Salep ’in ilginç öyküsü Fethiye de yetişen Anadolu orkidesi ile başlar. Efsaneye göre bir zamanlar yaramaza bir çocuk varmış. Çocuk hiçbir lafın altında kalmadan cevabını verir kendisine yapılan uyarılara da aldırmazmış. Bir gün Tanrı bu çocuğu cezalandırmaya karar verir ama çocuk olduğu için kıyamayıp, dilini ensesinden çıkartarak bir çiçeğe dönüştürmüş. Salep ‘in Türk Kültüründe yer alması 8 yüz yıla Türklerin İslamiyet’i kabul etmesi ile başlıyor. Türkiye de doğal ortamda yetişen sadece 40 tane orkideden salep elde edilebiliyor. Bunların kalitesi yetiştiği ortama ve türüne göre değişiyor.

Salep orkideler ailesinin birçok türünün toprak altı yumrularından elde edilen toz ve bundan üretilen içecek. Ayrıca orkide türlerine Anadolu'da verilen genel ad. Salepgiller familyasından; tel köklü otsu bir bitkidir. Kökünde 2 tane yumru vardır. Bu yumrular nişasta benzeri polisakkarit glucomannan ismi verilen bileşikler içerir. Gövdesi, dik ve silindirimsidir. Çiçekleri salkım veya başak şeklindedir.

Osmanlı Kültüründen günümüze kadar taşınan Salep İşletmeciliğini Mustafa Aydın ‘ın yaptığı Ödemişte Kent Soğuk kış akşamlarının vazgeçilmez içeceği olarak ustası Songül Dönmez ’in elinden çıkıp sıcak ve tarçın kokan eşsiz lezzetiyle Ödemiş halkının beğenisine sunuluyor.

Salep Ustası Songül Dönmez “ Osmanlı zamanından günümüze taşınan salep kültürünü Ödemiş Kent Kafe olarak doğal yöntemlerle hazırladığımız katkı maddesi kullanmadan sadece süt, salep ve şekerle günlük olarak üretimimizi yapıyoruz. Üzerine tarçın serptiğimiz salebi müşterilerimizin beğenisine sunuyoruz. Salep birçok konuda sağlımıza fayda sağlıyor.”

Dönmez Salep ’in faydaları hakkında vatandaşlara kısa kısa bilgiler verdi. Dönmez “ Salep Kış aylarında soğuk havaların etkisi ile oluşan göğüs problemlerine karşı fayda sağlayarak, Göğsü yumuşatır. Bronşit ve öksürük problemleri yaşayanlar için fayda sağlar. Pekliği giderir. Basur sorununa faydalıdır. Zihni çalışma gücünü arttırır. Kalbi kuvvetlendirir. Adet düzensizliklerine karşı fayda sağlar. Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur. Vücudun ısınmasını sağlar.”

 

 

 

Editör: Haber Merkezi