerine çoğunlukla traktörle gidebilmekte. Ne veterineri, ne hastası ne de misafiri bahçe arasına gidebilmekte. Bir an önce bu yolların yapılması gerekli. Ödemiş Belediyesi elinden geldiği kadar yapıyor ama

Nereye kadar yetişecek. Üretim yollarını yapma görevi Büyükşehir Belediyesine ait. Bunların bir an önce yapılmasını talep ediyoruz. Yol, üretim yolları, İçme sularının temiz ve sağlıklı akması gerekli ama çoğu yerde akmıyor.  Arıtma tesislerinin düzenli şekilde kontrolleri ve çevre sağlığını tehdit eder halden çıkarılması kamu sorumluluğudur. Köylerimize yani yeni adıyla mahallelerimizin hizmet taleplerinin yerine getirilmesini bekliyoruz.

Büyükşehir Belediyemiz arıtma tesislerini aktif halde çalıştıramayacak halde ise, Biz Çiftçi malları koruma başkanlığı olarak, üyelerimizin yaşamış olduğu mağduriyetin giderilmesi adına işletme haklarının devredilmesi için Çevre bakanlığına müracaatta bulunacağız” şeklinde konuştu.

 

 

 

 

 

Editör: Haber Merkezi